Barion Pixel A Caravaggio árnyéka meghozná a fiatalok kedvét a művészettörténethez – Coloré

A Caravaggio árnyéka meghozná a fiatalok kedvét a művészettörténethez

2023. 07. 04.

Aki szereti a történelmi témájú kosztümös filmeket, kicsit elege van napjaink akciódús mozijaiból (néha nekem is), szeretne többet megtudni a festőről vagy a korról, amiben élt, nézze meg a Caravaggio árnyéka című drámát.

Július 6-án kerül itthon a mozikba a Caravaggio árnyéka című francia film, a sajtóvetítés után pedig az fogalmazódott meg bennem: ha középiskolás koromban ilyen filmekkel hozták volna meg a kedvünket a művészettörténethez, lehet, hogy sokkal többen járnának ma múzeumokba, kiállításokra.

Ki volt Caravaggio?

A 16. század egyik legnagyobb olasz festője Michelangelo Merisi néven született Lombardiában, de a nagyközönség Caravaggio néven ismeri őt. Festészetére a tenebrizmus jellemző, vagyis a sötét és világos árnyalatok kontrasztba állítása, leghíresebb művei közé tartozik a Gyíktól megmart fiú, a Medúza, a Bűnbánó Magdolna és a Mária halála.

Caravaggio árnyéka
Micaela Ramazzotti és Riccardo Scamarcio. Forrás: Mozinet

Az olasz festőnek tragikus sors jutott, mert bár rengeteg megrendelést kapott és az egyház imádta a műveit, az nagyon is ellenükre volt, hogy a vallási tartalmú festményeken látható szentek ábrázolásához rendre köznapi embereket kért fel modellnek. Sőt, olyanokat, akik a társadalom legalsóbb rétegeihez tartoztak: koldusokat, banditákat és utcalányokat – utóbbiak arcképét rendszerint Szűz Mária és Mária Magdolna ábrázolásokhoz használta fel. Caravaggio túlságosan szabados életvitele sem tetszett nekik, így rendre összetűzésbe keveredett az egyházzal és a törvénnyel, nem egyszer volt börtönben, és sosem járt művésziskolába, így tanítványai sem voltak.

Caravaggio árnyéka

A film 1609-ben kezdődik, amikor Caravaggio (Riccardo Scamarcio) egy szerencsétlen kimenetelű konfliktus során megöl valakit, menekülni kényszerül szeretett Rómájából és Nápolyba megy, ahol nemesi családok bújtatják. Azok a pápához fordulnak kegyelemért, aki megbíz egy inkvizítort (az Árnyék – Louis Garrel), hogy vizsgálja ki Caravaggio ügyét, vajon érdemes-e a kegyelemre? A férfi útra kel és nyomozásba fog, vele együtt pedig mi is megismerjük a hányatott sorsú festő múltját, az embereket, akikről festményeit mintázta, és folyamatos őrlődését.

Aki szereti a történelmi témájú kosztümös filmeket, kicsit elege van napjaink akciódús mozijaiból (néha nekem is), szeretne többet megtudni a festőről vagy a korról, amiben élt, nézze meg a Caravaggio árnyéka című drámát valamelyik független moziláncnál.

Caravaggio, "the Inspiration Of Saint Matthew", In The Church Of Saint Louis Of The French In Rome, Italy.
Máté elhívása (1600 körül). San Luigi dei Francesi, Capella Contarelli, Róma Forrás: e55evu / Getty Images

Ha pedig maguk a festmények érdeklik, akkor főként a bécsi Szépművészeti Múzeumban, a londoni Nemzeti Galériában, a firenzei Uffiziben, Nápolyban illetve Róma különböző múzeumaiban és templomaiban találja meg őket.

Michele Placido filmjében Louis Garrel és Riccardo Scamarcio mellett szerepel az Oscar-díjra jelölt Isabelle Huppert is, mely július 6-tól megy majd a mozikban.

Borítókép forrása: Mozinet