Barion Pixel Még nem késő házi likőrrel készülni karácsonyra! – 5 tuti receptet mutatunk! – Coloré

Még nem késő házi likőrrel készülni karácsonyra! – 5 tuti receptet mutatunk!

2024. 12. 11.

Karácsonykor ha saját készítésű ajándékot adnánk, a likőr jó választás lehet. Öt isteni receptet mutatunk!

Nem egyszerű a dolgunk, ha olyannak keresünk karácsonyi ajándékot, akinek mindene megvan. Ilyenkor jó ötlet lehet egy likőr, ami nemcsak finom, hanem mi készítjük. Egy szép üvegbe töltött finomsággal sokkal nagyobb örömet okozhatunk, mintha csak a polcról emelnénk le valamit.

Isteni likőrök karácsonyra

Gyűjtésünkben vannak gyümölcsösök, átlátszóak, krémesek, tejszínesek, egyszóval minden!

Fehércsoki-likőr

Egy titok van: a jó minőségű csokoládé!

Hozzávalók:

  • 2 tábla fehércsokoládé (nagyjából 30 dkg)
  • fél rúd fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • egy csipet só
  • 4 dl főzőtejszín
  • 2,5 dl fehér rum

Elkészítés:

Elsőként vízgőz felett felolvasztom a csokoládét. Rendkívül fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert csak ez fog folyékonnyá olvadni! Ha rossz a csoki minősége, egy tömény masszát fogunk kapni, ami a likőrkészítés esetében használhatatlan!

Ha a csokoládé nagyjából felolvadt, belekerülhet a fahéj és a szegfűszeg is, majd a vanília. Ez lehet aroma vagy mag is, attól függően, hogy mi áll rendelkezésre. Ha magot használunk, ne vigyük túlzásba, elég egy vaníliarúd kikapart magja! Végül egy csipet sóval ízesítem a kezdeti stádiumban lévő likőrömet, és mehet bele a tejszín! Érdemes szobahőmérsékletűt használni, de ha hűtőből vesszük ki, csak fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk a csokoládéhoz!

Folyamatosan kevergetem addig, amíg kellemesen folyékony krémet nem kapok. Ekkor mehet bele a rum, amit elkeverek a likőrben. Egy sűrű szövésű szűrőn átöntöm a kész likőrt, és szép üvegbe vagy üvegekbe töltöm.

Hagyom kihűlni, hűtőbe teszem, néha felrázom, és ügyelek arra, hogy maradjon belőle karácsonyra is!

Almalikőr

Ennek mielőbb álljunk neki, mert bár lehet csalni az állási időn, másfél hét legalább kell neki!

Hozzávalók:

  • 4 piros alma
  • 1 fahéjrúd
  • 3-4 szegfűszeg
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • egy ujjnyi biocitrom héja
  • 20 dkg barnacukor (ennek híján fehér is jó)
  • 7 dl fehér rum

Elkészítés:

Az almákat gerezdekre vágom, magházukat kivágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket a fűszerek társaságában, majd 180 fokon 20-25 percig sütöm őket. A sült almákat, a fahéjat és a szegfűszegeket egy nagy (vagy két befőttes) üvegbe osztom el, majd mehet rá az összekevert cukorfélék, a citromhéj- és lé, illetve a rum. Miután a folyadékot elosztottam az almákon, erősen ráhúzom az üvegekre a tetejüket, egy hétig pihentetem, napi egyszer pedig felrázom. Egy hét után kiveszem az üvegekből az almákat és a fűszereket, és további három hétre pihentetem, néha megrázom.

Tojáslikőr

Az örök klasszikus!

Hozzávalók:

  • 5 tojássárgája
  • 20+5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl alkohol

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt egy közepes méretű lábasba öntöm. Hozzáadom a vaníliás cukrokat és a 20 dkg porcukrot, felforralom, majd hűlni hagyom. Forrás közben nem megyek messzire, és néha keverek rajta, mert könnyen leéghet vagy kiforrhat. A tojások sárgáját elkeverem 5 dkg porcukorral, és a meleg, de már nem forró tejből teszek bele pár evőkanállal. Ezáltal a cukor könnyebben olvad, és a tojás is elkezdi felvenni az édes tej hőmérsékletét. Addig keverem habverővel a tojásokat, míg fel nem olvad benne a cukor. Ha elolvad, hozzáöntöm a tejes-tejszínes keveréket és alaposan összekeverem.

A legvégén mehet hozzá az alkohol. Fehér rummal a legjobb, de vodkát is használhatunk hozzá. Akár pálinkával is próbálkozhatunk, ám ebben az esetben hetekig nagyon erős lesz az íze, és csupán hónapok múlva kezd el csökkenni benne a pálinka intenzitása, és lesz belőle a klasszikus ízvilággal rendelkező likőr.

Elkeverem az alkohollal, üvegbe öntöm, és hűtőbe teszem a tojáslikőrt. Egy-két naponta megrázogatom az üveget, hogy ne ülepedjen le a tartalma. Már az első naptól fogyasztható, de igazán egy hét után érnek össze az ízei.

Kisebb, dekoratív üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándéknak is kiváló!

A tojáslikőr is kihagyhatatlan karácsonykor / Kép forrása: Mizina / Getty Images
A tojáslikőr is kihagyhatatlan karácsonykor / Kép forrása: Mizina / Getty Images

Kókuszlikőr

Ez az isteni kókuszlikőr akkor az igazi, ha legalább egy-két hetet áll a hűtőben.

Hozzávalók:

  • 7,5 dl tej
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg cukor
  • 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
  • 1dl fehér rum

Elkészítés:

Elsőként felteszem melegedni a tejet. Ha felmelegedett, beleöntöm a kókuszreszeléket és egy órán keresztül kevergetem. (Amennyiben van olyan lábasom, amiben nem ég le a tej, fedő alatt, néha ránézve főzöm, így kevesebb vizet fog elpárologni és több likőröm lesz). Ha szerencsém van, akkor 40 perc után már megfő a kókusz, és a tej kellemesen átveszi az ízét. Ebben az esetben elzárom, elkeverem benne a cukrokat, és hagyom, hogy teljesen kihűljön.

Ha kihűlt, akkor átszűröm, és a fennmaradt kókuszreszelékből addig nyomogatom a ,,főzetet” amíg teljesen ki nem szárad.

Ha megvagyok, hozzáöntöm a rumot, elkeverem, üvegbe öntöm, és egy-két hétig hagyom érni.

Tipp:

Óhatatlanul marad egy kis ,,törmelék” a kókuszlikőrben, ami az üveg tetejéhez fog vándorolni, lezárva a likőr útját a pohár elől. Ilyen esetben bátran eszközöljünk ,,dugulás-elhárítást” egy fakanállal, és már fogyaszthatjuk is!

Narancslikőr

A narancs kihagyhatatlan karácsonykor!

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • fél liter fehér rum
  • 1 dl víz
  • 150 gramm cukor

Elkészítés:

A két narancsot alaposan megmosom és meghámozom úgy, hogy csak a legfelső rétegét vágjam le róla. Ehhez egy zöldséghámozó a legalkalmasabb eszköz, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a narancshéj fehér, keserű része a likőrbe kerüljön.

A héjakat egy befőttesüvegbe teszem, és felöntöm a fél liter rummal. Négy napig szobahőmérsékleten hagyom állni.

Ez idő elteltével a héjakat kiveszem a rumból, majd cukorszirupot készítek: 1 deci vizet lábasba öntök, beleszórok 150 gramm cukrot és alacsony lángon forrásig kevergetem, majd utána még 2-3 percig, továbbra sem magára hagyva. Ha elkészült, félreteszem, hogy teljesen kihűljön, majd hozzáöntöm a narancshéjtól megfosztott rumhoz. Egy hétig még hagyom állni, ezután beleöntöm egy mutatós üvegbe, és így várhatja a karácsonyt – feltéve, ha mi tudunk addig várni vele. Süteményekbe és krémekbe isteni ízesítőül szolgálhat.

Nyitókép forrása: Getty Images