Barion Pixel A karácsonyi tojáslikőrt érdemes már most elkészíteni! – Coloré

A karácsonyi tojáslikőrt érdemes már most elkészíteni!

2022. 11. 03.

A tojáslikőrt ugyan általában a húsvéthoz kötjük, karácsonykor is készítik, és az időjáráshoz mérten akár langyosan is felszolgálják. Ahhoz, hogy rendesen beérjenek az ízek, érdemes már novemberben elkészíteni ezt az isteni italt!

A tojáslikőr elődjét az indiánok készítették először, mégpedig avokádóból. A főzethez használtak mézet, különböző fűszereket és persze alkoholt, majd krémesre keverték az avokádóval, így fogyasztották. A 17. századi Hollandiában már tojással váltották ki az avokádót, mely által sikerült elkészíteniük a ma ismert tojáslikőrt. Bár avokádó ebben a verzióban nem volt, nevében megemlékeztek róla, így Advocatnak nevezték el az új italféleséget, és a mai napig így árulják.

Íze közvetlenül elkészülése után rendkívül intenzív, majd állás közben nyugodnak le az ízek, és érnek össze egyre krémesebbé és édesebbé.

Hozzávalók:

  • 5 tojássárgája
  • 20+5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl alkohol

Így készül az istenien krémes tojáslikőr:

A tejet és a tejszínt egy közepes méretű lábasba öntöm. Hozzáadom a vaníliás cukrokat és a 20 dkg porcukrot, felforralom, majd hűlni hagyom. Forrás közben nem megyek messzire, és néha keverek rajta, mert könnyen leéghet vagy kiforrhat. A tojások sárgáját elkeverem 5 dkg porcukorral, és a meleg, de már nem forró tejből teszek bele pár evőkanállal. Ezáltal a cukor könnyebben olvad, és a tojás is elkezdi felvenni az édes tej hőmérsékletét. Addig keverem habverővel a tojásokat, míg fel nem olvad benne a cukor. Ha elolvad, hozzáöntöm a tejes-tejszínes keveréket és alaposan összekeverem.

A legvégén mehet hozzá az alkohol. Fehér rummal a legjobb, de vodkát is használhatunk hozzá. Akár pálinkával is próbálkozhatunk, ám ebben az esetben hetekig nagyon erős lesz az íze, és csupán hónapok múlva kezd el csökkenni benne a pálinka intenzitása, és lesz belőle a klasszikus ízvilággal rendelkező likőr.

Elkeverem az alkohollal, üvegbe öntöm, és hűtőbe teszem a tojáslikőrt. Egy-két naponta megrázogatom az üveget, hogy ne ülepedjen le a tartalma. Már az első naptól fogyasztható, de igazán egy hét után érnek össze az ízei.

Kisebb, dekoratív üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándéknak is kiváló!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/recept/karacsonyi-tojaslikor/