Barion Pixel Délnyugat-Hollandia szépségei – Túl a tulipánokon – Coloré

Délnyugat-Hollandia szépségei – Túl a tulipánokon

2022. 10. 20.

Hollandiáról számos dolog eszünkbe jut, ám kisebb városkái és természeti kincsei általában nincsenek a listán. Bemutatjuk Délnyugat-Hollandiát, ami legalább annyi meglepetést rejt, mint a méltán ismert főváros, Amszterdam.

Délnyugat-Hollandia az ország tizenkét tartományából hármat tudhat magáénak. Az ország ezen tájékának köszönhetjük nagyszerű Van Gogh-ot is, és számtalan más szépséget, így ha meguntuk az amszterdami biciklizést, tekerjünk a kis falvakban és városokban is!

Délnyugat-Hollandia legszebb városai

Amersfoort

Amersfoort nagyjából 40 kilométerre található Amszterdamtól. A több, mint százezer lakosú város ugyan impozáns populációval büszkélkedhet, így is csupán a tizenötödik legnépesebb város az országban. Ha arra járunk, nem érdemes kihagyni a Koppelpoortot, ami az egyik legnépszerűbb turistalátványosság – nem véletlenül. A hatalmas kastély-szerű kapu az 1300-as években épült. Direkt úgy tervezték, hogy a kisebb-nagyobb hajók átférjenek alatta, és erre a mai napig lehetőség van! Ha már a víz mellett járunk, érdemes egy nagy sétát tenni a kanálisok mentén, hiszen szépsége Velencéével vetekszik.

Koppelpoort nappal és éjszaka is impozáns látványt nyújt
Koppelpoort nappal és éjszaka is impozáns látványt nyújt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Middelburg

Az Amersfoortnál jóval kisebb Middelburg csupán 47 lakosú város, mely egykoron a Kelet-Indiai Társaság központja volt. Az impozáns, flamand stílusú városháza és az előtte lévő tér jellegzetes, holland jegyeket hordoz. A környékbeli kis utcák továbbviszik a tér által megkezdett hangulatot, ráadásul sokhelyütt a frissen sült cukrászsütemények illata lengi be a kis utcácskákat. Érdemes megkóstolni a cukros brióst, a karamell-likőrt és a mennyei csokoládéféléket is!

Middelburg kis utcácskái igazi holland hangulatot árasztanak
Middelburg kis utcácskái igazi holland hangulatot árasztanak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Eindhoven

A közel 250 ezer lakosú város ad otthont a világ egyik legismertebb elektronikai cégének, a Philips-nek, mely a turizmusban is megjelenik: meglátogathatjuk a cég egyik csészealjra hasonlító irodáját és a róla elnevezett múzeumot is. Ugyan egy meglehetősen nagy városba téved az ide látogató, a természetben való járkálásra is van lehetőség, például a Genneper parkban, ami több, mint 200-holdnyi területen veszi körbe a várost. Alexandriai Szent Katalin templomát sem érdemes kihagyni, ami feljegyzések szerint már az 1200-as években is állt. A neo-gótikus stílusú épület az év bizonyos szakaszában nemcsak nappal nyújt csodás látványt, ugyanis a sötétben rávetített mintáknak hála más színben is láthatjuk az épületet.

 Alexandriai Szent Katalin temploma Délnyugat-Hollandia egyik legszebb műemléke
Alexandriai Szent Katalin temploma Délnyugat-Hollandia egyik legszebb műemléke / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha szeretnél olvasni Délnyugat-Hollandia gasztronómiájáról, keresd fel a Borsmenta oldalát, mert többek közt egy osztrigafarmot is meglátogatott a csapat a környéken!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix