Barion Pixel 5+1 jel: Ha ezeket tapasztalod napközben, tuti nem aludtál jól! – Coloré

5+1 jel: Ha ezeket tapasztalod napközben, tuti nem aludtál jól!

2024. 02. 09.

A jelek nem egyértelműek, pedig komoly egészségi problémákat jelezhet vagy okozhat a nem elégséges és megfelelő alvás. Szerencsére egy kis odafigyeléssel rengeteget javíthatunk az alváshiányunk okozta kelletlenségeken, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mihamarabb felismerjük az árulkodó jeleket.

Egész nap rohanunk, stresszelünk, este pedig sokáig pislogunk a sötétben, míg nagy nehezen elalszunk? Sokan küzdünk ilyen és ehhez hasonló panaszokkal. Az alvás fontosságáról mindannyian tudunk; a szakemberek legalább napi 7 órányi pihentető alvást javasolnak ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk a mindennapokban és ne alakulhasson ki semmiféle kellemetlen tünet vagy betegség a fáradtság miatt. Egyszer-egyszer előforduló kevesebb alvásra azt mondjuk, nem a világvége, mindenkivel megesik. Az állítás nagyrészt igaz, de nem árt figyelni a következő aprónak tűnő tünetekre, ugyanis akár komoly problémák előjelei is lehetnek.

1: Reggeli fáradság

A nappali fáradtság az egyik első jele a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű éjszakai pihenésnek. Ez szinte mindenkivel megesik élete során akár kisebb-nagyobb rendszerességgel: legyen szó egy stresszes napról, frontváltozásról vagy akár egy nem megfelelő matracról, mind komolyan befolyásolhatják a következő napunkat és a teljesítményünket. Vannak azonban, akiknek még inkább figyelniük kell az alvásuk minőségére. Az emésztőrendszeri és tüdőproblémákkal küzdőknél fontos a megfelelő testhelyzet éjszakánként, nekik érdemes több párnával megemelniük a törzsüket az alvási idő alatt, hiszen akár a gyomorsav, akár egy-egy köhögésroham komolyan befolyásolhatja az alvási ciklusukat.

2: Fejfájás, izzadás, magas vérnyomás

Ezeknél a tüneteknél már érdemes gyanakodnunk, elgondolkodnunk azon, hogy valami nem stimmelhet az alvásunkkal, dacára annak, ha ezen jelek ellenére is kipihentnek érezzük magunkat. A fentebb említett stressz, az időjárási tényezők és esetleges betegségek leginkább fejfájás és izzadás formájában mutatkozhatnak meg ébredés után, de szédüléssel is párosulhatnak. Fontos, hogy ilyen eseteben ellenőrizzük a vérnyomásunkat, ugyanis az megemelkedhet alvászavar és stressz következtében, de ez fordítva is igaz: a magas vérnyomás miatt csökkenhet az alvással töltött óráink száma. Ha a tünetek tartósak, feltétlenül jelezd a háziorvosodnak!

3: Elfelejtettem, mit akartam mondani!

Mindennapos helyzet, de igen, ez is lehet egy tünete annak, hogy nem alszol jól éjjelente. Akár időszakos, akár tartós alvási problémáid vannak, nagyon hamar memóriaproblémáid lehetnek. Ha ilyeneket tapasztalsz, feltétlenül próbálj meg mihamarabb egy kis pihenőt beiktatni! Sokszor egy hosszabb ebédszünet is csodákra képes: egy fél órás szundi sokat segít és energizál a nap további részére. Vigyázz! Ha home office-ban vagy, esetleg kötetlen a munkaidőd, akkor se aludj többet 30-40 percnél, ugyanis ez is felboríthatja az éjszakai alvási ciklusodat.

4: Álomszuszék vagy

Mindannyian éreztük már azt, hogy napközben bármikor el tudnánk aludni a munkahelyünk kellős közepén. Ha ezt rendszeresen tapasztaljuk, akkor érdemes felülvizsgálnunk az alvási szokásainkat. A tartós kialvatlanság hatással lehet a koncentrációs képességünkre, ami olyan munkakörökben, mint a fuvarozás, építőipar, raktározás, kifejezetten balesetveszélyes is lehet.

5: Ingerlékenység

Ahogy fentebb említettük, a rossz alvás a közérzetünkre is hathat. Lehetünk szótlanabbak, kissé tompábbak, de nagyfokú vagy tartós kialvatlanság esetén ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk a kollégáinkkal, barátainkkal vagy a szeretteinkkel. Fontos kiemelni, hogy a tartós kialvatlanság szorongásos, akár pánikrohamszerű tüneteket is okozhat.

+1: Váratlan hízás

Legyünk bármilyen egészségtudatosak, bármennyire ügyelünk a tápanyag és vitaminbevitelünkre, bizony a rossz alvás a testünkön is meglátszik. A karikás szemek és picit sápatag bőr folyadékpótlással könnyen kezelhető, ám a tartós alváshiánynál a kilóink száma is gyarapodhat. Nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás esetén nehezebben regenerálódik az ideg – és immunrendszerünk, nem beszélve a hormonháztartásunk működéséről. Kiemelten fontos ebben a növekedési hormon működésének zavara, amely a zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszik.

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)