Barion Pixel Méhpempő alvászavarra és menstruációs panaszokra – Coloré

Méhpempő alvászavarra és menstruációs panaszokra

2021. 12. 01.

Hatással van a hormonháztartásunkra, segít leküzdeni a krónikus fáradtságot, és diabéteszeseknek is ajánlott. Ez a különleges táplálék nem más, mint a méhpempő, amelyet a méhek eredetileg a méhanya nevelésére „fejlesztették ki”.

A méhpempő több mint 150 biológiailag aktív anyagot tartalmaz: vitaminokat, zsírsavakat, cukrokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket, pro-hormonokat. Ezért is kedvelt összetevője kozmetikumoknak és gyógyászati termékeknek.

Eredeti funkciója szerint az anyapempő a méhanyák nevelését szolgáló, a méhek garatmirigyében keletkező „tej”. Megfelelő összetétele elősegíti, hogy egy méhlárvából anya fejlődjék, bár még nem teljesen világos, hogy működik a folyamat.

Mehpempo Anyabolcso
Kép forrása: magyarmezogazdasag.hu

Bár a méhpempő számos hormont – tesztoszteront, progeszteront, prolaktint stb. – is tartalmaz, egyes kutatók azt feltételezik, hogy a méhpempő hatására a szervezetünk saját hormonokat képes előállítani, ha szükséges: progeszteront, inzulint, kortizolt vagy éppen melatonint. Például alvászavar esetén, ha szervezetünk nem termel elég alváshormont (melatonint), nehezen alszunk el, vagy korán felébredünk – a méhpempő segíthet a melatonin termelődésének helyreállításában.

De ilyen módon jótékony hatással van a termelékenységre vagy különböző menstruációs panaszokra. Azt is jó tudni, hogy kínzó ízületi gyulladások, artritisz vagy porckopás esetén képes a mellékvese kortizol termelését serkenteni.

A méhpempő növelheti az energiaszintet, vagyis fokozhatjuk teljesítőképességünket, vagy leküzdhetjük segítségével a krónikus fáradtságot. Továbbá jótékony hatással lehet az inzulin termelésére, bár diabéteszesek és inzulinrezisztenciában szenvedők konzultáljanak a kezelőorvosukkal mielőtt kipróbáljak a méhpempő hatását.

Inkább kúraszerűen érdemes használni néhány napig, esetleg hétig, mintsem állandó étrend-kiegészítőként. Szakboltokban olyan méhpempőt válasszunk, melyet hűtőben tároltak és a beszerzés után mi magunk is hűtve tároljuk.

Fontos megemlíteni, hogy bár nagyon ritkán, de a méhpempő használatának komoly mellékhatásai is lehetnek, mint asztmás reakció, anafilaxiás sokk és bőrgyulladás.

Mivel a méhpempő összetételét az évszak és földrajzi elhelyezkedés is befolyásolja, így a legjobb szakemberhez, apiterapeutához fordulni, mielőtt méhpempő kúrába fogunk.

A méhpempőről szóló teljes cikket a magyarmezogazdasag.hu-n olvashatod.