Barion Pixel Ezt az 5 növényt ültessük el, ha méhlegelőt szeretnénk a kertben (X) – Coloré

Ezt az 5 növényt ültessük el, ha méhlegelőt szeretnénk a kertben (X)

2022. 05. 19.

Egyre többen alakítanak ki a kertjükben úgynevezett méhlegelőt, amely egy globális problémára, a méhek és más hasznos rovarok védelmére szolgál. A méhlegelő létrehozásával nem csak méheket, de poszméheket, különböző lepkéket, zengőlegyeket és sokak kedvencét, a kacsafarkú szendert is a kertünkbe vonzhatjuk.

Rt Rt4082 Aw 008

A színes virágaival díszítő bársonyvirágot vagy másik nevén büdöskét (Tagetes) érdemes a konyhakertbe ültetni, mert elűzi a fonalférgeket, a krumplibogarat, a liszteskét és a káposztalegyet. Nem igényel különösebb gondozást, könnyen termeszthető. Robosztus megjelenése miatt nagyobb kertekbe ajánlott a borágó (Borago officinalis) ültetése, melynek csillag alakú, kék színű, kecses virágai uborka ízűek, népiesen uborkaszagú fűnek is nevezik.

Shutterstock 569987605

A citromfű vagy másik nevén méhfű (Melissa officinalis) a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben nem csak napfényes helyeken, de a kert árnyékosabb részében is jól érzi magát. Leveleit leszárítva finom tea alapanyagot kaphatunk, mely nyugtató, elalvást segítő hatásáról ismert. Hónapokon át, élénk narancssárga színben pompázik a körömvirág (Calendula officinalis). Termesztése magról is nagyon egyszerű, jól tűri a szárazságot, a konyhakertben kedvelt, mert távolt tartja a gyökérfonalférgeket és a levéltetveket. Apró, fehér virágok sokaságával, finom, mézédes illatával örvendeztet a mézvirág vagy illatos ternye (Lobularia maritima), mely balkonládába ültetve is jól érzi magát.

Rovarhotel a hasznos rovaroknak

A hasznos rovaroknak érdemes olyan búvóhelyet készítenünk, ahol éjszaka és a tél folyamán is otthonra találnak. A darázsgarázst magunk is összeállíthatjuk. A rovarhotel favázának méretre vágásához használjunk könnyű súlyú, halk működésű akkumulátoros fűrészt. Az akkumulátoros gépek használata sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, mert a munkavégzés során nem szükséges, hogy hálózati csatlakozó álljon rendelkezésünkre, és a hosszabbító kábelére sem kell folyamatosan odafigyelnünk.

I Insektenhotel Bauen Aw 017

Amint megvagyunk a házikó vázával, gyűjtsünk minél többféle természetes anyagot. A különböző formájú és méretű, száraz termések, a nád, a bambusz, a kisebb-nagyobb gallyak és a száraz falevelek mind az odúba kerülhetnek. Minél többféle anyagot használunk, annál változatosabb lakókra számíthatunk. Az elkészült rovarhotelt széltől és esőtől védett helyen rögzítsük.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!