Barion Pixel Hogyan szervezd magad az utazásod? – Akad néhány részlet, amire érdemes figyelni – Coloré

Hogyan szervezd magad az utazásod? – Akad néhány részlet, amire érdemes figyelni

2023. 06. 20.

Bár sokan szeretik az utazási irodák által meghirdetett utazási lehetőségeket, néha azért előfordul, hogy nem találni olyat, ami megfelelő lenne. Nem jó az időpont, nem tetszik a program… Mások kifejezetten szeretik maguknak megszervezni kiruccanásaikat, így most nézzük, mire kell figyelni.

Keress szállást az utazásodhoz

Ha már kinézted, az országot, illetve a várost csak az internetre, egy kis szervezőkészségre és nyelvtudásra lesz szükséged (persze, csak ha külföldre vágysz). Érdemes a szállásfoglalással kezdeni. Ilyenkor már jó, ha tudod, hogy nagyjából mikor szeretnél utazni és hány napra. Ugyanis minél előbb foglalsz, annál olcsóbb, de az árak hétről-hétre változhatnak. Ha nem túlzottan kötött az időpontod, tudsz változtatni, érdemes megnézni a kinézett időpont előtti és utáni hetet legalább, lehet, hogy így olcsóbban jutsz szálláshoz.

A legtöbb oldalon már véleményt is írhatnak azok, akik korábban megszálltak a helyen, ezeket érdemes átböngészni, ugyanis a hozzászólásokból kiderülhetnek az adott szállás gyengeségei. Például lehet, hogy biztosítanak ingyenes WiFi-t, csak épp használhatatlanul lassú a net. A szállást is megkeresheted nyugodtan a kérdéseiddel, pl.: szükséged lenne hűtőre, de nem egyértelmű, hogy van-e a szobában.

utazás
Kép forrása: Pexels / Nappy

Ha megtaláltad a számodra tökéletes hotelt, összehasonlíthatod más szállásfoglalási oldalak ajánlataival, ezenkívül érdemes még megnézni a hely hivatalos oldalát is. Ugyanis általában ott is foglalhatsz, és könnyen lehetséges, hogy végül olcsóbban teheted ezt meg. Érdemes a bizonyos határideig tartó ingyenes lemondást választani, még akkor is, ha így valamivel drágább árral kell számolnod, hátha találsz később egy jobb ajánlatot, illetve, ha esetleg közbejön valami, ami miatt végül le kell mondanod az utazásod, nem buksz annyit. A covid óta ez a foglalási mód egyre elterjedtebb.

Repülő? Vonat? Busz?

Ha a szállás megvan érdemes az utazást is megtervezni. A leggyorsabb választás valószínűleg a repülő, de egyben ez lehet a legdrágább is sok kis apróság miatt (nagyobb bőrönd, biztos helyjegy, valamint még gyakran rájön az utazás árára a transzfer is, amivel bejutsz a belvárosba). Az interneten találhatunk már a különböző repülőtársaságok árajánlatait összehasonlító oldalakat is, ez is egyszerűbbé teheti a választást. Ha igazán hosszú útra készülünk biztosan ez a legjobb választás, de ha Európán belül maradunk, a vonat és a busz valószínűleg gazdaságosabb megoldás lesz. A MÁV és VOLÁN is rengeteg nemzetközi járatot indít, amelyek közül kedvünkre válogathatunk. Bár így az út várhatóan hosszabb lesz. Szép tájakat láthatunk, olvashatunk, zenét hallgathatunk, de akár filmet is nézhetünk. Sőt, a MÁV már igazán jó áron hálókocsikat biztosít az utasoknak, ahol kis kabinokban álomra is hajthatjuk a fejünket, akár le is tusolhatunk lefekvés előtt. Ezeket a jegyeket érdemes előbb megvenni, akár 2 hónappal is, így még kedvezményesebben juthatsz hozzá.

Mi a helyzet a programokkal?

Lefoglaltad a szállást, megvetted a jegyeket az utazáshoz, nincs más hátra, mint kitalálni a programot. Az internet segítségével szintén rengeteg látnivaló közül válogathatsz, itt is nézhetsz véleményeket, sőt, egyes helyekre előre meg lehet venni a belépőjegyet. Ennek érdemes utánanézni, ugyanis vannak olyan helyszínek pl.: a Vatikán, ahová annyi látogató érkezik, hogy szinte csak előre megvett jeggyel tudsz bemenni.

Ha nagyobb társasággal utazol, állítsd össze úgy a minden napi a programot, hogy mindenki találjon magának valami érdekeset, amire egész nap várhat. Legjobb, ha a komoly múzeumlátogatások mellé valami szórakoztató látványosságot is keresel, mondjuk egy állatkerti séta, vagy egy tropicarium megszínesítheti a napot a fiatalabbak számára is. Fontos még arra is figyelned, hogy a napi programok lehetőleg egymás közelében legyenek, ne a városban zötykölődéssel teljen el az egész utazás.

A tömegközlekedési eszközök használatához csak ajánlani tudom az ún. városkártyákat. Minden nagyobb városban kibocsátanak ilyet (pl.: Berlinben, Bécsben, Amszterdamban stb.), bár a használati feltételek általában különböznek. Szerencsére több fajta közül lehet válogatni, ezek legtöbbször az érvényesség idejében térnek el, vehetsz például 72 órás vagy akár 4-5 napos intervallumokra is. Ezekhez gyakran jár egy kis könyvecske is a látnivalókról, valamint egy térkép. A városkártyák rengeteg kedvezményt is biztosítanak, érdemes kiszámolni, ám valószínűleg jobban jársz velük, mint nélkülük.

utazás
Kép forrása: Pexels / Tove Liu

A Google a barátod, sokszor szokták ezt mondani, de az utazásnál is nagy segítség lehet. A saját helyek, saját térképek menüpont alatt akár az egész nyaralás útvonalát megtervezheted, elmentheted, és bármikor előszedheted. Megtudhatod, milyen látnivalók fekszenek egymáshoz legközelebb. A Google kitalálja neked, hogyan juthatsz a legegyszerűbben bizonyos helyekre. A különböző ikonokkal és színekkel, akár csoportosíthatod is a látnivalókat. Például a körök lesznek a múzeumok, a zöld színűeket pedig első nap nézzed meg. Ugye, milyen egyszerűen átláthatóvá válik az egész program?

A program összeállításakor nagyon figyelj a nyitva tartásra és az ünnepnapokra, nehogy a helyszínen szembesülj vele, hogy hétfőnként sok múzeum nem nyitja ki a kapuit, vasárnap pedig néhány helyen az üzletek zárva tartanak.

Borítókép forrása: Pexels / Leah Kelley