Barion Pixel Katasztrófaturizmus a világ körül: 7 hátborzongató hely, amire tömegek kíváncsiak – Coloré

Katasztrófaturizmus a világ körül: 7 hátborzongató hely, amire tömegek kíváncsiak

2023. 04. 26.

Hirosama, Auschwitz, Ruanda, Kambodzsa… Vannak helyek a bolygón, ahol borzalmak történtek, kegyetlennél kegyetlenebb tettek. Összeszedtük a katasztrófaturizmus legjelentősebb helyszíneit.

Mind szeretjük hallgatni a sötét, horrorisztikus történeteket, kíváncsiak vagyunk a tragédiákra, katasztrófákra. Óriási népszerűségnek örvendenek az ezekről szóló dokumentumfilmek, podcastek, Youtub-videók. A sötét-, vagy katasztrófaturizmus nem újkeletű dolog, viszont az utóbbi években újabb löketet kapott, és az eddigieknél is többeket vonzanak a tragikus történetű úticélok.

A sötét turizmus fontos része az információszerzés, az adott hely történelmében, kultúrájában való elmerülés. Rengeteg változata van, akadnak lightosabb verziók, ide soroljuk a szabadulószobákat, vagy az olyan élményeket, ahol a látogatók megijesztése a cél hangeffektekkel vagy színházi elemekkel. Ezeken kívül idetartoznak még a sötét témákat feldolgozó kiállítások, például a holokausztról szóló tárlatok, amelyek kulturális és történelmi értékkel is bírnak. A komolyabb témák tekintetében pedig a különböző tragédiák helyszínét lehet megemlíteni.

1. Pompeii, Olaszország

Pompeii az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a világon. Az olaszországi történelmi helyszínen egy tragikus természeti katasztrófa következményeit tekinthetik meg a látogatók. Kr. u. 79-ben kitört a Vezúv, és vulkáni hamuval temette el a közeli Pompeii városát.

A hamu megőrizte a falu nagy részét, így maradványok között láthatunk embereket, háziállatokat, falfirkákat, sőt, még ételt is! Sétálhatunk a helyszínen, és bepillantást nyerhetünk az ókori rómaiak mindennapi életébe. Pompeii évente körülbelül 2,5 millió látogatót fogad.

2. Auschwitz, Lengyelország

Néhány katasztrófahelyszín nemcsak a szórakoztatásról szól, hanem az elveszett életek tiszteletéről is. Az auschwitzi náci tábor egy ilyen hely. Az emberek a világ minden tájáról jönnek ide, hogy emlékezzenek a második világháború alatt elveszett életekre.

Auschwitz volt a legnagyobb koncentrációs tábor, amelyet a nácik építettek. Körülbelül 1,1 millió férfit, nőt és gyermeket öltek meg itt, és még sokakat kínoztak meg. Évente több, mint egymillió ember érkezik Auschwitzba, hogy megismerje az itt elszenvedett borzalmakat, és emlékezzen az üldözöttekre.

3. Murambi népirtás emlékműve, Ruanda

A ruandai népirtást megörökítő hat nemzeti helyszín egyike, a Murambi Genocide Memorial a tuszi közösség 50 ezer tagjának maradványainak ad otthont, akiket a ruandai polgárháború idején a helyszínen mészároltak le. A csoport egy építés alatt álló főiskolában keresett menedéket, amikor 1994. április 21-én lerohanták.

A mészárlás után egy évvel megnyílt múzeum 800 áldozat holttestét mutatja be, akiket exhumáltak, mészben mumifikáltak és kiállítottak, köztük csecsemőket és gyerekeket. A ruandai népirtás során összesen 20-70 ezer embert öltek meg.

sötét turizmus
Kép forrása: Chip Somodevilla / Staff / Getty Images News / Getty Images

4. Hirosima, Japán

Amikor 1945. augusztus 6-án az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, 80 ezer ember halt meg azonnal, és a város épületeinek 70 százaléka megsemmisült. A következő hetekben több ezren haltak meg különböző sérülésekben és sugárfertőzésben, többségében civilek.

A Hirosima Peace Memorial Park négy évvel később született meg, amikor a város kezdett talpra állni. A helyszínnek évente több, mint egymillió látogatója van.

5. Berlin, Németország

A német fővárost a sötét turizmus fővárosának is szokták nevezni. Nincs máshol ennyi helyszín, ami vonzaná a tragikus történetek szerelmeseit.

Többek között érdemes meglátogatni az Anne Frank Centert. Anna Frank naplója az egyik leghíresebb személyes történet a holokauszttal kapcsolatban. A kiállítás pedig bemutatja az életét, a bujkálását, és megpróbáltatásait, egészen a haláláig.

De a listára rengeteg másik érdekes kiállítás is feltehető, a Zsidó Múzeum, a Checkpoint Charlie múzeuma, ami a hidegháború időszakáról szól, Anhalter állomás romjai, a Berlin Story Bunker, ami helyet ad a hírhedt Führerbunker másolatának.

6. Háborús Maradványok Múzeuma, Vietnám

A múzeum korábbi neve az Amerikai Háborús Bűnök Múzeuma volt, de az amerikai turisták növekvő számára való tekintettel megváltoztatták, először a rövidebb Háborús Bűnök Múzeumára, majd a jelenlegi nevére.

Belül azonban még mindig az, ami mindig is volt, és drámai részletességgel dokumentálja az USA által a vietnami háború alatt elkövetett háborús bűnöket. Ez, a múzeum látogatóinak vendégkönyve szerint, néhány amerikai látogató számára túl erős, sokan hagynak dühös üzeneteket a kiállításról.  

Sokszor kapja meg a múzeum azt a kritikát, hogy egyoldalúan mutatja be a témát, Amerika álláspontját kihagyva, bár az amerikai katonák által elszenvedett nehézségekre is kitér. Többé-kevésbé hagyja, hogy a kiállítás magáért beszéljen. A szövegpanelek nyelve itt-ott enyhén vádló.

War Remnants Museum
Kép forrása: VW Pics / Contributor / Universal Images Group / Getty Images

7. Csoeng Ek kivégzőhely és temető, Kambodzsa

1975 és 1979 között, Pol Pot diktátor uralma alatt több mint egymillió embert gyilkoltak meg Kambodzsában. Az egyik leghíresebb mészárlási helyszín a Csoeng Ek volt. Itt nagyjából 17 ezer civilt mészároltak le. 8985 holttestet 1980-ban exhumáltak. 129 sírból 43 még mindig érintetlen. Az emlékműben egy nagy buddhista sztúpa található, ami több mint 5000 áldozat koponyájával van tele.

sötét turizmus
Kép forrása: Satoshi Takahashi / Contributor / LightRocket / Getty Images

Forrás: Renown Travel, Wikipedia 1, Tip Berlin, Wikipedia 2, Wikipedia 3, Auschwitz, Wikipedia 4

Borítókép forrása: Satoshi Takahashi / Contributor / LightRocket / Getty Images