Barion Pixel Mennénk, de hova? – 3 pénztárcabarát úti cél Európa-szerte 2022 őszére – Coloré

Mennénk, de hova? – 3 pénztárcabarát úti cél Európa-szerte 2022 őszére

2022. 10. 23.

Ugyan az ősz általában a befelé fordulás és bekuckózás időszaka, nem kell, hogy kedvünk szegje a rossz idő, sőt! Bizonyos helyszíneket jobb ilyenkor, semmint a nyári dömping alatt meglátogatni. Külön öröm, hogy ezek a desztinációk ilyenkor jóval kedvezőbb áron elérhetőek, mint a csúcsszezonban. Szubjektív ajánlónk következik.

Ősz közepére gyakori, hogy kifacsarva érezzük magunkat: a nyári kirándulások emléke elhalványodni látszik, a téli szünet pedig még jóval odébb van. A hideg beköszöntével sem kell azonban megvonnunk magunktól az utazás örömeit, hiszen számos, pénztárcabarát úti cél közül válogathatunk Európa-szerte. Az őszi kiruccanások előnye, hogy számos helyre jóval olcsóbban juthatunk el ebben az időszakban, mint a nyári főszezonban, emellett a kiránduláson elköltött büdzsé sem ölt akkora méreteket, mint néhány hónappal korábban. 

Pénztárcabarát úti célok: Prága, te drága!

Nem feltétlenül kell nagy távolságokat megtennünk ahhoz, hogy kiszakadjunk az otthoni mókuskerékből: elegendő a Budapesttől mindössze pár száz (konkrétan 550) kilométerrel odébb fekvő Prágába látogatnunk. Prága a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” egyik tipikus példája: annyi történelmi látnivaló található a városban, hogy az okozza a legnagyobb problémát, mit szelektáljunk a sok lehetőség közül a mindössze néhány napos kirándulás alatt.

pénztárcabarát úti cél, Prága
Prága óvárosa mindenképp megér egy misét. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Prága történelmi központja szerepel az UNESCO Világörökség listáján, ami nem is csoda, hiszen a város anno IV. Károly német-római császár rezidenciájaként szolgált a 14. században, de később is fontos szerepet töltött be az Osztrák-Magyar Monarchia számára. Ha ezek az információk nem is, az biztosan mindenkinek rémlik a történelemkönyvekből, hogy Prága igen fontos szerepet játszott a reformációban, így nemcsak történelmi, hanem vallási szempontból is érdekes desztináció lehet. 

Prágában járva mindenképp érdemes útba ejtenünk a Nemzeti Múzeumot és a Petrin kilátót, de nem fogunk csalódni a Szent Vitus Székesegyházban sem. Ha a kirándulásra fordítandó büdzsét vesszük latba: egy átlagos étkezés kihozható 8 euróból, a város szélén pedig találni olyan szállást, amely mindössze 20 euró/éjszakáért vehető igénybe. A város kiváló tömegközlekedéssel dicsekedhet, így érdemes ezt kihasználni a kimerítő séta helyett. A legtöbb látnivaló belépőjegy nélkül vagy jelképes összegért látogatható, így más európai desztinációkkal összehasonlítva jobban „megéri” ellátogatni a Cseh Köztársaság fővárosába. 

Athén, a görög Istenek otthona

Hiba lenne kihagyni a felsorolásból Athént, amely a görög istenek otthonaként különleges helyet foglal el a történelemkedvelők szívében. Görögország fővárosaként nem meglepő, hogy Athén egy hatalmas, kozmopolita jellegű város, ugyanakkor megtalálhatók benne a letűnt ókor lenyomatai is. 

pénztárcabarát úti cél, Athén, Akropolisz
Athén is a pénztárcabarát úti célok táborát erősíti idén ősszel. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Athén az időszámításunk előtti 1. évezredben épült, virágzásának csúcspontján több szempontból is Európa szellemi bölcsőjének számított. Később, a bizánci uralom idején viszont fokozatosan vesztett presztízséből, míg a középkorra a vidéki városok szintjére süllyedt. Szerencsére azonban számos építészeti remekművet, így például az Akropoliszt, a Parthenónt vagy az olimposzi Zeusz templomot is sikerült épségben megőrizni, így ezek a látványosságok a mai napig látogathatók. 

Szerencsére Athén is a pénztárcabarát úti célok közé sorolandó, hiszen legfeljebb 12 euróból kihozható egy tartalmas étkezés (egy közepes minőségű étteremben ugyanez természetese drágább, 40-45 euró/fő), az előbb felsorolt látnivalók pedig egységesen 20 euró/fő ellenében látogathatók. A szállások között természetesen nagy a szórás: 50-150 euró/fő/éjszaka büdzsével érdemes számolni. 

Tirana, Albánia ékszeresdoboza

Sokak számára (egyelőre) ismeretlen úticél lehet Albánia, amely a történészek szerint Európa délkeleti kapuja. Ugyan az ország egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, 2009 óta a NATO tagja, s az utóbbi években több dolog is arra mutat, hogy az albánok (fejlődés tekintetében) inkább Európához, semmint a nyugat-ázsiai országok felé húznak. 

pénztárcabarát úti cél, Tirana
Nem egy tipikus úti cél Tirana, annál több érdekességet rejt Albánia fővárosa. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Albánia egyik legszebb pontja vitán felül fővárosa, Tirana, amely – akárcsak Athén – jelentős központnak számított az ókorban. Érdekesség, hogy a település csak 1920-tól, a lushnjai kongresszus névre hallgató döntés nyomán lett az ország fővárosa, amikor a politikusok kijelölték annak. 1925-től már jelentős népességgel büszkélkedhetett, s látnivalóit is ebben az időszakban kezdték igazán kiaknázni: az Et’hem Bey-mecset, a Szkander bég tér és a Tirana piramis mind egy-egy rezsim letűnt maradványai ugyan, mégis érdemes őket nemcsak ebből a szempontból, hanem építészetileg is megcsodálni. 

A történelmi szépségeken kívül Albánia további előnye, hogy igen kedvező árakkal találkozhatunk: a múzeumok 1-3 euró/fő között látogathatók, egy hotelszoba 25-40 euró/fő/éjszaka ellenében foglalható. Nemcsak az ember építette területek, hanem Albánia természeti kincsei is figyelemre méltók: hegyei igazi kihívások lehetnek a gyakorlott hegymászók számára, emellett az Osumi Canyonban raftilngolhatunk is, ha az extrém sportok szerelmesei lennénk. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITTITT