Barion Pixel Hétvégi kirándulás Budapest környékén? Mutatunk 5 helyszínt! – Coloré

Hétvégi kirándulás Budapest környékén? Mutatunk 5 helyszínt!

2022. 09. 03.

A Normafán meg a Városligeten túl is van élet! Főleg most, hiszen a kánikula után a lassacskán őszi színekbe öltöző természetben kellemesebb sétákat, túrákat, hétvégi kirándulásokat tehetünk.

Budakeszi Vadaspark

Red,fox,at,the,budakeszi,zoo,in,hungary.
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha a budapesti lakos állatokat akar látni (és most nem a tömegközlekedésre gondolunk), akkor nagy eséllyel a Fővárosi Állat- és Növénykert felé viszi az útja. Azonban ha van egy kis ideje és nem szeretne a betondzsungelben maradni, akkor azt javasoljuk, hogy induljon el nyugatra, és meg se álljon a húsz percre található Budakesziig. Ott találja meg ugyanis a varázslatos Budakeszi Vadasparkot, ahol több, mint ötven hazai faj (például aranysakál, dámszarvas) várja a látogatókat egész évben. A látványetetések mellett ismeretterjesztő programokat is rendszeresen szervez a park, de a legmenőbb mégiscsak a medvés szabadulószoba, a Medvexit.

Csővári vár

csővári vár hétvégi kirándulás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Váctól délkeletre, Nézsa és Csővár között találhatjuk a csővári várromot. A 349 méter magas mészkőcsúcson elhelyezkedő várat a tatárjárás után kezdték el építeni, első említése 1319-ből való. Ha az M3-as autópályáról vagy a hármas útról letérünk Aszódnál, északnyugati irányban kell, hogy haladjunk Csővár felé. Vigyünk magunkkal túracipőt és nordic walking-botot is, hogy könnyebb legyen a feljutás a várromhoz, ahonnan csodás látvány tárul elénk.

Tardos – Malom-völgy

8579 20070282134468756
Forrás: tardos.kornyeke.hu

Tardos Budapesttől északnyugatra, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet közepén terül el, a Tardosi medencében, és nem véletlen hívják Gerecse gyöngyszemének. A Gerecse legmagasabb hegyei ölelik körbe (a Gorba-tető, a Nagy-Gerecse és az Öreg-Kovács) a falutól pedig szűk egy kilométerre találjuk a Malom-völgyi tavat. A tónál másfél kilométeres tanösvény fut, mely segítségével megismerhetjük a Gerecse állat- és növényvilágát, így családi programnak tökéletes, de randihelyszínnek sem utolsó.

Tatai Fényes Tanösvény

Gleaming,education,trail,in,tata,city.,unique,nature,place,with
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A tanösvényeknél maradva szintén szuper hétvégi kirándulás lehet, ha Tatára látogatunk el. Itt azonban nem csak a tavat érdemes megnézni, körbesétálni vagy -biciklizni, hanem ejtsük útba a Tatai Fényes Tanösvényt is. A „negyvenhárom állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit” – írják holnapjukon. Teljesen olyan, mintha nem is Magyarországon, hanem valamilyen egzotikus lápvidéken járnánk, így szerintünk nem érdemes kihagyni az őszi kirándulásaink listájáról ezt a pompás programot, ahol természetesen szigorúan be kell tartani a házirendet.

Gödöllői Arborétum

Redwood,tree,in,gödöll?,arboretum,winter,scene
Vörösfenyő az arborétumban. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Isaszeg és Gödöllő között találjuk ezt a több, mint százharminc hektáros területet. Létrehozásának célja a fenyőhonosítás volt, így emiatt látható olyan sok fajtájú fenyő a parkban. Kutyákat is beengednek, illetve van játszótér is, így az egész család számára szuper hétvégi kirándulásnak ígérkezik egy út ide. Sőt, mi több, az egész évben látogatható Gödöllői Arborétumba ingyenes a belépés.