Barion Pixel Nordic walking – csak addig nem hiszel benne, amíg ki nem próbáltad – Coloré

Nordic walking – csak addig nem hiszel benne, amíg ki nem próbáltad

2021. 03. 11.

Fejleszti az állóképességet és az izmokat, segít a nyak- és hátfájdalmakon, tökéletes a szívbetegek és a kardió-mozgást kedvelők részére is – íme a nordic walking.

nordic walking
Forrás: pixabay.com

A nordic walking, vagy skandináv gyaloglás első pillantásra nem tartozik a legmenőbb sportok közé, ami meglepő, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a helyes végzésének mennyire sok pozitív hatása van a szervezetünkre. Több puszta botokkal való sétálgatásnál – ez az összetett mozgásforma egész testet átmozgatja.

Kulcseleme a speciális botok használata és a gyaloglótechnika elsajátítása, mely Finnországból ered, és a sífutók egyik leggyakoribb erőnléti edzése.

A technikát legkönnyebben csoportosan, egy szakképzett oktató segítségével sajátíthatjuk el, de persze egyedül is menni fog. Lényege, hogy járás közben a botokkal toló mozgást végzünk, miközben a karjaink párhuzamosak maradnak a testünkkel – mindehhez pedig hozzáhangoljuk a lépéseinket, és egyenes háttal haladunk előre. Mutatni könnyebb, mint leírni, így íme egy kedvcsináló videó:

Miért kezdjünk bele?

Bárhol végezhetjük ezt a sportot, legyen az egy városi utca vagy egy dombos vidék, a különbség csupán a botok végének anyagában lesz. A ritmust felvéve pedig gyorsabban haladunk majd, mintha csak sétálnánk – így több kalóriát égetünk majd el a mozgással.

A sport átmozgatja az ízületeinket úgy, hogy sokkal kevésbé terheli meg a térdeinket, mint a hagyományos gyaloglás vagy a futás. Serkenti vérkeringésünket, növeli az állóképességünket, és a fokozatos, eredményes fogyásban is kiváló segítség.

A botok használata miatt a karunk is mozgásban van, nemcsak a lábaink, és a felsőtestünk is izmosodik, és javul a mozgáskoordinációnk is.

Nem emelkedik meg túlzottan a pulzusunk nordic walkingozás közben, kivéve persze ha emelkedőn megyünk fel vele, így ez a sport remek kardióedzés abból a szempontból, hogy könnyen egy bizonyos tartományon belül lehet tartani a pulzust.

Sokan már lassan egy éve otthonról vagyunk kénytelenek dolgozni, így ez a mozgásforma megoldást jelenthet az ülőmunkából adódó minden fájdalmunkra és jelenlegi mozgásszegény életmódunkra.

nordic walking
Forrás: unsplash.com

Kinek jó ez a sport?

Igazából bárkinek. De hogy ne ússzuk meg ennyivel, kiemeljük azokat, akiknek egy kicsivel fontosabb lehet:

  • az idősebb korosztálynak
  • túlsúllyal rendelkezőknek
  • ízületi vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek
  • azoknak, akik szeretik a természetjárást, és vinnének bele egy kis extrát
  • azoknak, akik a kirándulásaikat még aktívabbá szeretnék tenni, és kell egy plusz támaszkodópont a hegymászáshoz
  • azoknak, akiknek már nagyon elegül van a home office vagy az ülőmunka okozta hátfájásból
  • aki egyedül is szeret mozogni , hiszen ehhez nem kell társaság