Barion Pixel Pécsre mész? Ezt az 5 látnivalót ne hagyd ki! – Coloré

Pécsre mész? Ezt az 5 látnivalót ne hagyd ki!

2022. 08. 26.

Pécs Magyarország egyik legismertebb városa, és ez nem véletlen: természeti, művészeti és történelmi kincsekben gazdag nagyváros, ami vonzza a turistákat. Bemutatjuk az öt legfontosabb dolgot, amit nem hagyhatsz ki, ha arra jársz!

Pécs a Dunántúl legnagyobb városa, s egyben Magyarország ötödik legnagyobb települése. Már a második században is lakott volt: ekkoriban még a rómaiak által alapított várost Sopianae-nak hívták. A XIV. században Nagy Lajos király megalapította az ország első egyetemét, mely ma is működik.

Több múzeuma és látnivalója van, így nem egyszerű kiemelni a legjobbakat, ám kétség kívül vannak olyan célpontok, amiket nem érdemes kihagyni!

Széchenyi tér

A város főterén rengeteg látványosság van, így ha csak pár óránk van bolyongani a városban, mindenképpen itt kezdjünk! A középkor óta ez számít Pécs központjának, hiszen régebben a piactér is itt helyezkedett el. Ma már csodásan kialakított, hívogató terület, melytől a legtöbb látványosság csupán karnyújtásnyira van, így többek közt a Város- és Megyeháza, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi templom és Pécs egyik jelképe, a Dzsámi is, ami ma már katolikus templomként funkcionál.

Pécs főterére tizenkét utca vezet
Pécs főterére tizenkét utca vezet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Török hagyatékok

Pécs rendkívül sok emléke utal az egykori török hódoltságra. A város ügyel arra, hogy legjobb formájában őrizze meg azokat az épületeket, melyeknek szépsége elnyomja a tényt, hogy a magyarok elnyomása alatt épültek. Az egyik legjellegzetesebb emlék a már említett Dzsámi, ami Gázi Kászim pasa nevét viseli, ám nem ez az egyetlen a városban, bár kétség kívül a legnagyobb. Az 1591-ben épült Idrisz baba türbéje is szép látványt nyújt, ami fénykorában török temetőként szolgált, és a mai napig népszerű zarándokhely a törökök körében. Memi pasa fürdője is szép látnivaló, ám ma már sajnálatos módon nem működő fürdő, ennek ellenére érdekes élmény elmélázni az egykori medence szélén azon, hogy ki mindenki fordult meg benne annak idején.

A török fürdő is árulkodik az egykori életmódról
A török fürdő is árulkodik az egykori életmódról / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Magyarország egyik legismertebb márkája és ez nem is véletlen: a több, mint 170 éve alapított Zsolnayt minősége és szépsége is egyedivé teszi. A Mátyás-templom tetőcserepeitől kezdve a nagymama régi pöttyös bögréjén át a budapesti Vásárcsarnok épületéig mind Zsolnayval találkozhatunk. Érdemes hát ellátogatni a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol megismerkedhetünk a porcelángyártással, csempét festhetünk, kiállításokat tekinthetünk meg és a Zsolnay családról is hallhatunk izgalmas történeteket.

Szinte nincs háztartás, ahol ne lenne Zsolnay
Szinte nincs háztartás, ahol ne lenne Zsolnay / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vasarely múzeum

A pécsi születésű Victor Vasarely ugyan kereskedelmet tanult, egy esti iskolában elsajátította a festészet és a rajzművészet alapjait. Eleinte reklámokat tervezett, majd a geometrikus absztraktban találta meg saját hangját. Ezeket az alkotásokat láthatjuk a pécsi Vasarely múzeumban, ahol akár órákat is el lehet bóklászni, hiszen a lenyűgöző festmények megérdemlik, hogy több szögből csodáljuk meg őket.

Victor Vasarely eredetileg Győző néven látta meg a napvilágot
Victor Vasarely eredetileg Győző néven látta meg a napvilágot / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

TV-torony

Ha inkább a természet felé vennénk az irányt, és felülről csodálnánk meg a várost, a TV-torony felé kell vennünk az irányt! A torony Magyarország legmagasabb építménye, ráadásul tetején egy olyan üvegfallal borított étterem van kialakítva, hogy egy finom ebéd vagy vacsora mellett is élvezhetjük a pazar kilátást. Ezen kívül számos más helyen elfogyaszthatjuk a város különleges ételeit és italait, amihez a Borsmenta írt kiváló ajánlót.

A pécsi TV-torony Magyarország legmagasabb épülete
A pécsi TV-torony Magyarország legmagasabb épülete / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Inkább Pécs környékét látogatnád meg?

Ezzel is csak jól járhatsz, ugyanis Pécstől csupán 40 perc autóútra található a kivételes adottságokkal bíró Villányi borvidék, ahol nemcsak inni lehet, hanem a helyi történelmi emlékeket is megcsodálhatjuk templomoktól kezdve váron át egészen háromszintes pincesorokig.