Barion Pixel Ezt a 4 települést feltétlenül látogasd meg, ha a Villányi borvidéken jársz! – Coloré

Ezt a 4 települést feltétlenül látogasd meg, ha a Villányi borvidéken jársz!

2022. 08. 18.

A Villányi borvidék hírneve nem véletlen, hiszen azon túl, hogy az ország legjobb borait mutatja fel, a hozzá tartozó falvak is csodás látványt nyújtanak. Gyűjtésünkben négy olyan településről olvashattok, ahová érdemes ellátogatni két pohár bor között!

A Villányi borvidék Magyarország déli végében található, csupán tíz kilométerre a határtól. A területen méltán híres borászok évtizedeken át tökéletesített borai kaphatóak. Titkuk a szakértelmen túl a szubmediterrán-éghajlatnak köszönhető, és persze a megfelelő fekvésnek. Ezen túl természetesen több település is található a térségben, melyek egytől-egyig csodás arcukat mutatják az arra járóknak.

Siklós

Siklós a Tenkes-hegy lábánál található, nem meglepő hát, hogy Örsi Ferenc erről nevezte el legismertebb főhősét, Eke Mátét, azaz a Tenkes kapitányát. Az itt található vár méltóképp megemlékezik hőséről, így egy panoptikum mutatja be a legismertebb szereplőket. Emellett végigjárhatjuk az egész várat, megtekinthetjük a falai közt berendezett kiállításokat. A Siklósi Váron túl érdemes megcsodálni az itt található templomokat, is, hiszen akár a református, akár a szerb templom érdekes kirándulás a művészetekben.

A Siklósi Vár a Tenkes kapitányáról is megemlékezik
A Siklósi Vár a Tenkes kapitányáról is megemlékezik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Villánykövesd

Villánykövesd egy alig 240 főt számláló község. Turizmusa mindennek ellenére virágzik, ugyanis a pincefaluként is ismert Villánykövesd három szinten tudja magáénak a pincéket. E pincék a 18. századból származnak, amikor is német nemzetiségű hozzáértők kezdték el művelni a szőlőt a területen, s hoztak létre a borkészítéshez megfelelő présházakat. Az itt található Batthyány-pince ad otthont a minden évben megrendezett Európai Bordalfeszitvál megnyitójának, aminek keretében megtekinthető a föld alatti, különleges borkatedrális is.

Villánykövesd a Villányi borvidék legimpozánsabb pincesorával rendelkezik
Villánykövesd a Villányi borvidék legimpozánsabb pincesorával rendelkezik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Máriagyűd

Máriagyűd 1977 óta Siklóshoz tartozik, ám egészen addig különálló település volt. Az itt található kéttornyú templom és kolostor a déli országrész egyik leglátogatottabb katolikus zarándokhelye. Az itt álló első templomot még II. Géza király építette a 12. század derekán. A ma látható templom a 18. században kapta végleges formáját. Az impozáns külső díszes belsőt takar: a falak közt található Mária-szobor 1712-ben készült, így igazi történelmi kincset is megtekinthetünk, ha odalátogatunk.

A máriagyűdi templom falai egy 18. századi Mária-szobrot rejtenek
A máriagyűdi templom falai egy 18. századi Mária-szobrot rejtenek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nagyharsány

Ezt a települést földrajzi elhelyezkedése emeli a nagyok közé. Elsőként 13. századi iratokban említették, mint kereskedelmi szempontból fontos helyszínt. Református templomát a 13. században emelték, ám tornya csupán a múlt században épült. Az idelátogatók a templomon túl szívesen megtekintik a szabadtéri műhelyt és a szoborparkot is, de talán ami legvonzóbbá teszi, az a szőlőültetvényekre nyíló pazar kilátás.

Nagyharsányból csodás kilátás nyílik a szőlőtőkékre
Nagyharsányból csodás kilátás nyílik a szőlőtőkékre / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit kóstolj a Villányi borvidéken?

A kérdés rendkívül egyszerű, hiszen számtalan jobbnál jobb bor van e vidéken, ám éppen ezért nehéz is, ugyanis nehéz választani, hogy melyek legyenek, amiket megkóstol az ember. A Borsmenta szerkesztősége felkerekedett hát, hogy megkóstolja pár pincészet borát a környéken. Cikküket a túráról itt olvashatjátok.