Te is lennél vinoturista? Ismerd meg a legjobb magyar borvidékeket!

2021. 03. 30.

Ahány táj, annyi borfajta. Rengeteg variáció közül válogathatunk Magyarországon, de van három olyan terület, ami kihagyhatatlan, ha jó borokról van szó.

Száraz legyen vagy félszáraz? Vörös legyen vagy fehér? Fröccsként innád, vagy inkább tisztán? Na, és hova menj, hogy a legfinomabb ízeket kóstolhasd meg? Ezek a borkedvelők legnagyobb kérdései. Szerencsére az utóbbira kifejezetten könnyű választ adni, mert Magyarország tele van jobbnál jobb borvidékekkel.

Már a 19. század óta a bortermelés egyik jelentős központja Magyarország, azóta egyre inkább virágzik a borkultúra, és egyre több hazai szőlő és a belőle készült ital nyer rangos díjakat, évről évre elismertebbek a magyar borok.

A villányi régió

A jó borhoz sok napsütés kell – mondja ki egy alapszabály, aminek a Villányi borvidék, a déli elhelyezkedésével remekül megfelel. Leginkább a vörösbort kedvelők találják meg Villányban a nekik való italokat, ugyanis a villányi kékfrankos, oportó, cabernet sauvignon és zweigelt, illetve a siller is messzeföldön híresek, de a fehér olaszrizling az egy városnyira található siklósi hárslevelű is méltán kap figyelmet.

Villány borai kellemesen nehezek, testesek, ezt a színükről is jól látni, az illatuk pedig egyből elárulja, hogy nem a legkönnyedebb ízekkel lesz dolgod, de épp emiatt egészítik ki jól a magyaros ételeket.

Villány Borútján, a Baross Gábor utcában a régió legjobb pincéi kínálják boraikat, a Günzer, a Gere, a Bock, a Blum, a Dolium, és még számos neves borászat kínálatából válogathatunk. A borospince hordóit szemügyre veheted, a pincersor teraszain elfogyaszhatsz egy-egy pohárral a helyi különlegességekből, sőt, mindegyik helyen kreatív borkorcsolya tálakat is kínálnak, és általában mindezt élőzene kíséretében teheted meg.

villány borvidék
Kép forrása: Coloré

A néhány kilométerre található villánykövesdi pincesoron is nagyon ajánlott végigmenni, hiszen a kis falu helyi termelői nagyon kedvező áron mérik vörös és fehér boraikat, az emeletes pincesoron pedig különleges hangulatban tölthetünk időt.

villánykövesd bor
Kép forrása: Coloré

Egy gyors útra van Palkonya is, az ország egyik legjobb gasztrofaluja, ahol év közben folyamatosan gourmet rendezvényekkel találkozhatunk, de ha épp csendes a falu, akkor is érdemes végigkóstolni a pincék, présházak borait, a helyi kis éttermek különlegességeit.

A szekszárdi borvidék

A kadarka, a siller, a bikavér és a kékfrankos hazájában, Szekszárdon épp annyira jó ötlet a kistermelői borokat megkóstolni az apró pincékből a domboldalon, mint a méltán híres, hatalmas terasszal rendelkező, luxus borászat, a Takler kúria, vagy épp a szintén neves rendezvényhelyszín, a Bodri pincészet italait.

szekszárd bor
Kép forrása: Instagram/taklerkuria

Vörösborai nem annyira fajsúlyosak és testesek, mint a villányi vagy az egri borok, ezért a laza nyári estékre remek ötlet egy szekszárdi kadarka. A Lajver birtok, a Garay élménypince borai és különleges túrája, a Heimann és az Eszterbauer birtok italait mindenképp kóstold meg, ha a vidéken jársz.

 Szekszárd dombjainak talaja nagyon változatos, a meszes részeken találhatóak a legismertebb fehérszőlő ültetvények, a dűlőkön pedig a vörös terem. Évente több világversenyről hozzák el az arany- és ezüstérmeket Szekszárd borai, a leginkább díjazott a kadarka.

szekszárd bor
Kép forrása: Instagram/eszterbauer_winery

A tokaji pincék

Az előző két borvidék borászai a vörös nagy mesterei, Tokajban pedig a fehér borokat készítik különlegesen finomra, ott készül a világhírű aszú is. Nem hangzik túl bizalomgerjesztően a módszer, ahogy készül, de annál finomabb: a szőlőszemekből nemesrothadás éltal nyerik ki az egyedi illatot és aromát, amit az aszú ad. A nemesrothadt szemeket a helyiek óvatosan válogatják ki, majd kisajtolják belőlük az édes italt.

A másik, amiről jellegzetessé vált a terület, hogy a világ első zárt területű borvidéke. Tokajban az aszú mellett a szamorodni és a furmint is kiváló minőségűek, olyan ismert pincészetekben kóstolhatod őket, mint a Disznókő Pince, az Áts Pincészet, az Oremus, a Royal Tokaji, a Grand Tokaji, a Breza Pince, Benkő Borház vagy a Hímesudvar pincészet, de ha szeretnéd, az egész Szerelmi-pincesort is végigihatod, van miből válogatni a jobbnál jobb borászatok között.

tokaj
Kép forrása: Instagram/laszdo

Tokajban az ország legnagyobb alkohol-, cukor- és savtartalmú borait palackozzák, így jó, ha felkészülsz erre az ízvilágra.

A helyi édes borok desszertnek kiválóak, de ha inkább a száraz, de markáns borokat kedveled, akkor a hűvös évjáratokban készülteket keresd, ezek által ismerheted meg a legjobban, milyen is a tokaji aroma.

Semmiképp se hagyd ki a furmintot, a hárslevelűt, az oremust és a tokaji neves sárgamuskotályt, de akár szereted a cukros borokat, akár nem, egy kis pohár aszúra azért nevezz be!

tokaj
Kép forrása: Instagram/tokajmagic

Borítókép forrása: Coloré