Barion Pixel Légy részese a filmeknek – utazz forgatási helyszínekre! – Coloré

Légy részese a filmeknek – utazz forgatási helyszínekre!

2021. 11. 16.

Te hogy döntöd el, hová mész nyaralni? Útikönyveket vagy blogokat bújsz, netán a közösségi oldalak képeit böngészed inspirációért? Mutatunk egy jobbat: nézz filmet az ötletekért és keresd fel forgatási helyszíneiket!

A filmek és sorozatok nemcsak szórakoztatnak és tanítanak minket, hanem az életünk minden szegletére képesek hatni. Nagyobb eséllyel vásárolunk meg egy ruhadarabot, ha az a kedvenc sorozatszereplőnk stílusára emlékeztet, vagy például az egyes termékek iránti kereslet bizonyos műsorok premierje után hatványozottan meg szokott nőni (Vezércsel – sakktábla, A szürke ötven árnyalata – szexjátékok). Ez a hatás aztán a turisztikai választásainknál is érvényesül, rengeteg ország és úticél profitál abból a mai napig, hogy a helyszínen forgattak egy adott, később népszerűvé vált produkciót. 

Idén már a huszadik születésnapját ünnepelte a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata, a varázsvilág forgatási helyszíneit pedig szerte Nagy-Britanniában találjuk. A londoni állatkerttől, a King’s Cross pályaudvartól és a Leadenhall Markettől elkezdve a Durhami és Alnwicki székesegyházon át a Glenfinnan viaduktig és Glencoe-ig rengeteg, a mai napig látogatható úticél közül válogathatnak a rajongók egy kis filmélményért. Ha szervezett túrára vágyunk, Potter-stílusúakat találhatunk Yorkban és Londonban is, ahol gyalogos és buszos körutakon ismertetik meg a turistákkal a városok ismerős pontjait. Edinburgh pedig azért lehet érdekes, mert J.K. Rowling a könyvsorozat írása során sok időt töltött itt, – a The Elephant House és a Spoon Café asztalainál született az első két könyv – és köztudottan inspirálódott is belőle. A brit főváros mellett, Leavesdenben található a Warner Bros stúdió is, amit egyik rajongónak sem érdemes kihagyni.

forgatási helyszín
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az utóbbi évek legsikeresebb fantasy-sorozata volt a Trónok harca, melynek fordulatos, harcban, vérengzésben, árulásban (és meztelenkedésben) gazdag története Westeroson és Essoson játszódott, előbbi jelenetei közül pedig jó pár szintén a Brit-szigeteken forgott. A Stark-család otthonát, Derest (Winterfell) többek között a középkorban épült Doune-kastély “alakította”, a Greyjoyok által uralt Vas-szigetek környékét az északír Murlough-öböl, a Falat pedig Quarry.  Nem hagyhatjuk ki, hogy a Doune-kastély korábban bizony egy másik, popkulturálisan igencsak fontos produkciónak is helyt adott, méghozzá a Gyalog galoppnak

forgatási helyszín
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kanyarodjunk még egy kicsit vissza Írországhoz: az ötszörös Oscar-díjas mozi, a Ryan közlegény megmentésében a normandiai partraszállást Spielberg többek között etikai okokból sem akarta az eredeti helyszínen leforgatni. Úgy gondolta, hogy nem lenne helyes ott felvenni a jeleneteket, ahol ötvenhárom évvel azelőtt emberek ezrei haltak meg. Így esett a választás Ballinesker és Curracloe városok tengerpartjaira Írország délkeleti részén, ahol a monumentális jelenetek végül helyet kaptak. 

A Trónok harca stábja sokat időzött még Izlandon, például a Vatnajökull Nemzeti Parkban – ahol Falon túl játszódó epizódokat – vagy például a Grjótajgá nevet viselő lávabarlangban, ahol Jon Snow és Ygritte egymásra találását vették fel. Akik gyakran utaznak Horvátországba, ismerős helyszíneket szúrhattak ki, amikor Királyvárban járt a sorozat, ugyanis a Hét Királyság központjának számító fellegvárat Dubrovnik testesítette meg. Braavos szabad városát Sibenikben, Meereent (ahol Daenerys felszabadította a rabszolgákat) Klissza várában, a Halhatatlanok tornyát a Minčeta toronynál találjuk meg a valóságban. Ugyanígy essosi helyszíneknek választották Marokkó erődítményeit (Ait Benhaddou – itt forgott a Gladiátor, a Perzsia hercege, és a Múmia is; Ouarzazate) és tengerparti városait (Essaouira).

forgatási helyszín
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Spanyolország is igen nagy képernyőidőt kapott a Trónok harcában. Ilyen volt többek között a Martellek otthonának számító Dorne, melynek legszebb palotáját valójában a sorozat előtt is igencsak ismert sevillai kastély, az Alcázar testesítette meg, de vettek fel jeleneteket Córdobában, Osunában, és Gironában is. 

Az ABBA-dalokból készült film, a Mamma Mia! Görögországban forgott, méghozzá többnyire Skopeloson. A moziban Kalokairinek nevezett szigeten érdemes meglátogatni a Agios Ioannis templomot, ahol a filmvégi esküvőt rendezték, Agnontas faluját és Glysteri Beachet, ahol pedig a kitalált hotel, a Villa Donna található. Utóbbi belső felvételeit már Amerikában, egy stúdióban rögzítették, így pont ugyanabban nem tudunk megszállni, de rengeteg más, hasonló hotel és panzió van a szigeten. 

forgatási helyszín
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Peter Jackson rendező joggal gondolta Új-Zéland tájait látva, hogy az ország tökéletes választás lesz A Gyűrűk Ura-trilógia forgatási helyszínéül. A legismertebb és egyben az egyetlen máig fennmaradt díszletnek otthont adó hely Matamata városa, ahol Hobbitfalva jeleneteit forgatták. A városka a mai napig profitál abból, hogy a határában helyezkednek el a hobbitok aprócska házai, hiszen a forgatás befejeztével szabadtéri múzeummá alakították a területet. A Tongariro Nemzeti Parkban „találjuk” Mordort, ami szerencsére feleannyira sem félelmetes a valóságban, mint a vásznon, ellenben szuper túraútvonalakkal kecsegtet. Wellington pedig azon túl, hogy szintén otthont adott pár jelenetnek a filmekben (Isengard, Rivendell, Anduin), a Weta Workshop főhadiszállása is. Utóbbi egy speciális effektekkel és kellékekkel foglalkozó cég, akik egy Weta Cave-nek nevezett múzeumot is üzemeltetnek, ahol az odalátogatók megismerkedhetnek a filmsorozatban alkalmazott trükkökkel és díszletekkel.

Hobbit,house,in,hobbiton,from,tolkien's,lord,of,the,rings,
Hobbitfalva létezik! „Csak” Új-Zélandig kell elrepülnünk érte. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Nálunk Birmingham bandája, eredetileg Peaky Blinders néven fut 2013 óta az angol sikersorozat, mely az első világháború utáni évek Birminghamjének rettegett bűnözőcsaládja, a Shelbyk történetét követi. A sokak által rajongott széria látványvilága zseniális, a történet a város csatornáin, gyárain keresztül kúriákig, londoni klubokig és egészen a Westminster-palotáig vezet minket. Small Heath Délkelet-Birmingham egyik városrésze, ez a család “főhadiszállása”, pontosabban szólva pedig a Watery Lane-en laknak, mely egykor egy létező utca volt, ám a háború utáni években megsemmisült. Bármennyire is szeretett volna itt forgatni a rendező Laurie Borg, az évtizedek során a város annyira megváltozott, hogy nem lett volna autentikus. Így az épített díszleteken túl többnyire Manchesterben, Liverpoolban és Yorkshire-ban vették fel az epizódokat. Tommy Shelby későbbi kúriája pedig az Arley Hall, amit Cheshire-ben találunk, és amit esküvőkre, fogadásokra és persze forgatásokra előszeretettel bérelnek ki. 

Arley,,cheshire,,uk, ,april,17,,2021:,unknown,people,attending
Az Arley Hall látogatható és bérelhető komplexuma, amikor épp nincs forgatás. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az immár kilencrészesre bővült Csillagok háborúja-filmsorozat földöntúli tájakra és távoli univerzumokba kalauzolt el minket az évtizedek során, és ehhez annyi országot bejártak a készítők, hogy bőven van hová nyaralást szervezni a rajongóknak. Az Ébredő Erőnek és Az utolsó Jediknek köszönhetően például igencsak megugrott a látogatottsága az ír szigetnek, Skellig Michaelnek. Ha valaki Luke Skywalker gyerekszobájában szeretne aludni az Egy új reményből, az megteheti, ha felkeresi Tunéziában Matmata városát és a Sidi Driss Hotelt, Anakin Skywalker otthona (szintén) a Tatooine-on pedig Medenineben található. Bár sok rajongó nem igazán szívleli az Előzmény-trilógiát, azt meg kell hagyni, hogy a Comói-tónál forgatott jelenetek A klónok támadásában bizony gyönyörűek. Amikor Anakin és Padme elrejtőznek a Naboo-n, akkor a Villa del Balbianello-t látjuk a képernyőn. Az Egyesült Államokban is vettek fel jeleneteket némely Csillagok háborúja-filmhez, az Endor bolygó erdői például valójában a Redwood Nemzeti Parkban találhatóak, a mamutfenyvesekkel tarkított terület egyébként más filmekben is feltűnt – ilyen volt az ET és a Jurassic Park is. Amikor Han, Luke és Chewbacca épphogy megmenekül a sarlakk szájából, azt igazából az arizonai Yuma sivatagban tették.

Porch,of,rich,villa,del,balbianello,,lenno,,lake,como,,italy
A Villa del Balbianello romantikus terasza. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az utolsó Jedik végső harca az Ellenállás és az Első Rend között Bolíviában történt, méghozzá a Salar de Uyuni nevet viselő felszíni sómezőn, amely a világ legnagyobb ilyen természeti képződménye. Az egyik legtöbbet emlegetett jelenet a filmsorozatból az, amikor mester és tanítványa, Obi-Wan és Anakin megküzdenek egymással a harmadik részben – ezt pedig nem kisebb helyszínen forgatták le, mint az Etna oldalán. A szereplők körül látható láva történetesen igazi volt, de nem akkor folyt le a vulkán oldalán, mint amikor a felvételek zajlottak, a stáb egy későbbi kitörés során rögzítette a látványosságot.

The,world's,largest,salt,flat,,salar,de,uyuni,in,bolivia,
A világ legnagyobb felszíni sómezején küzdött meg az Első Rend és az Ellenállás. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Leonardo DiCaprio 2000-es filmje A part címet viselte, és ugyan mérsékelt sikert aratott, a forgatási helyszínt szinte azonnal ellepték a turisták. Ez pedig a Thaiföldhöz tartozó Ko Phi Phi Le szigetén található partszakasz volt, ahol egyáltalán nem örültek sem a stábnak, sem pedig az utánuk érkező tömegeknek. Ugyanis a készítők minél inkább paradicsomivá akarták varázsolni a helyet, – nem mintha addig nem lett volna az – ezért mindenféle átalakításokba kezdtek. Ugyan a 20th Century Fox elkülönített egy kisebb összeget a visszaállításokra, de a környezetvédők úgy találták, hogy olyan károkat okoztak, amiket pénzzel sem lehet visszacsinálni. Pereskedés vette kezdetét, emellett pedig az önkormányzat lezárta a partot az odalátogatók elől. Pedig milyen könnyű lenne úgy turistáskodni, hogy közben senkit nem zavarunk vele!

Maya,bay,in,ko,phi,phi,le,island,,krabi,province
Ko Phi Phi Le tökéletes példa arra, mit okozhat a felelőtlen turistáskodás. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Nemcsak lenyűgöző tájak, hanem ikonikus épületek is várják a turistákat világszerte, így akár meglátogathatjuk a Nakatomi Tornyot a Die Hard-ból, ami valójában a Los Angelesben található Fox Plaza, vagy tiszteletünket tehetjük Manhattanben az 5th Avenue és a East 57th Street sarkán található kirakatnál, ahol Audrey Hepburn ácsorgott az Álom luxuskivitelben nyitójelenetében. New Yorkban megnézhetjük a Katz’s Deli-t, ahol a Harry és Sally ikonikus jelenete forgott, vagy épp a Jóbarátokból azt az ablakot, melyet Monica lakásaként ábrázoltak – ez a Bedford St 90 szám alatt található. Ha Bostonban járunk, megihatunk egy pohárkával a Good Will Hunting kocsmájában, mely az L Street Tavern nevet viseli, ha pedig borzongásra vágyunk, akkor szálljunk meg Oregonban a Timberline Lodge Mount Hood-ban, ha merünk – itt forgatták ugyanis a Ragyogást.

0 /eletmod/utazas/legy-reszese-a-filmeknek-utazz-forgatasi-helyszinekre/