Barion Pixel Ezért utazzunk – és így tehetjük helyesen! – Coloré

Ezért utazzunk – és így tehetjük helyesen!

2021. 09. 27.

1980-ban az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) Mexikóvárosban tartott közgyűlésén fogadták el a határozatot, miszerint szeptember 27-e az idegenforgalom világnapja. Utazni csodás dolog, de nem mindegy, milyen keretek között tesszük azt.

Miért jó utazni?

Bagatell kérdésnek tűnik, amire mindenkinek van válasza – azért, hogy felfedezzük világunk szépségeit, és megismerjünk más, a miénktől különböző kultúrákat. De a turistáskodás sokkal több előnnyel jár, mint elsőre gondolnánk. 

  • A legkézenfekvőbb, hogy más országok, idáig ismeretlen, vagy kevésbé ismert kultúrák, hagyományok megismerése tágítja a látóterünket és az ismereteinket. Többet megtanulhatunk egy városról néhány nap alatt, mintha útikönyveket olvasnánk róla vagy tanórán próbálnánk magunkká tenni a tudást.
  •  Elfogadóbbak leszünk az utazás által, csökkennek a sztereotípiáink, amiket egy adott vallás vagy nép iránt érzünk, ha testközelből tapasztaljuk meg az ottani szokásokat, mindennapokat.
  • Fejlesztjük általa önmagunkat, kilépünk a komfortzónánkból, próbára tesszük a türelmünket és alkalmazkodóképességünket.
  • Segít a fizikai és mentális egészségünk megőrzésében, és az új élmények boldogabbá tesznek.
  • Új kapcsolatokat építhetünk általa – simán megeshet, hogy akár a szállásadónkból válik jó ismerős az út során, vagy egy étteremben, bárban ismerkedünk össze hozzánk hasonló emberekkel, akik aztán a barátainkká is válhatnak.
  • Az önbizalmunk is fejlődik azáltal, hogy képesek voltunk megszervezni és lebonyolítani egy utat, és leküzdeni az esetlegesen felmerülő akadályokat.
Florence,europe,italia,travel,summer,tourism,holiday,vacation,background, Young
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan viselkedjünk turistaként?

Évszaktól függetlenül – jelenleg ugyan a Covid-helyzet állása szerint – lehet utazni szerte a világban, így mindig aktuális, hogy milyen a jó turista? Szerencsére a legtöbben tartjuk magunkat ahhoz a mondáshoz, miszerint “Ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak!”, és nem csak az olasz fővárosban teszünk így. Mint hogy mi sem szeretjük Budapest belvárosában a hangos angol legénybúcsúsokat, úgy máshol sem örülhetnek egy randalírozó magyar társaságnak. Ahhoz, hogy ne vigyük Magyarország rossz hírét a határokon túlra, viselkedjünk úgy, ahogy mi is elvárjuk az itthonra érkező turistáktól. Ez persze sokunknak magától értetődő, azért nem árt néhány pontot átgondolni.

  • Utazás előtt ne csak az úticél legnépszerűbb látnivalóiról olvassunk cikkeket, hanem a kultúráról, az ottani szokásokról is, amik nagy eséllyel eltérnek a hazaiaktól. Ha ezekkel tisztában vagyunk, mint például azzal, hogy az olasz városok lépcsőin tilos leülni falatozni, máris megúsztunk jó pár rosszalló tekintetet és nem sértettünk meg senkit helytelen viselkedésünkkel.
  • Attól, mert nem otthon vagyunk, még ne vetkőzzük le a gátlásainkat, és legyünk tekintettel másokra a közlekedés, éttermi fogyasztás, szórakozás során is. Tiszteljük az ott lakókat!
  • Legyünk nyitottak, különösen akkor, ha Európán kívülre utazunk, hiszen nagy eséllyel ér majd ott minket egy-két kultúrsokk, amit jó, ha a helyén kezelünk – ilyen lehet az, hogy Kínába látogatva megeshet, hogy sokan szeretnének majd velünk fotót készíteni, hiszen ritkaságnak számít majd ott az arcunk.
  • Kövessük a szabályokat, mert megszegésük néha csupán arcátlanságnak tűnik, máskor viszont törvénybe is ütközhetünk vagy akár veszélyes szituációkba keveredhetünk.