Az angliai Harry Potter Studióban jártunk, ahol újra gyereknek érezhettük magunkat

2022. 11. 18.

A Harry Potter-szériát szinte senkinek nem kell bemutatni. Szerzőnk is nagy rajongója mind a könyveknek, mind a filmeknek, úgyhogy ellátogatott a londoni Harry Potter Studióba, hogy újabb tételt húzhasson le a bakancslistájáról.

A Harry Potter Studio több, mint tíz éven át adott otthon a széria szereplőinek, akik abban a varázslatban tölthették mindennapjaikat, amit mi a mozivásznon láthattunk. Mivel a forgatás alatt is készültek a könyvek, a készítők semmit nem mertek megsemmisíteni, ugyanis nem tudhatták, hogy lesz-e még szükség a díszletekre. Ennek folyományaként rengeteg tárgy gyűlt össze, így az utolsó film bemutatója után nem sokkal, 2012 márciusában megnyílt a kiállítás.

Be kell valljam, nem friss az élmény, de ez a történet szempontjából nem sokat számít, mert a kirándulás minden pillanatára úgy emlékszem, mintha ma lenne. A családom jött ki hozzánk Angliába, úgyhogy velük kirándulva újra gyereknek érezhettem magam. Ez persze nemcsak amiatt volt, mert a szüleim fizették a jegyet, hanem azért is, mert belépve annyira elvarázsolt a hely, hogy ténylegesen megszűntem létezni, mint úgynevezett felnőtt ember, és ismét az a kis tinédzser voltam, akit beszippantott a varázsvilág.

A nagy Harry Potter Studio látogatás

A Studióba Londonból indultunk, és csupán húsz percnyi vonatozás után meg is érkeztünk a Watford állomásra, ahonnan már nem lehetett eltéveszteni a célpontot: egy Harry Potteres double decker várt ránk, hogy azzal vigyen el bennünket a célhoz. A falak közé lépve egy mozira emlékeztető beltér fogadott: egy kellemesen megvilágított nagy térben a szereplők képei borították a falakat. A sor hosszú volt, de megérte várni, mert közben már láthattuk Harry lépcső alatti szobáját, és akkor még elképzelni sem tudtuk, hogy mi minden vár még ránk!

A Harry Potter Studio bejárata
A varázsvilág bejárata / Fotó: Karsa Tímea

Azokra gondolva, akik tervezik a Harry Potter Studió látogatását, átugrom a bejutás utáni részt, mert annyira lenyűgöző, hogy senki örömét nem szeretném elvenni. A Nagyteremben szépen terített asztalok várják az érkezőket, a tanárok asztalánál pedig bábokon láthatjuk a Roxfort oktatóinak jelmezeit. A grandiózus teremben sok időt el lehet tölteni, pláne, ha az ember tisztában van vele, hogy mennyi minden történt ott.

A jelmezek egyébként a kiállítás többi részén is előkerülnek, ugyanis az összes professzor termét láthatjuk külön-külön, ahol az igazi szereplők híján felöltöztetett bábok teszik teljessé a képet. Természetesen a varázslat itt is jelen van, Piton professzor termében például az üstben a kanál magától keveri az éppen készülő bájitalt.

Az egész tárlatra érvényes, hogy a helyszínek sokkal kisebbnek tűnnek, mint a filmekben. Ez Dumbledore irodájában volt a legszembetűnőbb, ami a filmekben meglehetősen nagynak tűnt, élőben azonban érhetetlenül kicsi. Mindennek ellenére el lehet veszni a részletekben, az antik hatású díszletkönyvekben, a csodásan kifaragott bútorokban, és az igazgató ruhájának részletgazdagságában. Ugyanez a helyzet a Weasley család konyhájával és étkezőjével is, amit sokáig lehet csodálni, mert mindig észrevesz benne az ember valami újat. A filmekben elvész az a kidolgozottság, amit itt részletről részletre elemezhetünk.

Az Odú konyhája
Az Odú étkezője / Fotó: Karsa Tímea

Az egyik legizgalmasabb rész, hogy mi magunk is felülhetünk egy Nimbus 2000-es seprűre, ami ugyan egy helyben áll, csinálnak velünk egy filmet, aminek olyan a végeredménye, mintha London felett repülnénk. Repülni nem tud, de annál nagyobb élmény a Roxfort Express, ami éppen úgy gőzölög, ahogy a filmben teszi!

A kiállításon minden látható, amit a filmekről csak el tudunk képzelni: Umbridge professzor macskás tányérjai, a Titkok kamrájának kígyós bejárata, Aragog, különböző szereplők bábmásai, és akkor még csak a belső teret láttuk! Félúton vár minket egy büfé, ahol minden, a Harry Potter univerzumában megforduló finomságot megkóstolhatunk. Én egy felejthető vajsört ittam, ami műanyag pohárban nem passzol az ott töltött órák varázslatos hangulatához, de nem lehet minden tökéletes.

Harry szüleinek háza
Harry szüleinek háza / Fotó: Karsa Tímea

A külső térben láthatjuk a hatalmas sakkfigurákat, a Weasley család kocsiját, Hagrid oldalkocsis motorkerékpárját, a Kóbor Grimbuszt, és különböző épületeket is! Itt van ugyanis Dursley-ék háza, ahova sajnos nem lehet bemenni, és a Potter-ház is, melynek esetében ténylegesen nem hisz a saját szemének az ember, mert annyira többszáz éves épület benyomását kelti, hogy fejben képtelenek vagyunk összerakni a tényt: valójában nincs húszéves.

A kiállítás végigvezet az Abszol úton is, a varázslatos kirándulást pedig a Roxfortnál fejezhetjük be, amit természetesen az ajándékbolt követ, ahol mugli legyen a talpán, aki nem hagy ott egy kisebb vagyont!

Nyitókép forrása: Karsa Tímea