Barion Pixel Ezek a Harry Potter filmsorozat legszebb helyszínei – Coloré

Ezek a Harry Potter filmsorozat legszebb helyszínei

2022. 01. 12.

Január elseje régóta várt ajándékot tartogatott a Harry Potter-rajongók számára, hiszen ekkor tette közzé az HBO a Harry Potter: Visszatérés Roxfortba című filmjét, amelyben az egykori színészek beszélnek meghatározó élményeikről. A reunion apropóján cikkünkben körbejárjuk a filmsorozat legfontosabb helyszíneit, hogy kedvet csináljunk egy esetleges Harry Potter varázstúrához.

Ausztrál ház

Talán nem meglepő, ha már rögtön a cikk elején leleplezzük, hogy a filmek többségét Londonban vagy annak környékén forgatták. Nem is csoda, hiszen London számos olyan látnivalóval kecsegtet, amelyek mindenképp megérnek egy misét – pontosabban egy forgatást. Így van ez az Ausztrál ház esetében is, amely a Harry Potter és a Bölcsek Köve című alkotásban bukkant fel először, mint a Gringotts Varázslóbank belső tere. Az épületet V. György király hozta létre 1918-ban, és ha éppen nem a bank szerepében tetszeleg, normál hétköznapokon az Ausztrál Nagykövetség otthona. Nem csak a Harry Potter filmek producerei használták már ki az épület kiváló adottságait, hiszen itt forgatták például a 2017-es Wonder Woman bizonyos részeit is. Ugyan az épület nem látogatható, kívülről érdemes megtekinteni egy kellemes, londoni séta alatt. 

Ausztrál ház, London, Harry Potter
Az Ausztrál Ház bejárata LondonbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

King’s Cross pályaudvar

Szinte minden Harry Potter filmben láthatjuk a 9 és ¾ vágánynak otthont adó King’s Cross pályaudvart, amely a valóságban is ugyanezt a szerepet tölti be. A filmezés során ugyan a negyedik és ötödik platformot átnevezték kilenc- és tizedikre, ám ennyi csalás valószínűleg belefér a készítők részéről. A 9 és ¾ vágány könnyen felismerhető, hiszen az írónő, J.K.Rowling és műve iránti tiszteletből a platformon egy félig eltűnt zsúrkocsi található, rajta egy ládával, tetején egy madárkalitkával. Épp úgy, ahogy a filmekben is! 

Harry Potter, 9 3/4 vágány,
A filmek szerelmesei sosem hagyják ki a King’s Cross pályaudvart, ha londoni utazásra kerül a sorKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Szent Pancras Reneszánsz Hotel

Mindössze öt perc sétára található a King’s Crosstól a Szent Pancras Reneszánsz Hotel míves épülete, amely a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmben volt látható, mint a pályaudvar külseje és bejárata. Érdekesség, hogy az egyébként Marriott hotellánc tagjaként szolgáló épületet már több ízben is láthattuk filmes lokációként, hiszen feltűnt a 102 Dalmata című alkotásban, ezen kívül a Batmanben, illetve a III. Richárd című alkotásokban is. 

Szent Pancras Reneszánsz Hotel, London, Harry Potter
A Szent Pancras Hotel bejárata LondonbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Durhami székesegyház

A filmbeli helyszínek talán legvarázslatosabb pontja mégis a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola épülete, amelynek külsejét az első három HP filmben a Durham székesegyház jeleníti meg. A katedrálist 1093-ban alapították, 1986-tól pedig a világörökség része. Az épület az egyik legjelentősebb brit zarándokhelynek számít a katolikusok körében, hiszen itt temették el Szent Cutchbert és Beda Venerabilis földi maradványait. A román stílust és a gótika stílusjegyeit viselő katedrális egyébként a normann építészet egyik legszebb alkotása, így nem véletlen, hogy Northumbria egyik ékkövének számít. 

Durham katedrális, Harry Potter
A Durham székesegyház épülete madártávlatbólKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Alnwick kastély

A Varázslóképző épületét azonban nem kizárólag a Durham katedrális jeleníti meg a filmekben: az első két részben az Alnwick kastély terei is felbukkannak egy-egy kültéri jelenetben. A több, mint 950 éves kastély a mindenkori northumberlandi herceg otthonaként szolgál, emellett viszont közkedvelt filmforgatási helyszín is, hiszen a Harry Potter alkotásokon kívül itt forgatták a Downton Abbey egyes részeit is, de felbukkant még a 2017-es Transformers: Az Utolsó Lovag című adaptációban is.  

Alnwick kastély, Harry Potter
Az Alnwick kastély kívülrőlKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

New College, Oxford

A Roxfort minden rendező fantáziáját megmozgatta, így filmenként újabb és újabb terekkel bővült a varázsiskola épülete. Így volt ez a Harry Potter és az Tűz Serlege című alkotásban is, amelyben a New College oxfordi épülete jelenik meg abban a jelenetben, amikor Mordon professzor görénnyé változtatja a hencegő Malfoyt. Az 1850-es években létrehozott épület jelenleg a társadalomtudományi tanulók fellegvára alap és mesterképzésen, de ettől függetlenül látogatható az év minden napján, kivéve a húsvéti ünnepeket. 

New College, Oxford, Harry Potter
A New College belső kertje, ahol az említett jelenetet forgattákKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Claremont tér

Harry Potter és a Főnix rendje, valamint a Halál ereklyéi című filmekben is feltűnik a Claremont tér, mint a rend Grimmauld téri főhadiszállásának színtere. A forgatókönyvírókat leginkább a Claremont tér körül található házak homlokzata fogta meg, így döntöttek végül az ismert, londoni lokáció mellett. A tér furcsa formája egyébként annak köszönhető, hogy az a 18. században víztározóként szolgált, ám azt egy idő után körbeépítették. A víztározó kiapadt, meredek lankáit fű nőtte be, innen származtatható a furcsa, hepehupás talaja és varázslatos formája. 

Claremont tér, London, Harry Potter
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hardwick Hall

A Hardwick Hall a Harry Potter és a Halál ereklyéi című film kapcsán lehet ismerős, ugyanis a Malfoy rezidenciát, egyúttal a halálfalók központját jelenítette meg az alkotásban. A Derbyshire-ben található épületet Robert Smythson tervezte, és 1590-re épült meg. Érdekesség, hogy a Hardwick Hall a reneszánsz stílus egyik első képviselője volt a brit szigeteken, megalkotását követően egyre több, hozzá hasonló stílusú épületet húztak fel I. Erzsébet uralkodása alatt. A ház évszázadokig a Cavendish família, egyúttal a devonshire-i herceg birtokában volt egészen 1956-ig, amikor is a National Trust tulajdonába került.

Hardwick Hall, Harry Potter
A Malfoy rezidencia, azaz Hardwick HallKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Piccadilly Circus

Szintén a Harry Potter és a Halál ereklyéi első részében látható a híres Piccadilly Circus, amikor Hermione elhoppanál a Wisley-k balul elsült esküvőjéről. Érdekesség, hogy a téren található szobrot Shaftesbury emlékkútnak nevezték el Lord Shaftesbury humanista után, de sokan mégis Erosz, a szerelem görög istenét látják benne. A Piccadilly Circus, hasonlóan a korábbiakhoz, rengeteg brit sorozat és film helyszíneként szolgált, kezdve a BBC Sherlock Holmes adaptációjától egészen a nemrég megjelent Örökkévalók című Marvel alkotásig. 

Piccadilly Circus, Harry Potter
A Piccadilly Circus és az említett szobor London központjábanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Forrás: visitbritainshop.com