Barion Pixel Hajózás a Balatonon! – Coloré

Hajózás a Balatonon!

2021. 06. 15.

175 évvel ezelőtt, 1846 áprilisában tartotta meg első közgyűlését a Balaton Gőzhajózási Társaság, innen számítjuk hazánk legnagyobb tavának hajózási történetét. Kik használták először a vízi járműveket és milyen lehetőségeink vannak ma, ha turistaként célunk a hajózás a Balatonon?

A balatoni települések kikötői tele vannak vitorlásokkal, csónakokkal és yachtokkal, az utóbbit leszámítva így volt ez több, mint kétszáz évvel ezelőtt is. Ám a szervezett, tömegek szállítására is alkalmas hajózás a Balatonon egészen a reformkorig váratott magára.

A Kisfaludy és a hajózás kezdetei

A balatonfüredi kikötőben sétálva természetes látvány az egyre-másra a partra érkező vagy attól távolodó hajójáratoké, köztük a Szent Miklóssal, a Kelénnel és a legrégebbi példánnyal, a Kisfaludyval. A fatestű, lapátkerekes gőzhajó 1846-ban tette meg első próbaútját és egy évvel később indult el rendszeres hajózás a Balatonon. A forradalom és szabadságharc ideje alatt szüneteltették a menetrend szerinti közlekedését, ami aztán 1852-ben indult el újra. Keszthely, Kenese és Alsóörs között járt a Kisfaludy, innen szállította a fürdővendégeket Balatonfüred üdülőhelyére. „Karrierje” 1887-ig tartott, ekkor kivonták a forgalomból. Élethű mása ma nosztalgiahajóként szeli a habokat.

A csavargőzös hajók első példánya a Balaton nevet viselte, ez ma műemlékhajóként megtekinthető Balatonboglár kikötőjében. Pár évtizedes hanyatlás után új hajók (Kelén, Helka, Rohan) építésével és a tó mólóinak felújításával egyidőben elkezdett a balatoni hajózás is rohamos fejlődésnek indulni. A későbbi évtizedek során a motoros járműveké lett a vezető szerep, de senkit sem szeretnék untatni a különböző típusok részletezésével. A mai állapotokhoz elég annyit tudnunk, hogy – stílusosan – hullámhegyek és -völgyek tarkították a balatoni hajózás történetét már a kezdetektől fogva, de szerencsére ma is huszonhárom település érhető el vízi úton.

Hajózás a Balatonon a Jókai hajóval
Jókai hajó Forrás: Coloré

Hajózás a Balatonon ma

Noha a Balaton egyik településéből a másikba jobbára autóval, vonattal vagy biciklivel tervezünk eljutni, igénybe vehetjük a Balatoni Hajózási Zrt. járatait is. Személyszállító hajóból tizenegy van a flottájukban, amik vagy átkelőjáratként (a tó északi és déli partja között) vagy hosszirányú útvonalon közlekednek. Az elsőknél a menetidő kevesebb, mint egy óra, a vonaljáratok pedig jellegzetesen Kenese-Tihany, Földvár-Badacsony, Boglár-Keszthely útvonalon közlekednek, három órás utakkal.

A munkahelyükre igyekvők vagy ügyeket intézni vágyók természetesen nem hajóval szoktak átjutni a másik partra, így a menetrendi járatokat jobbára turisták látogatják. Nekik azonban más lehetőségeik is vannak, ilyenek a kifejezett turistahajók, például a fent említett gőzösök utódjai. Ezek a nyári hónapokban szervezett túrákra indulnak a nagyobb kikötőkből, kivételesen csodás élményt nyújtanak köztük az úgynevezett naplemente-túrák. A pörgősebb programok szerelmeseinek pedig a bulihajót ajánljuk, ami Badacsonytól elkezdte Balatongyörökön ás Révfülöpön és Siófokon is megtalálható, retro zenével és egész estés partival.

Ha egy kis extrább szórakozásra vágyunk, a hajópark egyes járműveit ki lehet bérelni magánrendezvényekre is, például fogadásokra, esküvőkre, kiállításokra, vagy akár születésnapra is.

Vitorlások

Nemcsak személyszállításban gondolkozhatunk, hiszen vitorláskikötőből is több van Balaton-szerte. Saját járműveinknek is vásárolhatunk itt helyet vagy bérelhetünk a nyári időszakra, de ha nem ruháznánk be ekkora költségekbe, akkor rengeteg vállalkozás közül válogathatunk. Az utóbbi időben igencsak népszerűvé vált a Balaton közepén tartott lánybúcsú, biztos, hogy te is láttál ezekről fotót Instagramon. De ha nem a férjhez meneteledet, hanem „csak” a születésnapodat, egy előléptetést ünnepelnél meg a vízen koktélok és a barátaid társaságában, rajta!

Vitorlás
Forrás: Coloré

Persze a vitorlások nem csak andalgásra jók, nem feledkezhetünk el a balatoni nyár egyik legnagyobb sporteseményéről sem, a Kékszalagról, ami egy évente megrendezére kerülő nemzetközi távolsági vitorlásverseny. A tévéből ugyan légi felvételeket is láthatunk a versenyről, melynek során a hajók a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely távot teszik meg, de sokkal izgalmasabb a rajtot és a célbeérést a partról vagy épp egy fedélzetről figyelni.