Barion Pixel Ősszel is vár a Balaton! – a magyar tenger gasztro körképe – Coloré

Ősszel is vár a Balaton! – a magyar tenger gasztro körképe

2021. 09. 11.

Ugyan a csobbanásnak egy időre búcsút mondhatunk, a Balaton ősszel is számos programmal hívogatja a kirándulni vágyókat. A kisebb-nagyobb városok gasztronómiai élvezetei és az ebben az évszakban esedékes szüret ugyanolyan maradandó élményeket hagyhatnak, mint egy ropogósra sült nyári lángos.

A főszezon lecsengésével a Balaton díszes őszi ruhába öltözik. Az outfit lecserélésével kéz a kézben járnak az olyan ízek és programok, amik a hűvös évszakban remek kikapcsolódást jelentenek az utazóknak. Lássuk, hova érdemes betérni, és miket kóstoljunk meg ősszel a Balatonon! 

Szüret a Laposa Gasztrobirtokon 

Laposáéknál nem áll meg az élet az ősz beköszöntével, sőt, ekkor kezdődik a java! Idén szeptember 17.-19. között harmadik alkalommal rendezik meg a nagy sikernek örvendő badacsonyi szüreti hétvégéjüket. A program során bejárhatjuk a hegyet, megvacsorázhatunk a Borteraszon, vagy elmerülhetünk a Hableány étterem széles borválasztékában. Az esemény Facebook oldalán részletesen tájékozódhatunk a programokról, illetve a jegyárakról. 

Toast,with,wine,in,a,vineyard,bar,with,a,nice
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Zománc Bisztrócska Vászoly

Ha korog a gyomrunk, és hazai ízekre vágyunk, feltétlenül nézzünk be a vászolyi Zománc Bisztrócskába!  Az anno kocsmaként funkcionáló, ma már modern külsejű vendéglő Jónás György és Szőke Zsolt munkájának gyümölcse, a bisztrócska elnevezéssel pedig belőhető az étterem helye a gasztrotérképen. Ételeik helyi alapanyagokból, frissen készülnek, ezért ajánlott bejelentkezni a megérkezésünk előtt.

Veganeeta Home étterem 

Ha a hazai ízeket vegán finomságokra cserélnénk, kiváló választás lehet a balatonalmádi Veganeeta Home étterem és kávézó. A tengerparti hangulatot árasztó helyszínt Dr. Árvai Anita hívta életre, különleges, egyedi receptjeivel egészen új formában „tálalja” a sokak számára még mindig idegen vegán életérzést. Mivel pici étteremről és kapós finomságokról van szó, érkezés előtt mindenképp érdemes helyet foglalni. 

Pörc – Bisztró és Delikát 

A Veganeetával ellentétben a Pörcben mindennel találkozhatunk, ami hús. Nem is csoda, hiszen a tulajdonosa, Kocsis Jenő eredetileg hentes végzettséggel rendelkezik, mi több, egy ötgenerációs hentesdinasztia sarja. A múlt előtti főhajtás nem csak a szakma kiválasztásában, hanem a Pörc étlapján is visszaköszön: a Pörc célja, hogy a magyarok újból felfedezzék gasztronómiai örökségüket, hiszen a Bisztró ősmagyar ételeket vonultat fel az étlapján. Ilyen például a csücsür, ami egy ősbúzából készült tésztaétel báránynyakkal töltve. Az ételek a Zománchoz hasonlóan itt is helyi alapanyagokból, frissen készülnek. A Pörc Kis Teraszán a modernitás találkozik a hagyományokkal: könnyed street food ételekkel várja az odalátogatókat. 

Balatonfured,,hungary,,06.10.2019,:,fish,ad,wine,festival,fried,fish
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Az ínycsiklandó ételek mellett persze nem mehetünk el szó nélkül a balatoni pincészetek egész éves kínálata mellett. A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet a tó északi partján, a Szent György-hegy lábánál található Badacsony és Szigliget között. Ugyan a Boutiqe-borászatnak konkrét nyitvatartása nincs (csak bejelentkezéssel látogathatunk el a birtokra), Török Csaba tulajdonostól egészen különleges információkkal gazdagodhatunk. Érdekes módon – és Badacsonytól szokatlanul – a borászat inkább a vörösborokra helyezi a hangsúlyt, és bátran kísérletezik a toszkán sangiovese-vel, amiből Tabunello néven készít borokat. 

IKON Borászat

Az év minden napján várja borkóstolóra az érdeklődőket a Balatonlelle határában fekvő IKON Borászat. A helyszín a Tihanyi apátság egyik bortermelő gyöngyszeme volt, majd 2007-ben Konyári János szakmai irányításával éledt újjá. A borászat mintegy 39 hektáron gazdálkodik, és célkitűzései között olyan borok készítése szerepel, amik egyedi ízzel rendelkeznek. Fontos, hogy borkóstoló előtt érdemes hozzájuk bejelentkezni!

Gasztrohegy Badacsony

Ha már konkrét programjavaslattal kezdtem, a keretes szerkezet jegyében azzal is zárom a felsorolást. A Badacsonyi Gasztrohegy programsorozatban 10 vendéglátóhely 7 tematikus gasztrohétvége alkalmával szórakoztatja a kulináris élvezetek rajongóit. Idén szeptember 25-26. között a Tapasok hétvégéje elnevezésű programmal indul útnak a sorozat, majd október 16-17. között a Világok konyhájával folytatódik, november 27-28-ig pedig a Halak a hegyen programjain vehetünk részt. A résztvevő éttermek között megtalálható a Hableány, a Bonvino Hotel, a Tilia Borvendéglő, A Pláne Badacsony borterasz, a Borbarátok Étterem, az Istvándy Borműhely, a Laposa Terasz, a Kisfaludy-ház Étterem, valamint a Vánkos és a Tölgyes Kúria is. Az éttermek között a Gasztrohegy buszokkal (melynek díja egy útra ezer forint) közlekedhet az érdeklődő közönség, a vendéglátóegységekben a fogyasztás saját kontónkra történik. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix