A 7 legjobb tipp, ha spórolni akarsz az üzemanyag költségén

Az üzemanyagárak történelmi csúcsokat döntögetnek, ezért érdemes minden lehetőséget megragadni, hogy kevesebbet kelljen költeni.

Félreértés ne essék, sajnos nem létezik olyan tipp vagy trükk, amitől a rekordárak ellenére varázsütésre megfelezi az üzemanyaggal kapcsolatos kiadásokat, de ha a sok kicsi sokra megy elvén minden tankolásnál csak egy kicsivel több pénz marad a zsebedben, hosszú távon ez is rengeteget számít. A Lifehacker hasznos tippjei talán neked is hasznodra lehetnek.

Vesd össze az árakat

A különböző benzinkúthálózatok árai jelentősen eltérhetnek, sőt egy adott hálózaton belül sem mindegy, hogy hol tankolsz. Indulás előtt ezért érdemes tájékozódni, hogy a közelben melyik kútnál spórolhatsz. Ebben segíthet például a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító oldal.

Ne csak kizárólag prémium üzemanyagban gondolkodj

A prémium üzemanyagok ígéretük szerint – a felhasznált adalékanyagok segítségével – megnövelik a motor élettartamát, illetve javítják a teljesítményét. Ez önmagában nagyon jó hír, de ha nehéz kigazdálkodni a tankolás költségeit, akkor annyira már nem is tűnik csábítónak.

A kocsi ráadásul a hagyományos üzemanyaggal is ugyanúgy fog működni, legfeljebb csak a gyorsulásból kell lejjebb adnod kicsit. Bár sokak szerint a prémium üzemanyaggal a fogyasztás is csökkenhet, de annyit így sem nyerhetsz vele, mint amennyivel többet kell fizetned érte.

Élj a pontgyűjtő programokkal

A benzinkúthálózatok többsége különféle pontgyűjtő és hűségprogramokkal várja a sofőröket, melyekkel visszakaphatod a tankolás árának valamennyi százalékát. Hatalmas összegek persze így sem maradnak a zsebedben, de ahogy már írtuk, sok kicsi sokra megy. Kövesd az aktuális akciókat, pontgyűjtő játékokat is, mert néha egészen jó ajánlatokkal várnak.

Tankolas
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A guminyomás is fontos

A lapos autógumik, pontosabban a velük való közlekedés növelheti az autó fogyasztását, ezért mindig figyelj a megfelelő nyomásra. A módszer hatásosságáról ugyanakkor megoszlóak a vélemények: az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a guminyomás optimális beállítása akár 3 százalékkal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást, míg más tesztek nem mutattak ki érdemi különbséget.

Tervezz

Az útvonaltervező áldásos találmány, hiszen ha kiválasztod a célállomásodhoz vezető legrövidebb utat, akkor ez a következő tankolás árában is jelentkezni fog. Célszerű továbbá odafigyelni a vezetési technikádra is: ha keveset hagyod üresben járni a motort, nem gyorsulsz hirtelen, igyekszel egyenletes tempóval haladni, a piros lámpáknál pedig a motorféket használva lassítasz le, akkor ezzel további szintén javíthatsz a fogyasztáson.

Keress alternatívákat

Ha hajlandó vagy másokkal osztozni a járművön, akkor telekocsizással sofőrként és utasként is spórolhatsz, ami nagy segítséget jelenthet, ha sokat ingázol. Ma már több telekocsirendszer közül válogathatsz (ilyen például az Oszkár vagy BlaBlacar), így annak is nagyobb az esélye, hogy egy adott útvonalra találsz útitársakat.

Vezess kevesebbet

Nem arról van szó, hogy mostantól csak keddenként és ünnepnapokon vedd elő a négykerekűt, de alkalomadtán igénybe veheted a tömegközlekedést, vagy akár bringára is pattanhatsz, ha az időjárás megengedi. Ha pedig többnyire még a sarki boltba is kocsival mész, akkor legalább ezeket a rövid távokat érdemes gyalogszerrel megtenni. Ez jó az autódnak, a pénztárcádnak, és nem utolsó sorban az egészségednek.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk