Barion Pixel Világító Olaf és német inspirációk – 5 karácsonyi vásár Európán túl – Coloré

Világító Olaf és német inspirációk – 5 karácsonyi vásár Európán túl

2022. 12. 10.

Advent első vasárnapján világszerte megnyitottak a karácsonyi vásárok, és ugyan az Európában találhatóakat mondják a legszebbnek, most hoztunk öt olyat a kontinens határain kívülről, melyek simán felveszik a versenyt a budapesti, bécsi, prágai vagy strasbourgi rendezvényekkel.

Christkindlmarket, Chicago

karácsonyi vásár
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A nürnbergi karácsonyi vásár inspirálta az amerikai nagyváros német ajkú lakosait és a terület Német-Amerikai Kereskedelmi Kamaráját, hogy 1996-ban létrehozzák sajátjukat. A vásár azóta az egykori polgármesterről elnevezett Daley Plaza tövében kap helyet, és évente több mint egymillióan látogatják meg. 2020-ban a koronavírus miatti lezárások idején virtuális vásárt tartottak, mára pedig a legnagyobb karácsonyi vásár lett az Egyesült Államokban. Az óriási karácsonyfa mellett egy betlehemes jelenetet is felállítanak minden évben, és változatos programokkal várják a látogatókat – koncertek, táncelőadások, gasztronómia és persze kézműves vásár is helyt kap Chicagóban.

Christmasland, Új Tajpej

New,taipei,city,taiwan, ,dec,21,,2019:,christmas,tree,at
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Tajvan fővárosa köré épült az utóbbi évtizedekben Új Tajpej, itt él a lakók többsége, akik egyébként buddhista vallást gyakorolnak. Azonban a nyugati karácsonyi szokások ettől függetlenül is népszerűek az országban, így nem csoda, ha a trendeket mindig követő Tajpejnek is van egy menő karácsonyi vására. Fényfüzérek és lámpacsodák tömege várja a látogatókat, ahol nemcsak az ünnepi szimbólumok vannak kivilágítva, hanem a popkultúra és a filmek világának szereplői is – Olaf, Groot, Mickey egér és még sorolhatnánk. Igazi családi program!

Christmas Wonderland, Szingapúr

Singapore, ,december,22,,2015:,christmas,wonderland,at,gardens,by
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szingapúr városában több karácsonyi vásár is akad ilyenkor, a Gardens By The Bay-ben található azonban bizonyára a legcsinosabb. Ez a 101 hektáros belvárosi park a fenntartható fejlődés jegyében jött létre és tizennyolc mesterséges “szuperfa” magasodik benne, melyek között üvegházakat építettek. A park évközben is lélegzetelállító látvány, télen azonban meseországgá változik. A fényjáték mellett a Mikulás és segítői várják a látogatókat, az üvegházakban pedig karácsonyi növények pompáznak.

Bryant Park Winter Village, New York

New,york,,new,york,/,usa, ,december,18,2019:
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Megannyi amerikai karácsonyi film játszódik és forgott New Yorkban, a behavazott felhőkarcolók és a Rockefeller jégkorcsolyapálya látványát senkinek sem kell bemutatni. Azonban most a Bryant Parkban felépített karácsonyi vásárt említenénk meg, ahol szintén lehet korizni, jókat enni és sétálgatni is. Rengeteg helyi kézműves vállalkozó is kitelepül ilyenkor, hogy ünnepi portékáikat árulják, több mint 170 kis házikó nyit meg idén a parkban. A Small Business Spotlight kampány keretein belül azokra a kisvállalkozásokra szeretnék felhívni a figyelmet, akik éves bevétele egy millió dollár alatti, nekik lehetőségük van ingyenesen bemutatni termékeiket.

Christmas Lights Spectacular, Hunter Valley Gardens

Hunter Valley Gardens Christmas
Forrás: Hunter Valley Gardens

A déli félteke országaiban, így Ausztráliában is pont nyáron van karácsony, így ott nem számíthat az ember havas éjszakákra és forralt borozásra a hidegben. Így tengerparti Mikulás ide, kenguru-húzta szán oda, az ünnep attól ünnep marad. Országszerte sok programból válogathatunk, egyes vásárok a kézműves termékekre épülnek, mások a családoknak kedveznek, megint mások pedig baráti összejövetelekhez hasonlatos bulisorozatot tartanak. Ausztrália Új-Dél-Wales részén, Syndeytől északra fekszik Pokolbin település, mely borvidékéről híres, karácsonykor pedig megnyílik a Christmas Lights Spectacular. A tajpejihez hasonlóan itt is a fényeken van a hangsúly – tizennégy méteres, tetőtől talpig kivilágított karácsonyfa, két és fél méteres LED- Mikulás és rengeteg minden más várja a turistákat és az ott lakókat is. Mellette pedig a karácsonyi falucskában vásárolhatnak be szuveníreket.