Szereted a karácsonyi vásárokat? Elkalauzolunk néhány izgalmas helyre!

Feldíszített fenyőfa, forralt bor, sült gesztenye, fűszeres kolbász illata, meleg fények, hangulatos kis fabódék, ahol kézműves ajándékokat vásárolhatunk – eljött a karácsonyi vásárok időszaka. A járványhelyzet miatt idén talán személyesen nem jutunk el kedvenc helyünkre, de képzeletben mindenképpen járjuk be a legizgalmasabb helyszíneket!

Az első karácsonyi vásárokat német nyelvterületen tartották a 14. században. Az egynapos rendezvényeken először a karácsonyi ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat lehetett beszerezni. Később a vásárok hosszabbak lettek, bővült a kínálatuk, egyéb programokkal bővültek, napjainkra pedig a turisták kedvelt célpontjaivá váltak.

Gyere, képzeletben keressünk fel néhányat közülük!

Bécs: mintha hazamennénk

A budapesti karácsonyi vásár után ez a legnépszerűbb a magyar vendégek körében. Nem véletlenül: az egész város karácsonyi fényben úszik, és áthatja az ünnepi hangulat. November 12-től január 9-ig egymást érik az árusok, akik egyebek mellett hagyományos fajátékokat és kézműves szappanokat kínálnak.

Óriáskerék a bécsi karácsonyi vásárban
Óriáskerék a bécsi karácsonyi vásárban / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Érdemes felkeresni a Városháza előtti teret, ahol korcsolyapálya és óriáskerék is várja az érdeklődőket. Ha az osztrák főváros gasztronómiai kínálatáról van szó, akkor – a sült gesztenye és a forralt bor mellett – meg kell említeni a perecet és a bécsi kávét is.

Koppenhága: találd meg a hyggét!

Az adventi időszak is alkalmas arra, hogy találkozz a dánok életigenlő filozófiájával, a hyggével – ha elég szerencsés vagy, akkor éppen valamelyik koppenhágai karácsonyi vásáron, november közepétől. Sokak szerint a Tivoli Gardens-ben található karácsonyi piac a dán főváros lüktető szíve, mások szerint a Nyhavn a karácsonyi sztár.

Finomságok a karácsonyi vásáron Koppenhágában
Finomságok nélkül nem igazi a karácsonyi vásár / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nem kell dönteni, találd meg a hyggét mindenhol, a feldíszített karácsonyfák között, a dekorációkat, fajátékokat és vastag, kötött pulóvereket kínáló fabódék sorában, Koppenhága elbűvölő karácsonyi fényei és hófödte háztetői között. Érdemes megkóstolni két helyi specialitást, a karamellizált mandulát és a fahéjjal ízesített forralt bort, a gløggot.  

Csehország: téli csodaország

Több cseh városban tartanak olyan bájos karácsonyi vásárokat, amiket kár lenne kihagyni – idén ezek sajnos a COVID-helyzet súlyosbodása miatt elmaradnak. Elsőként a prágai jut a legtöbb ember eszébe, aminek egészen különleges hátteret nyújt az Óváros, a Régi Városháza és Prága híres, XV. századi csillagászati órája, az Orloj. Mécsesek, kerámiák, mázas üveggömbök, játékok – csak egy kis ízelítő az árusok gazdag kínálatából.

Karácsonyi vásár a prágai Óvárosban
A prágai karácsonyi vásár / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az Óváros téren birkák, kecskék és egy szamár is vannak. Újabb csábítás a forró kolbász egyenesen a grillről, a friss palacsinta, a fokhagymás-sajtos lapos kenyér, amit egy korty svarák koronáz meg, a forralt bor helyi, citrusos, fahéjas változata.

Egészen különleges hangulatú karácsonyi vásárokat tartanak České Budějovicében, Český Krumlovban és Pozsonyban is.

Dubaj: karácsonyi vásár a sivatagban

Dubaj tele van meglepetésekkel. Fedett sípályáiról sokan hallottak, de az talán nem közismert, hogy az ünnepek alatt karácsonyi vásárt is szerveznek a sivatagban. A Bab Al Shams téli fesztiválprogramja igen gazdag: többek között karácsonyi énekléssel, élőzenével, 40 méteres karácsonyfával és helyi specialitásokkal várja az érdeklődőket több mint 50 standon. Különleges, emlékezetes érzés lehet a decemberi 27 Celsius fokban, a pálmafák alatt karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Mivel a pandémia miatt egyre több országban vezetnek be szigorításokat éppen mostanában, mindenképpen tájékozódj utazás előtt!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!