Barion Pixel 5 dolog, amit csinálj, ha Londonban jársz! – Coloré

5 dolog, amit csinálj, ha Londonban jársz!

2022. 03. 20.

London Európa harmadik legnagyobb városa, ahol több, mint háromszáz nyelvet beszélnek. Ezen kívül számtalan kulturális és gasztronómiai élményt kínál, amikről nem érdemes lemaradni! Összeszedtünk hát öt olyan dolgot, amit feltétlenül csinálj, ha a brit fővárosban jársz.

Egyél…

…valamit a Borough Market-en! London egyik legnagyobb piaca egyben a legrégebbi is: már a 12. században is ellepték a vásárosok a helyet. Mostani külsejét az 1850-es években kapta, ám a portéka az idő előrehaladtával csak jobb és jobb lesz! A London-híd déli tövében található placcon ritkán látható zöldségekhez és gyümölcsökhöz is hozzájuthatunk, de a húsfélék választéka is elsőrangú, hiszen a tenger megannyi gyümölcse közül is válogathatunk. Emellett a pékáruk és a porcelánok is találnak maguknak helyet, de a helyben étkezésre is van lehetőség, ahol nemcsak házi tésztából készült ételeket, hanem akár az igazi angol reggelit is kipróbálhatjuk!

Borough market - London
A Borough Market igazi gasztroélmény a Londonba látogatóknak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nézz ki…

… a Sky Garden legfelső emeletéről! Az épület neve – magyarul Égi kert – nem túloz: a londoni felhőkarcoló magassága miatt olyan kilátást biztosít, mintha magára a London Eye-ra ülnénk fel, azzal a különbséggel, hogy ide a bejutás ingyenes. A walkie-talkie-ként is emlegetett épület tetején kert és étterem is üzemel, így ha odalátogatnánk nincs más dolgunk, mint asztalt foglalni, így nemcsak vacsoránkat, hanem ebédünket vagy akár reggelinket is megejthetjük a magasban. A kellemes hangulatot zenészek biztosítják, de aki többre vágyik, akár jógaórán is részt vehet a magasban!

Sky Garden London
,,Az égig érő kert” – Sky Garden / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Járd be…

… VIII. Henrik egykori otthonát! Nézd meg, milyen falak közt zajlott az egyik legismertebb angol uralkodó élete. A Hampton Court palota nagyságát jelzi, hogy egy csaknem kétszáz-fős személyzettel bírt. A Nagyterem éppen akkor készült, amikor VIII. Henrik elvált első feleségétől, és elvette Boleyn Annát, így a frigyet megünneplendő, az ifjú feleség címere is a terem dísze lett, és a mai napig látható. A kert is megér egy sétát, akár abban az esetben is, ha nem napos az idő, hiszen a különleges növények mellett még őzekkel is találkozhatunk!

Hampton Court London
Less be VIII. Henrik egykori otthonába! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Látogasd meg…

… Európa ötödik legnagyobb templomát, a Szent Pál székesegyházat! Ugyan Angliát és Londont nem kifejezetten templomai miatt látogatjuk meg, ezt az épületet nem érdemes kihagyni! Már az ötödik században állt helyén egy templom, majd 1710-ben, 35 év építkezés után átadták a ma látható székesegyházat. Nemcsak páratlan szépsége miatt érdemes ellátogatni az ódon falak közé, hiszen több eseménynek is szemtanúi voltak: itt házasodott össze Diana hercegnő és Károly herceg, de a Harry Potter és az Azkabani fogoly egy jelenetének is az épület adott otthont.

Szent Pál Katedrális
A Szent Pál Katedrális falai többet láttak, mint gondolnánk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szagolgass…

… rózsákat a Regents Parkban! A terület egy része II. Erzsébet apai nagymamája, Mária királyné után kapta a nevet. A rózsakert 1932-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, és a mai napig London legnagyobb rózsagyűjteményét rejti: nagyjából 12 ezer rózsatövet ültettek el a kertben. A tematikák szerint ültetett rózsáknak nemcsak látványa, illata is magával ragadó: olyan, mintha a természet drogériájában járnánk! Itt nemcsak a kertbarátok érezhetik jól magukat, hanem az állatbarátok is, ugyanis a mókusok mindig örömmel vesznek pár finom falatot! Ha legszebb pompájában szeretnénk látni a kertet, akkor igyekezzünk júniusban ellátogatni!

Rózsakert
Londonban a természetbarátok is megtalálják a kedvükre valót / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix