Barion Pixel Ma már videójátékokkal szórakoztatnak az autók, hogy ne unatkozz, míg várakozol – Coloré

Ma már videójátékokkal szórakoztatnak az autók, hogy ne unatkozz, míg várakozol

2022. 10. 23.

Nem kell többé unatkoznod a kocsiban, amíg várakozol, mert egyre több gyártó teszi elérhetővé autóiban a videójátékokat.

Biztosan veled is előfordult már, hogy az autódban kellett hosszan várakoznod, miközben a gyerekek nem jöttek ki időben az iskolából, vagy késett egy ismerősöd, akivel találkát beszéltetek meg. Ha például elektromos autód van, és útközben töltened kell, ilyenkor az idő mindig nagyon lassan telik. A kocsiban pedig nem lehet túl sok mindent csinálni, zenét vagy rádiót hallgathatsz, esetleg a telefonodon böngészhetsz. A BMW a fejébe vette, hogy új alternatívát ad azoknak, akik arra kényszerülnek, hogy hosszú ideig üljenek tétlenül az autójukban: a műszerfalba épített játékokkal rendelkező autók következő generációját készül piacra dobni.

A BMW az AirConsole-lal együttműködve 2023-tól több mint 180 játékot tesz elérhetővé, amik letölthetőek lesznek az infotainment rendszerre, a telefonod pedig csatlakoztatható lesz rá és kontrollerként használhatod. A videójátékok nem csak a sofőrt szórakoztathatják, hanem az utasát is, néhány közülük ugyanis egyszerre több játékossal is tud majd futni. Az AirConsole-t úgy alakították át, hogy működjön a BMW iDrive Curved Display rendszerével, a mobilok QR-kód beolvasásával tudnak majd csatlakozni a járműhöz.

BMW
Videójáték az autódban, / Forrás: Shutterstock

A vakmerő autóvezetők számára pedig – akik azt gondolják, hogy játszhatnak, miközben az autóval száguldoznak – biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy a játékok ne tudjanak futni, miközben a jármű mozgásban van.

Arról sajnos még nincs szó, hogy először mely modelljeikben lesz elérhető az újítás.

Voltak, akik megelőzték

Újítás ide vagy oda, meg kell jegyeznünk, hogy a BMW nem az első cég, ami videójátékokat tett elérhetővé az autóiban. A Tesla már évekkel ezelőtt megelőzte, később pedig már vezetés közben is lehetett játszani, ezt viszont balesetveszélyesnek nyilvánították. Az autopilot rendszer – amely nem teljesen önvezető technológia – ugyanis nem rendelkezik vezető-figyelő képességgel, így nem tudja meghatározni, hogy az első ülésen ülő utas vagy a vezető játszik-e ezekkel a játékokkal.

A Mercedes-Benz tavaly decemberben vizsgálta felül a videójátékokat az autóiban, ugyanis négy modell esetén hibás konfigurációval jelentek meg, ami szintén lehetővé tette vezetés közben a tévé és a játékok használatát. Amint észlelték a problémát, az érintett járműveket rögtön visszahívták.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Forrás: Forbes.com, Engadget, Car and Driver