Barion Pixel Ha már úgyis a telefonon lóg: hasznos appok gyerekeknek – Coloré

Ha már úgyis a telefonon lóg: hasznos appok gyerekeknek

2022. 09. 09.

A mai gyerekek napjaik jó részét táblagépeken, telefonokon és más elektronikus eszközökön töltik, és nehéz lehet olyan appokat találni, amelyek gyermekbarát, fejlesztő tartalmat kínálnak.

Sajnos a mai gyerekek kevés felügyelettel és túl sok időt tölthetnek az okos eszközökön. Noha a technológiai fejlődés megállíthatatlan és persze a legkisebbek is belenőnek a digitális létbe, ez nem azt jelenti, hogy értik is és felelősséggel tudják azt használni.

Sőt, kijelenthető, hogy információ és tapasztalat hiányában sok szülő sem tud ebben megfelelő attitűdöt átadni. Amit pedig tiltunk, azt biztosan meg fogja próbálni a gyermek, tehát a zéró tolerancia sem megoldás, hiszen ezzel a gyerek kirekesztetté válhat a közösségben.

appok gyerekeknek
Forrás: Unsplash

Az egyetlen megoldás, ha tudatosan és felelősségteljesen kommunikálunk az internethasználatról, kiváltképp a közösségi média veszélyeiről. Hivatalosan 13 éves kor alatt nem is lehetne egy gyermeknek social profilja.

Vannak természetesen jó oldalai is az okos eszközöknek, a gyerekek elég gyorsan és ügyesen megtanulják használni őket, kifejezetten hasznos lehet azoknak, akik nehézséggel küzdenek az írás, szövegalkotás, számolás terén (diszlexia, diszgráfia). Most olyan applikációkat ismertetünk, melyek hasznosak és edukatívak a gyerekekre nézve.

Óvodásoknak – Nick Jr.

A Nick Jr. appja lehetőséget kínál a szülőknek, hogy gyermekeik élvezhessék kedvenc Nickelodeon műsoraikat útközben is – nincs szükség tévére! Az alkalmazás tartalmaz videókat a Nick Jr. összes műsorából, valamint a műsorokon alapuló játékgyűjtemény (mind az oktatási, mind a nem túl oktató jellegű) is tartozik hozzá, amelyekben gyermekeink kedvenc karakterei szerepelnek. Ingyenes, a 2-7 éves korosztálynak ajánlott.

Kidoz – játszva fejlesztés

A Kidoz, egy gyermekek számára létrehozott játék- és alkalmazásgyűjtemény, amely önálló felületként jelenik meg a telefon vagy tablet képernyőjén. Regisztrációval részlegesen, előfizetéssel pedig teljesen használható szülői felügyelet alkalmazásként, vagyis a szülő akár a képernyőidőt, illetve a biztonságos használatot is szabályozhatja.

Középiskolásoknak – Duolingo

A jól ismert számítógépes nyelvtanuló app megújult formában (Duolingo Owl), appként is elérhető, és talán az egyik legszórakoztatóbb és legpraktikusabb nyelvtanulási mód. 10 éves kor felett ajánlott, vidám grafikákkal, szóbeli gyakorlatokkal, hanganyagokkal.

Zongoraleckék angolul

Bár angol nyelvű, mivel 4 éves kortól ajánlott, könnyedén megtanulható a Simply Piano használata. Még nyelvgyakorlásnak is jó. Akár kezdő zongorista valaki, akár szeretné felfrissíteni elveszett készségeit, a Simply Piano szórakoztató, interaktív módja a zongoratanulásnak.

Matek gyerekeknek

Az elnevezése is egyszerű, és a használata is. A Google Play-en is letölthető alkalmazás 4 éves kortól használható, rendkívül színes, élménydús lehetőséget kínál a matematika tanulására.