Barion Pixel A mesterséges intelligencia már a felsődet is lecseréli, ha akarod – Coloré

A mesterséges intelligencia már a felsődet is lecseréli, ha akarod

2023. 04. 25.

Kellene egy új bizniszfotó az önéletrajzodhoz, de az összes igazolványképeden rosszul festesz, a jól sikerült fényképeken meg a ruhád nem elég hivatalos? A mesterséges intelligencia ezt is megoldja.

Rohamléptekben fejlődik a mesterséges intelligencia, amely ma már az egyszerű civil ember számára is megkönnyítheti a mindennapokat, és olyan területen is segítségünkre lehet, amire nem is gondolnánk. Nem csak kódsorokat, időbeosztást, Instagram-posztokat, utazási terveket készíthetünk a ChatGPT-hez hasonló programok segítségével, hanem akár a külsőnket is megváltoztathatjuk egy adott fotón – és még csak Photoshop-tudás sem kell hozzá.

Egy TikTok-felhasználó néhány hete mutatta be trükkjét a felületen, és a több mint egymillió kedvelést elért videó tényleg hasznára válhat az álláskeresőknek. Kell hozzá egy jól sikerült fotó, amin egyenesen a kamerába nézel, és amit vállalnál is az önéletrajzodban, és ingyenes regisztráció a Canva.com-on. Ez a tervezőplatform óriási segítség bárkinek, aki Instagram- vagy Facebook-posztot, esküvői meghívót, képeslapot, szórólapot, prezentációt, plakátot vagy bármit tervezne, de nem végzett grafikusi tanfolyamot. A Canván belül érhető el egy Magic Edit nevű eszköz, ami egyelőre béta-verzióban működik, de a célnak tökéletesen megfelel.

Nincs más dolgunk, mint nyitni egy üres sablont, beszúrni a kiválasztott fotónkat, majd követni a program utasításait. Első lépésként az ecsettel jelöljük ki azt a részt, amit szeretnénk módosítani, ebben az esetben a felsőnket, ami jó volt egy randira vagy baráti vacsorára, de hivatalos headshothoz kissé kihívó. Majd írjuk be angolul az MI-nek, hogy mire szeretnénk lecserélni a ruhánkat, például „chic long sleeve blouse”, vagyis csinos, hosszú ujjú blúzra. A felület egyébként jelzi, hogy mivel béta-verzióról van szó, néhány dolog – mondjuk arcok, kezek – nem feltétlen lesznek valóságosak. Majd kattintsunk a Generate-gombra, és várjunk a csodára. A Magic Edit négy opciót dob ki, de újrageneráltathatjuk vele, ha nem tetszik az eredmény, arra viszont figyeljünk, hogy teljesen más színt nem tud odavarázsolni a program, maradjunk az eredetihez közeli árnyalatoknál. Természetesen ezerféle dologra lehet még használni ezt a szerkesztőfelületet, csak a fantáziánk szab határt.

mesterséges intelligencia
A bal oldali egy stockfotó, a jobboldalin pedig a Canva mesterséges intelligenciája cserélte le a blúzt a beírt kulcsszavak alapján. Fotó: Unsplash

Ugyanakkor az, hogy a mesterséges intelligencia beleszól az élet minden területébe, sokak szerint nem biztos, hogy jó irány. Gerd Gigerenzer pszichológus szerint például túl sokan hagyatkozunk a mesterséges intelligenciára és az algoritmusokra, pedig alig tudunk valamit a működéséről. Az MI átformálhatja a könyvpiacot is, mert már tucatjával jelennek meg az Amazonon a technológia segítségével írt könyvek, sőt, a zeneiparba is beleszólhat: bő egy hete kavart nagy port a Heart On My Sleeve című dal, amit a vélekedésekkel ellentétben nem Drake és The Weekend énekeltek, hanem egy @ghostwriter nevű felhasználó a mesterséges intelligencia segítségével írt egy jól hangzó popszámot.