Barion Pixel Fellázadt a popszakma: szakmai szervezet jött létre, miután Drake és The Weeknd hangjának klónozásával terjedt el egy mesterséges intelligencia segítségével kreált dal a neten – Coloré

Fellázadt a popszakma: szakmai szervezet jött létre, miután Drake és The Weeknd hangjának klónozásával terjedt el egy mesterséges intelligencia segítségével kreált dal a neten

2023. 04. 18.

„Lassacskán képtelenség különbséget tenni a valódi és fake tartalom között” – foglalta össze a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódításának rákfenéjét egy felhasználó a TikTokon. Ezúttal a popszakma kaphatta fel a fejét az MI használata kapcsán: hétvégén virálissá vált a TikTokon a Heart On My Sleeve című dal, amelyről a rajongók először azt hitték, Drake és The Weekend új, közös kollaborációjáról van szó, amely idejekorán kiszivárgott a stúdióból. A valóságban egy @ghostwriter nevű felhasználó áll az eset hátterében, aki a mesterséges intelligencia segítségével írt egy popszámot. Ráadásul jót! Hol itt a gond, s hogy reagáltak a zenészek?

Érthető módon kezd betelni a pohár a popszakma nagyjainál: ezúttal egy, a mesterséges intelligencia segítségével kreált dal vágta ki a biztosítékot alkotói körökben. A Drake és The Weeknd legújabb kollaborációjának vélt Heart On My Sleeve című dal hétvégén került fel a közösségimédia-felületekre, s csakhamar elképesztő számokat produkált: a TikTokon közel 8,5 millióan látták, a Spotify-on 245 ezerszer játszották le a rajongók rövid idő alatt. A mostanra (minden felületről) eltávolított dal zenész körökben is új kérdéseket vet fel: vajon meddig terjednek az alkotók felhasználói jogai, s mennyire etikus, ha valaki egy neves zenész hangjával visszaélve kreál zenét? 

Mesterséges intelligencia: a zene akkor is mindenkié, ha lopott hangokból kölcsönzik? 

„Ez az utolsó csepp a pohárban, MI” – írta nemrég Drake a saját Instagram fiókján, miután az interneten belebotlott egy rajongók által készített videóba, amelyen (úgy tűnt), hogy az Ice Spice Munch című számot rappeli. 

Mindez még azelőtt történt, hogy a @ghostwriter nevű felhasználó posztolta volna „legújabb dalát”, amelyben a zenész és társa, The Weeknd klónozott hangjának felhasználásával éneklik a Heart On My Sleeve című dalt. Nem ez az első eset, hogy valaki a mesterséges intelligenciát használta fel arra, hogy „kikölcsönözze” neves énekesek hangját: nemrég szintúgy nagy népszerűségre tett szert az a tartalom is, amelyben Kanye West a Hey There, Delilah című, akusztikus balladát énekli, de Rihanna utánozhatatlan orgánumát is felhasználták már, mintha az énekesnő Beyoncé Cuff It c. dalát adta volna elő. 

David Guetta, mesterséges intelligencia, Drake, The Weeknd
Nem mindenki van az MI ellen: David Guetta szerint a mesterséges intelligencia lehet a zenegyártás jövője. Kép forrása: Gareth Cattermole / Getty Images

Drake fent idézett panasza egyébként azután érkezett, hogy a Universal Music Group (a zeneipar legnagyobb üzleti vállalkozása, többek között Justin BieberTaylor Swift és Billie Eilish is az égiszük alatt alkot, – a szerk.) levelet írt a Spotify-nak és az Apple Music-nak, amelyben arra kérték a streaming-szolgáltatókat, hogy akadályozzák meg, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek hozzáférjenek a könyvtáraikhoz. Úgy fest ugyanis, hogy az MI-vállalatok ezeket a könyvtárakat használják fel a szoftvereik „képzésére”. 

„Habozás nélkül lépéseket fogunk tenni a jogaink és művészeink jogainak védelme érdekében” – figyelmeztetett az UMG abban az e-mailben, amelyet először a Financial Times csípett el. A lap értesülései szerint sem a Spotify, sem az Apple nem válaszolt eddig az UMG kérésére. 

Az eset, s a technológia gyors fejlődése egyértelműen megrázta a zeneipart, hiszen a Heart On My Sleeve nem sérti a szerzői jogokat, mivel eredeti kompozícióról van szó. A @ghostwriter nevű felhasználó a megosztás során azt is egyértelművé tette, hogy Drake és The Weeknd nem vettek részt a dal elkészítésében, ezáltal nem érheti olyan vád, hogy félrevezette volna a közönséget. 

Az azonban mégis aggályos, hogy befutott, neves énekesek hangját hallhatjuk egy olyan számban, amelyhez semmi közük nincs, s így gondolják ezt a tengerentúlon is. Az esetre válaszul létrejött a zenészekből és művészekből álló Human Artistry Campaign (nyers fordításban Kampány az Emberi Művészetért), amelynek célja, hogy biztosítsa, hogy a mesterséges intelligencia nem zülleszti el az emberi kreativitást. A csoport egyelőre hét alapelvet vázolt fel, amelyek nagy részében azt hangsúlyozzák, hogy a szerzői jogi védelmet csak az emberek által létrehozott zenének szabad biztosítani. 

David Guetta: ha az élet citromot ad, csinálj belőle zenét!

Nem mindenki látja azonban sötéten a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódítását: a francia DJ David Guetta például nemrég az uberduck.ai nevű webhelyen készített zenét, amelyben Eminem hangját utánozta, majd hozzáadta azt az egyik, készülő dalához. 

„Biztos vagyok benne, hogy a zene jövője az AI-ban van” – irányozta elő az egyébként is megújulásáról híres DJ. Ugyanakkor azt ő is leszögezte, hogy a technológia csak „eszközként” lehet hasznos, mint például a dobgép. „Semmi sem pótolja az igazi ízeket… Egy igazi művész jellemzője, hogy megvan a saját ízlése, s érzelmei, amelyeket szeretne kifejezni. Ehhez pedig minden, rendelkezésre álló eszközt ki fog használni.” 

Források: BBC.comFinancialTimes.com
Borítókép forrása: Ollie Millington/Getty Images