Barion Pixel Hol a határ? – Elon Musk Twitter-éráját erőltetett munkatempó és kirúgások sorozata jellemzik, de a techzseni ámokfutása még korántsem ért véget – Coloré

Hol a határ? – Elon Musk Twitter-éráját erőltetett munkatempó és kirúgások sorozata jellemzik, de a techzseni ámokfutása még korántsem ért véget

2023. 08. 15.

Erőteljes ráncfelvarráson esett át a 2006 óta létező Twitter az elmúlt tíz hónapban. Elon Musk hatalomátvétele óta ugyanis korántsem olyan felhőtlen a vállalat berkein belüli hangulat, mint korábban: a munkavállalók a fertilitási támogatás jelentős csökkentéséről, a szülési szabadság redukálásáról és tömeges elbocsátásokról számolnak be. Ezzel együtt a konkurencia vérszemet kapott, s addig szorongatja az új adminisztrációt, amíg ki nem facsarja belőle a legjavát. Mi történt a Twitter háza tája tavalyi hatalomátvétel óta, s hova tart a mostanra X-re keresztelt platform?

Nincs egy éve, hogy Elon Musk 2022 októberében mintegy 44 milliárd dollárért végül megvásárolta az amerikaiak ötödik legnépszerűbb közösségimédia-felületét, a Twittert, s ezzel elkezdődött a tweetelés új időszaka. 

Ugyan Elon Muskot zsenialitása miatt a média előszeretettel hasonlítja a Marvel univerzum Tony Starkjához, az eddigiek alapján korántsem bizonyult olyan jószívű munkaadónak, mint Vasember: a Musk-féle adminisztráció munkavállalói ugyanis utolsó utáni pillanatban megkapott e-mailekről vagy a tájékoztatás teljes hiányáról, elképesztő munkatempóról, többezer főt érintő elbocsátásokról, és a szülési szabadság redukálásáról számoltak be az elmúlt tíz hónapban. Mi történt a Twitter háza táján ezidáig, s mi várható a vállalatvezértől az elkövetkezendő időszakban? 

Elon Musk és a fájdalmas kezdetek

Még meg sem száradt a tinta az adásvételi szerződésen, amikor Elon Musk, a Twitter új vezetője menesztette a cég számos fejesét, többek között Parag Agrawal vezérigazgatót, Neg Segal pénzügyi igazgatót és Vijaya Gadde jogi igazgatót az állásából. Miután Musk találkozott a Twitter többi főmunkatársával, Yoel Roth, a bizalmi és biztonsági osztály vezetője lemondott a posztjáról, őt Robin Wheeler reklámértékesítési vezető is követte volna, ám Musk végül rábeszélte a maradásra. Szinte a teljes vezetői apparátus lecserélődött tehát az október végi vezetőváltást követően, de a dolgozók helyzete sem alakult a továbbiakban fényesen. 

Elon Musk, Twitter
Kép forrása: Scott Olson/Getty Images

A Twitter ugyanis „mániákus munkára” szólította fel mérnökeit, akiknek egyúttal azt javasolták, vigyenek minél több „forradalmi ötletet” Musk elé. November 4-én aztán megkezdődött az igazi tisztogatás: több száz alkalmazottnak mondtak fel a cég háza táján. A kirúgásokat e-mailben lebegtették meg a dolgozóknak, eszerint: „elbocsátások küszöbén” állnak, de többen még aznap este elvesztették az állásukat, egyúttal az összes hozzáférésüket az e-mail fiókokhoz és vállalati rendszerhez. Az új apparátus tehát szó szerint kizárta őket eddigi munkájukból. 

Elon Musk erőfitogtatása azonban itt nem ért véget: a következő héten ultimátumot idézett a megmaradt alkalmazottakhoz, amely szerint vagy dolgozzon mindenki „rendkívül kemény” ütemben a „Twitter 2.0” megépítésén vagy fogadjon el egy három hónapos végkielégítést. Az új Twitter-vezér tisztogatásának legaljasabb húzása azonban kérdés nélkül az a pillanat volt, amikor a hálaadás előtti napon bocsátott el több tucat Twitter-alkalmazottat, akiknek egy héttel korábban azt ígérte: nem lesz több leépítés a cégnél. 

A Twitter Blue-fiaskó

Persze, nemcsak az alkalmazottak tekintetében történtek nagyívű változások a cég háza táján. November elején ugyanis elérkeztünk a Musk-féle irányváltás egyik legnagyobb dobásához, a Twitter Blue-hoz, amelynek az lett volna a lényege, hogy havi 7,99 dollárért bárki hitelesíttetheti a fiókját, magyarul kaphat rá olyan kék pipát, amely korábban csak ismert embereknek és brandeknek járt. 

Musk forradalmi ötlete azonban korántsem sült el jól, a Twittert ugyanis ellepték a mások tollával (és főképp nevével) ékeskedő trollok, akik hamis tartalmakkal ömlesztették el a közösségimédia-felületet. (Egyikük például az Eli Lilly & Co gyógyszergyártó cég nevében azt terjesztette el, hogy ingyenessé tették az inzulint. Végül a cég tisztázta a félreértést és bocsánatkéréssel élt a követői felé.) 

A kék pipa forradalma olyannyira visszaütött, hogy az említett gyógyszergyártón kívül Musk egyes vállalatai, többek között a Tesla és a SpaceX is áldozatul esett a trollkodásnak. Beszédes, hogy hiába érdeklődött a Twitternél több médium is a csúnya fiaskóról, a vállalattól semmiféle választ nem kaptak a kérdéseikre. 

Juttatások, Isten véletek!

Ugyan Musk decemberben még azt állította, a leépítésekkel sikerült úrrá lenni a céget fenyegető csődön, év elején mégis 50%-ra nyeste le azt a 80 ezer dolláros termékenységi támogatást, amely ezidáig a Twitter alkalmazottainak járt. Az ügy pikantériája, hogy a tízgyermekes Elon Musk legtöbb csemetéje a tudomány legkülönbözőbb módszereinek segítségével fogant: a vezér első felesége IVF segítségével lett terhes, a Grimes-szel való kapcsolatából származó két gyermek közül pedig az egyiket béranya hozta világra. 

Áprilisban aztán a kismamáknak járó szülési szabadság eredetileg húsz hetes hosszát is leredukálták: a kéthetes, szülés utáni eltáv, s a tény, hogy erről nem tájékoztatták a dolgozókat olyan indulatokat hozott felszínre a cégen belül, hogy Musk májusban részlegesen ugyan, de visszaállította az eredeti felállást. Jelenleg 7 hét fizetett szabadság jár a kismamáknak, azok pedig, akik maguk hozták világra a gyermeket, kilenc plusz hetet kapnak a cégtől. 

Oracle kontra Musk: 1:0

Mindeközben nemcsak az alkalmazottak, hanem a cég életében is jelentős változások indultak el: Musk áprilisban megszellőztette az xAI nevű, mesterséges intelligencia közelgő debütálását, mindezt azután, hogy a ChatGPT kapcsán várakozásra szólította fel a mesterséges intelligencia trenírozását végző cégeket világszerte. (Musk MI-ja egyébként júliusban indult hódító útjára.)

Musk ellenlábasa, az Oracle (a ChatGPT-t útjára engedő cég – a szerk.) nem hagyta válasz nélkül a vezér inkorrekt viselkedését: júniusban felszólított minden korábbi és jelenlegi Twitter dolgozót ara, hogy követeljék a cégtől az elmaradt számlák kifizetését: az Insider belső információi szerint ez legalább hatszámjegyű veszteséget jelentett a Twitternek. 

Elon Musk, Twitter
Nem bizonyult egyszerűnek Elon Musk Twitter-érája a munkavállalók számára Kép forrása: Justin Sullivan/Getty Images

Mindeközben a Meta júliusban útjára indította a Threads nevű szöveges közösségimédia-hálózatot, amelyhez Musknak is volt egy-két keresetlen szava: a Twitter-vezér szerint ugyanis a Threads egy „lemásolt alkalmazás”, így ügyvédje már a kilövés estéjén perrel fenyegette a Meta vezéreit. (A levél szerint egyébként a Meta több tucat Twitter-alkalmazottat vett fel, hogy segítsen felépíteni a Threads alkalmazást, egyúttal azt is állította, hogy a Meta „feltérképezte és lekaparta” a Twitter-felhasználók adatait.)

A felhasználók és a Twitter sales, valamint értékesítési részlege azonban akkor kapott igazán sokkot, amikor a Threads elindulása előtti hétvégén Muskék nem tájékoztatták őket arról, hogy átmenetileg korlátozzák a felhasználók által megtekinthető tweetek számát. (A cég szerint erre azért volt szükség, mert az AI-cégek „extrém szintű” adatokat loptak el a platformról, amely miatt „nagyszámú szervert kellett vészhelyzetben működtetni”.) Ez ismét problémákat okozott a cégen belül, mivel a már említett sales részlegnek fogalma sem volt arról, mit mondjon az őket felkereső klienseknek, hogyan és mennyire befolyásolja a jelenlegi helyzet a hirdetéseik hatékonyságát. 

Miután Elon Musk a Twitter 2006 óta ismert madárlogóját X-re cserélte júliusban (mi több, az X.com már a Twitter.com-ra mutat), elmondhatjuk, hogy a cég külső ráncfelvarrása mellett kemény belső változásokon esett át az elmúlt tíz hónapban. A felhozott példákból kitűnik, hogy az olykor őrült zseninek titulált vezér viselkedése korántsem könnyíti meg a vállalat dolgozóinak életét, mi több a tweetelők felhasználói élményét is egyre inkább befolyásolja. Hogy hol a vége? Nem tudni. Az mindenesetre bizonyos, hogy hiába határ a csillagos ég, az emberek alapvető igényeit (biztonság, étel, víz, s az erre szükséges javak) ismerve a munkavállalóknak a nagyívű tervek helyett egyetlen dologra lenne szükségük: egy megbízható főnökre és munkahelyre. 

Források: Források: BusinessInsider.comCNN.comBBC.com
Borítókép forrása: Nur Photo/Getty Images

0 /eletmod/technika/elon-musk-twitter-valtozasok/