Barion Pixel Ha minden jól megy, a Tesla Cybertruckja lehet a felnőtt férfiak új, környezettudatos játékszere – Coloré

Ha minden jól megy, a Tesla Cybertruckja lehet a felnőtt férfiak új, környezettudatos játékszere

2023. 06. 11.

A Tesla lassacskán készenáll arra, hogy belépjen az Egyesült Államok egyik legjövedelmezőbb járműszegmensébe: Cybertruckjával újradefiniálhatja, amit eddig a kisteherautókról gondoltunk.

Bizakodóan tekint a Twitterből kifarolt Elon Musk a Tesla új járműszegmensére: a Cybertruck ugyanis várhatóan felrázza majd az elektromos kisteherautók (azaz pickupok) piacát. Ugyan Musk 2012 nyara óta beszél arról, érdemes lenne egy Tesla pickupot készíteni, 2019-re értek el odáig, hogy először mutassanak képeket a Cybertruckról. A mémmé vált, „törhetetlen ablakok” ripityára törése mostanra már egyértelműen a múlté: a Cybertruck lebilincselő dizájnja és csúcstechnológiás jellemzői egyértelműen behúzhatják az eddig csak zárójelben létező elektromos pickup szegmenst. 

Tesla Cybertruck: miből lesz a cserebogár? 

„Ez egy olyan jármű, amely egyszerre versenyez mindenkivel és senkivel” – fejtegette Ivan Drury autóipari elemző a Business Insider oldalán a Cybertruck tulajdonságait. „Ha a Cybertruck úgy néz ki, mint a debütálásakor, az több mint elég lesz – a technológiától és a funkcióktól kezdve minden más csak hab a tortán.”

Való igaz, a pickup felfedése óta eltelt években elképesztő információkat hallani a Tesla vezérigazgatójától, Elon Musktól az újdonságokat illetően. Az autó exoskeletonként emlegetett, külső „héjának” minden alkatrészét szinte áthatolhatatlannak tervezték: az Ultra-Hard 30X rozsdamentes acél szerkezeti burkolatától egészen a (sokat emlegetett) törhetetlen páncélüvegig. Az ultraerős, polimer rétegekkel rendelkező, összetett üveg egyébként az utasok védelmét szolgálja, mivel képes átirányítani az ütési erőt a sérülések és (nem utolsó sorban) a jobb teljesítmény érdekében. 

Az autóval kapcsolatban elhangzott már az is, hogy a Cybertruck rövid ideig képes lesz „hajóként is funkcionálni”, tekintve, hogy hátsókerékkormányzással is rendelkezik. Teljesítmény tekintetében sincs szégyenkezni valója: a Tesla oldalán eddig közzétett információk szerint „az erőteljes hajtáslánc és az alacsony tömegközéppont miatt kiváló nyomatékkal és tapadással rendelkezik, ezáltal 2,9 másodperc alatt történik a nulláról hatvan mérföldre való gyorsulása. Hatótávolsága nagyjából ötszáz mérföld, azaz nyolcszáz kilométer. 

Ugyan azt egyelőre homály fedi, az eddig elejtett funkciókból vajon mennyi jut el a végső gyártásig, a szakértők szerint egyértelmű, hogy nem mellébeszélésről van szó: a Teslánál tényleg feszegetik a határokat

Május végén Musk megerősítete, hogy a tervek szerint még idén forgalomba kerül a Tesla Cybertruck, így nem sokáig kell már várnunk arra, hogy felfedezhessük a mérnökök legizgalmasabb ötleteit. „Elengedhetetlen lépés ez a Teslának, hogy megfordítsa azt az egyre erősödő képet, amely szerint hagyományos autógyártóvá váltak” – véli a már említett elemző, Drury arról a vádról, amely szerint a Tesla az elmúlt évben elvesztette újító jellegét.

A húszas évek Hummerje?

A szakértők szerint a Cybertruck „doboz” jellegű, futurisztikus dizájnja egyértelműen kijelöli a többi autógyártó számára azt az irányvonalat, amelyre a jövőben támaszkodhatnak. Érzékelhetjük tehát, hogy a történelem ismétli önmagát: a tízes évek Hummer-őrületéhez hasonló vásárlási „járványra” lehet ugyanis számítani, amint forgalomba kerül a Tesla újdonsága. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a tankszerű kialakítással rendelkező, korántsem praktikus Hummer státuszszimbólummá vált anno: emlékezzünk csak vissza, hogy 2012-ben két ilyen terepjáró alatt szakadt be a Balaton jege, s vált mémmé (egyúttal egyfajta stigmává is) az autó országszerte. Nem véletlen, hogy Drury szerint a Cybertruck lehet a húszas évek Hummerje: „Ez egy olyan autó, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megéljenek egy bizarr álmot arról, milyen lehet a járművük.”

Átalakuló autógyártás, átalakuló piac

A Tesla újdonsága egyúttal borsot töret a kisteherautópiac értékesítői orra alá: amennyiben ezzel az autóval újrafogalmazzák, hogyan is nézhet ki egy pickup, s hogy kik számára lehet vonzó, a megavállalat óriásit tarolhat az egyébként szűknek mondható piacon. (Ez, az egyébként igen jövedelmező piac évek óta szigorú tervezési és funkcióbeli szabályok szerint működik annak érdekében, hogy egy lojális vásárlói bázist építsen ki magának.) 

Pozitív végkimenetellel is érdemes számolni: ha a Tesla Cybertruckjának olyanokat is sikerül bevonzania a pickup piacra, akik korábban sosem rendelkeztek kisteherautóval (ennek hatására viszont mégis amellett döntenek), az végső soron a teljes piacot átalakíthatja.

Musk életében egyébként nemcsak a Cybertruck az egyetlen újdonság, amely idén debütál: 2023-ban érkezik ugyanis a könyvesboltok polcára a vitatott zseni életrajza Walter Isaacson tollából. (Isaacson írta egyébkétn Steve Jobs életrajzát is, de a Bejamin Franklinről és a Leonardo da Vinci életéről szóló írásai is népszerűen a tengerentúlon.) A kiadó (Simon&Schuster) leírása szerint Musk memoárja egy „leleplező, belső történet, amely tele van diadalokkal és zűrzavarral, s felveti a kérdést: vajon a Muskot mozgató démonok ugyanazok, amelyek a fejlődést és innovációt is ösztönzik?” 

Forrás: BusinessInsider.com
Borítókép forrása: Tesla.com/cybertruck