Barion Pixel Nyári gumi választás: így találd meg a tökéletes gumi szettet (x) – Coloré

Nyári gumi választás: így találd meg a tökéletes gumi szettet (x)

2022. 03. 03.

A közelgő jó idő miatt hamarosan aktuális a gumicsere, eljön a nyári gumik ideje. Szeretnél új nyári gumi szettet vásárolni, de nehezen tudod eldönteni, melyik terméket válaszd? Nem meglepő, hiszen a tágas gumiabroncs kínálatban nem könnyű megtalálni a számodra leginkább megfelelő nyári gumit. Cikkünkben összefoglaltuk a nyári gumi választáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat és további hasznos tippekkel szolgálunk a tökéletes gumi megtalálásához.

Szempontok a tökéletes nyári gumi kiválasztásához

A tavasz beköszöntével és ahogy a napi középhőmérséklet tartósan a 7°C feletti tartományba esik eljön a nyári gumi ideje. Ha még nincs nyári gumid, akkor azért, ha van, de már elhasználódott, akkor azért érdemes új gumi szettet választani.

A gumiabroncs-választás során számos szempontot szükséges mérlegelni. Nem mindegy az abroncs mérete, figyelembe kell venni a vezetési szokásaidat és persze az egyéni preferenciák is befolyásolhatják a döntést. Aztán persze ne feledkezzünk meg az évről évre publikálásra kerülő hivatalos gumitesztekről sem, amelyek szintén segítségedre lehetnek a gumiabroncs-választásban.

Hands Only. Mechanic Holding A Tire At The Repair Garage. Replacement Of Winter And Summer Tires
Forrás: Freepik

Számít a méret!

A tökéletes nyári gumi megtalálásának első és legfontosabb lépése a gumiabroncs méret pontos meghatározása. A gyártó által előírt abroncsméret megtalálható az autó gépkönyvében, illetve a felnin található gumi oldalfalán. A gumira pillantva az alábbihoz hasonló jelöléseket olvashatsz:

„195 / 55 R 16 90H”

Hogy lehet a fenti jelölés alapján meghatározni az abroncsméretet? Egyszerű! Lássuk mit jelentenek az egyes karakterek:

 • Az első számjegy – a példában 195 – jelöli a kerék milliméterben megadott futófelületét, vagyis az oldalfaltól-oldalfalig terjedő szélességet.
 • A második számjegy – a példában 55 – jelöli a profilarányt. Ez egy százalékos érték, amely azt mutatja, hogy a futófelülethez viszonyítva mekkora a gumiabroncs magassága. A példa alapján: 195 mm * 55% = 107,25 mm. Tehát az abroncs magassága 107,25 mm.
 • Az „R” betű a gumiabroncs szerkezetet jelöli. A két leggyakoribb jelölés a D, mint diagonális és az R, mint radiális.
 • A 16-os szám a keréktárcsa-átmérő. A colban meghatározott érték azt mutatja, hogy mekkora átmérőjű felnire illeszkedik a gumi.
 • Végül pedig a terhelési- és sebesség index látható. Ezekről bővebben írunk a cikk további részében.

Vezetési szokások

Az igényeidnek leginkább megfelelő nyári gumiabroncs megtalálásához fontos mérlegelni a vezetési szokásaidat:

 • Ha rendszeresen használod az autót és havi szinten sok száz kilométert megteszel vele, akkor érdemes beruházni valamilyen prémium gumiabroncsra, amely nagy terhelés mellett is megfelelő teljesítményt és tartósságot nyújt.
 • Ha általában csekély távolságot teszel meg egy hónapban, akkor nem muszáj a legmagasabb minőséget jelentő prémium kategóriák közül választani. Ilyenkor egy valamivel kedvezőbb árú, de ugyanúgy minőségi gumi szett mellett érdemes dönteni.

Az ár-érték arányt minden esetben tartsd szem előtt, a megbízhatósági szempontokat az ár sose írja felül, hiszen a megbízhatóság a balesetmentes vezetés egyik pillére.

Az autó paraméterei

A választáskor érdemes az autó teljesítményét is szem előtt tartani. Nagy teljesítményű sportautó esetén keress olyan kereket, amely sebességindexe (SI, speed index) kielégítő. A sebességindex a gumiabroncs oldalfalán található betűjelölés, amely a maximális megengedett sebességet mutatja meg.

Az autó tömege is számít a gumiabroncs-választásnál. Ehhez a terhelési index (LI, loading index) ellenőrzése szükséges. A terhelési index a gumiabroncs maximális terhelhetőségét mutatja kilogrammban meghatározva és kerekenként értendő. Ezért a gumiabroncs terhelési indexét néggyel kell megszorozni.

Személyes igények

A gumiabroncs méret, vezetési stílus és a gépjármű tulajdonságai mellett, fontos a személyes igényeket is figyelembe venni nyári gumi vásárláskor. Az alábbiakban felsoroljuk a mérlegelendő személyes szempontokat:

 • Márka: Van olyan abroncs márka, amelyhez ragaszkodsz? Amennyiben márkahű vásárló vagy, döntési lehetőségeid némivel szűkebbek. Ugyanakkor ne félj új gyártók termékeivel kísérletezni, hiszen a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több kiváló márka közül válogathatsz!
 • Ár-érték arány: Fontos döntési szempont az adott nyári gumi ár-érték aránya. A nyári gumik ára magas szórást mutat. Válassz az igényeidnek megfelelő ár-érték arányú terméket!
 • Korábbi tapasztalatok: Elégedett vagy a korábbi nyári gumi szettel? Ha korábbi tapasztalataid meggyőzőek, érdemes lehet az előzővel megegyező nyári gumikat választani!

Nyári gumi tesztek és szakcikkek

A nyári gumi választásban jelentős segítséget nyújtanak az évente megjelenő nyári gumi tesztek és szakcikkek. Ezekben a cikkekben objektív módon összevetik a különböző gyártók termékeit. A tesztek során általában az alábbi szempontokat vizsgálják:

 • száraz teljesítmény
 • nedves teljesítmény
 • üzemanyag-fogyasztás
 • zajszint
 • komfort
 • kopás és amortizáció

Mit árulnak el az Európai Uniós matrica jelölések?

Tudtad, hogy az abroncsokon található Európai Uniós matrica jelölések rengeteg terméktulajdonságot elárulnak? A matricák segítségével az alábbiakat tudhatod meg:

 • Zajszint: A gumiabroncs zajszintjét decibelben mérik. A három fokú skálán az 1. jelöli a legkedvezőbb zajszintet, míg a 3. a legnagyobb zajszintet. Ha rendszeresen vezetsz, akár hosszabb távokon is bizony zavaró lehet, egy magasabb zajszintű gumi.
 • Nedves tapadás: A nedves útfelületen történő tapadást egy többelemű skála jelzi. Az „A” érték mutatja a legnagyobb tapadást, míg az „F” érték a legalacsonyabb tapadást.
 • Üzemanyag-felhasználás hatékonysága: A többelemű skálán az „A” jelöli a legnagyobb fokú hatékonyságot, míg a „G” a legalacsonyabb effektivitási szintet.  A könnyebb azonosítást színskála segíti. Itt szintén érdemes mérlegelni, hogy ki mennyit használja az autót. Lehet, hogy egy gumi szett ára kedvezőbb, ugyanakkor ha a gépjárművet rendszeresen használod, akkor a rosszabb üzemanyag-felhasználási hatékonyság miatt összességében több pénzt fogsz a benzinkutakon hagyni, mintha egy valamennyivel drágább, de jobb üzemanyag-felhasználási hatékonyságú gumit választottál volna.
Nyari Gumi 2
Forrás: Pexels

Válassz minőségi nyári gumit szakértőtől!

Az 1995-ben családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon. Válogass a webáruházukban, a gumi.hu oldalán található széles nyári gumi kínálatból!