Barion Pixel Elon Musk korlátozni akarja a Twitter-felhasználókat – Coloré

Elon Musk korlátozni akarja a Twitter-felhasználókat

2023. 07. 03.

Elon Musk meg akarja szabni, hogy mennyi tweetet olvashatnának el a Twitter-felhasználók egy nap alatt.

Szigorú szabályozás

Elon Musk, aki nemrég vásárolta fel a Twittert, megosztott egy tweetet, amiben elmondta, hogy az ellenőrizetlen fiókokat napi 1000 bejegyzés olvasására korlátozzák. Sőt, az új, ellenőrizetlen fiókok esetében ez a szám még szigorúbb, csak 500 lesz. Eközben az ellenőrzött státuszú fiókok napi 10 000 bejegyzést láthatnak a hírfolyamon.

Elon Musk kezdetben szigorúbb korlátozást szabott, de ezeket a lépés bejelentése után néhány órán belül megváltoztatta. Hozzátette, hogy az ideiglenes korlátozásokat az egyre nagyobb szintű adathalászat és rendszermanipuláció miatt hozták. Ugyan azt nem fejtette ki, hogy  mit ért rendszermanipuláció alatt.

Valamint az sem teljesen világos, hogy Elon Musk mit ért adathalászat alatt, de úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó vállalatok által használt nagy mennyiségű adathalmazokra gondolt, amelyeket a nagy nyelvi modellek betanításához használnak chatbotokat működtetéséhez, mint az Open AI ChatGPT és a Google Bard.

Elon Musk
Kép forrása: Anadolu Agency / Contributor / Anadolu Agency / Getty Images

Elon Musk fizettetne a ChatGPT-vel

Egyszerűbben fogalmazva, a nagy nyelvi modelleknek valódi emberi beszélgetések tömegéből kell tanulniuk. A minőség azonban létfontosságú egy chatbot sikeréhez. A Reddit és a Twitter hatalmas, több milliárd bejegyzésből álló tárháza óriási jelentőségű tréningadatnak számít – és az AI-cégek is használják. Az olyan platformok azonban, mint a Twitter és a Reddit, azt akarják, hogy fizessenek ezekért az adatokért.

Áprilisban Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója a New York Timesnak azt mondta, hogy elégedetlen azzal, amit az AI-cégek csinálnak.

A Reddit adathalmaza igazán értékes. De nem kell ezt az egész értéket ingyen odaadnunk a világ néhány legnagyobb vállalatának

– mondta.

A Twitter már elkezdett díjat kérni a felhasználóktól az alkalmazásprogramozási interfészéhez (API) való hozzáférésért, amelyet gyakran használnak harmadik féltől származó alkalmazások és kutatók – köztük AI-cégek is.

A lépésnek más lehetséges okai is vannak. Elon Musk valószínűleg a Twitter Blue, az előfizetéses szolgáltatása felé szeretné terelni az embereket. Lehetséges, hogy olyan modellt tervez, amelyben a felhasználóknak fizetniük kell a teljes Twitter-szolgáltatásért – és a korlátlan hozzászólásokhoz való hozzáférésért.

A kék pipát Musk előtt ingyen adta a Twitter a felhasználóknak, azonban most a legtöbbeknek havi 8 dolláros (2750 Ft) előfizetési díjat kell fizetnie a hitelesítésért.

Elon Musk először azt jelentette be, hogy az ellenőrzött fiókok esetében napi 6000, az ellenőrizetlen fiókok esetében 600, az új, ellenőrizetlen fiókok esetében pedig 300 bejegyzés olvasására vonatkozó korlátozást vezetnek be. Végül az elégedetlenkedés miatt növelte meg a számokat.

Forrás: BBC

Borítókép forrása: Chesnot / Contributor / Getty Images News / Getty Images