Barion Pixel 5 dolog, ami 2024-ben még drágább lesz, akkor is ha csökken az infláció – Coloré

5 dolog, ami 2024-ben még drágább lesz, akkor is ha csökken az infláció

2024. 02. 17.

Bár az infláció még nem egészen ott van, ahol szeretnénk látni, csökkent. Sajnos bizonyos tényezőkben így sem érezzük, hogy fellélegezhetünk.

2024 sem hozott egy csapásra pozitív változásokat és kánaánt az életünkbe, legalábbis, ami az anyagi dolgokat illeti. Továbbra is kikerekedik a szemünk bizonyos élelmiszerek árának láttán, hogy egy nyaralás esélyéről ne is beszéljünk egy család számára. A pénzügyi szakértők szerint az infláció tovább fog finomodni világszerte 2024-ben, ennek ellenére vannak területek, ahol bizonyos áruk, szolgáltatások ára nem fog csökkenni, sőt.

Autóbiztosítás

A gépjárművek biztosításának költsége (kötelező, casco) az utóbbi időben jóval meghaladták az általános inflációt az előző év azonos időszakához képest. Szakértők szerint ez a tendencia várhatóan folytatódik, mivel kár esetén, pl. szélsőséges időjárás miatt (amely az autóbalesetek és a járműkárok számának növekedéséhez vezet), a megnövekedett munkaerőköltségek és a drágább javítási költségek emelik a biztosítási kötvény árakat.

Elektromos járművek

Az EU-s szinten meghatározott támogatási összegek sajnos kifogytak. Hiába szeretnénk hosszú távon egészségesebb bolygót és tudatosabb járműhasználatot, az elektromos autók önköltségen iszonyatosan drágák.

Egészségbiztosítás

Az infláció egy darabig nem érte el ezeket a szolgáltatásokat, de sajnos ez nem marad így. A betegségek száma növekszik, az ellátatlan betegeké is, mivel az állami egészségügyi rendszer nem tudja a nagyszámú problémát ellátni. Az emberek a magánegészségügybe mennek, de már ott is komoly várakozási idők alakulnak ki.

infláció, 2024
Forrás: Getty Images

Éttermi költségek

Ahogy az élelmiszerek ára növekedik, és a minimálbér is megy feljebb, nem beszélve arról, hogy egy jó szakembert, séfet meg kell fizetni, a vendéglátóhelyek is folyamatosan drágulnak.

Repülőjegy, utazás

Egyre kevesebben tehetik meg, hogy álomnyaralásra fizessenek be. Korábban a fapados járatokkal néhány ezer forintból eljuthattunk európai országokba, mára azonban ezek a lehetőségek is megdrágultak.

Forrás: Money

Borítókép forrása: Getty Images