Kerülte idei beszédében a világ problémáit II. Erzsébet királynő

2021. 12. 27.

Idén is megtartotta éves ünnepi beszédét II. Erzsébet brit uralkodó, aki többek között megemlítette férje, Fülöp herceg hiányát és hosszan beszélt a családi kötelékek fontosságáról is.

A szokásosnál személyesebb hangvételű karácsonyi beszédben emlékezett meg a királynő tavasszal elhunyt férjéről, Fülöp edinburghi hercegről. Mint mondta, mélyen együttérez azokkal, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el szerettüket, hiszen tapasztalatból tudja, hogy a karácsony legfőképpen azok számára nehéz, akik gyászolnak valakit. „Idén különösen átérzem én is ugyanezt” ­– tette hozzá. 

Fülöp edinburghi herceget idén április 9-én érte a halál, néhány héttel századik születésnapja előtt. Az uralkodó és férje 73 évig voltak házasok. Ez a szám példa nélküli rekord a brit monarchia történetében, csakúgy, mint az a tény, hogy a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs. (Erzsébet királynő 1952-ben lépett trónra.) A királyi pár 1939-ben találkozott először, amikor Erzsébet családja villámlátogatást tett Dartmouthban, a haditengerészeti akadémián. A rendezvénysorozat alatt az akkor 18 éves Fülöp herceg szórakoztatta jelenlétével a 13 éves Erzsébetet és húgát, Margitot. A királynő beszédében megemlítette sorsszerű találkozásukat, mint mondta: „Fülöp herceg szeméből az utolsó pillanatig ugyanúgy sugárzott a csibészes, fürkésző csillogás, mint amikor először szemet vetettem rá.” A BBC egyébként megjegyezte, hogy a királynő beszéd alatt viselt brossa ugyanaz a darab, amelyet 1947-es nászútjukon és 2007-es gyémánt lakodalmukon viselt. Utóbbi eseményre egy, a királynő mellett elhelyezett fotó utalt. 

Erzsébet, Fülöp, gyémántlakodalom
Az említett kép: Erzsébet és Fülöp 2007-ben, a gyémántlakodalmukra készült fotónKép forrása: Northfoto

A 95 éves II. Erzsébet első ízben tett utalást az utódlásra is, hiszen kiemelte: Fülöp gyakran hangoztatta, fontos számára a stafétabot átadása a következő nemzedék számára. Így a királynő idei beszédében név szerint megemlítette fiát, Károly herceget és unokáját, Vilmost, akik egyenes ágú leszármazottakként, legitim módon viszik tovább Fülöp vérvonalát és munkásságát is. Beszédében külön kitért a két férfi házastársára, Kamilla cornwalli hercegnére és Katalin cambridge-i hercegnére is, akiknek megköszönte kemény munkáját, melyet fáradhatatlanul végeznek a Nemzetközösség tagjaiért. 

A királynő ugyanakkor nem hozta fel beszédében másodszülött fiát, András yorki herceget, aki nemrég a Jeffrey Epstein botrány egyik gyanúsítottjaként került a sajtó kereszttüzébe, miután szexuális erőszakkal vádolták meg. Emellett nem tett említést Harry hercegről és feleségéről, Meghan Markle színésznőről sem, akik tavaly bejelentették, hogy visszavonulnak a királyi kötelezettségektől. Az ex-hercegi pár Amerikában telepedett le, idén márciusban pedig egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban mesélték el saját verziójukat a brit királyi család toxikus légköréről. Cselekedetük nem váltott ki osztatlan sikert a Buckingham palota berkein belül, sőt, ha lehet, az interjú még inkább elmérgesítette a két herceg közti viszonyt. 

Borítókép forrása: Northfoto