Barion Pixel A parfümök királya lehetett II. Erzsébet kedvenc illata – Coloré

A parfümök királya lehetett II. Erzsébet kedvenc illata

2023. 10. 13.

Púderes, fás jegyek és az írisz erőteljes jelenléte jellemzik azt a parfümöt, amelyről nemrég kiderült, hogy II. Erzsébet kedvenc illata lehetett. Coco Chanel több komponensű parfümje, a Chanel No. 5 azonban több volt a királynő favoritjánál: összetételét és népszerűségét tekintve a mai napig az egyik legmeghatározóbb illat a piacon.

Bárki, aki csak egy kicsit is érdeklődik a brit monarchia iránt, az tisztában van vele, hogy a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet csak ritkán engedett betekintést magánéletébe, még ritkábban a gardróbkellékei közé. Ugyan a nyilvános szereplései kapcsán tudjuk, hogy a megboldogult uralkodó (különösen idősebb korában) imádta az erőteljes, mondhatni hivalkodó árnyalatokat (gyakran kapták lencsevégre lime-, citrom- vagy pink színű szettekben), ami a parfümöket illeti, megmaradt a klasszikusoknál. Legalábbis erről tanúskodik egy nemrégiben előkerült levél. 

II. Erzsébet és a klasszikusok

„Kedves Boy! Mint mindig, úgy most is felfedezted azt a dolgot, amelyre különösen vágytam és szeretném megköszönni a születésnapomra kapott Chanel illatot. Már használom, és remélem, miatta már én is jobban illatozom!” – lelkendezett a királynő a Frederick „Boy” Browning lovagparancsnoknak írt köszönő levelében. 

Gabrielle Chanel Fashion Manifesto kiállításon megtalálható levél tanúbizonysága szerint Browning már több ízben is felköszöntötte az uralkodót neki tetsző ajándékokkal, 1955. április 26-án, azaz Erzsébet 29. születésnapján viszont egy igazi különlegességgel lepte meg. Egy, a kiállításon megtalálható másik feljegyzés megerősítette, hogy Erzsébet a Chanel egyik leghíresebb illatáról értekezett a levelében: a Chanel No. 5-ról, amely ezzel együtt még inkább kiérdemelte a divatház legismertebb és legikonikusabb illatának címét. 

Chanel No. 5: menny egy üvegcsében

Nem véletlen, hogy II. Erzsébet régóta áhítozott az illatra, hiszen azt 1921-ben dobták a piacra. Chanel az illatok terén is újat szeretett volna alkotni: addig a parfümök jellemzően csak egy összetevőből (legtöbbször egy erőteljes illatú virágból) álltak, a tervező viszont eltökélte, hogy egy több komponensű illattal robban be a piacra.  

Ennek apropóján megbízta Ernest Beaux kísérleti parfümőrt, aki hónapokig tartó kísérletezés után egy tíz illatot tartalmazó csomaggal lepte meg: a Chanel 1-5 és 20-24 kombinációival. A tervező azonnal kiszúrta a No.5 illatát, amely egyébként a véletlen műve: a legendák szerint Beaux asszisztense véletlenül nagyobb adagban adta hozzá a keverékhez a szappanos aldehidet, amely azóta az illat védjegyévé vált. 

II. Erzsébet, Erzsébet királynő, parfüm, Chanel no.5
Kép forrása: Future Publishing/Getty Images

A véletlen kapóra jött, plusz a parfümöt övező krónikák szerint sokat nyomott a latban, hogy az ötös volt Chanel kedvenc száma, így tudatosan választhatta ki a tíz illat közül épp azt az egyet. (A tervező olyannyira az ötös szám bűvkörében élt, hogy kollekcióit is mindig az adott hónap ötödik napján dobta piacra – a márka egyébként a mai napig tartja magát ehhez a szokáshoz.)

Visszakanyarodva II. Erzsébethez: az illat összetételét elnézve nem meglepő, hogy a királynő örömmel használta Chanel parfümjét. A No. 5 fejillatában aldehideket, ilang-ilangot, nerolit, bergamottot és citromot érzékelhetünk, a szívjegyeit írisz, jármin, rózsa, orris gyökér, valamint gyöngyvirág alkotják, az alapját pedig olyan erőteljes illatjegyek képezik, mint a civet, a pézsma, a borostyán, a szantálfa, a moha, a vanília, a vetiver és a pacsuli. Összességében elmondható, hogy Chanel jellegzetes parfümje púderes, fás, egyúttal friss jegyekkel rendelkezik, amelyben a virágok közül leginkább az írisz érzékelhető.

A Chanel No. 5 102 éves pályafutása során nem csak II. Erzsébet horgonyzott le az illat mellett, többek között Eva MendesVictoria BeckhamJessica AlbaCeline Dion és Claudia Schiffer is a parfüm elkötelezett hívei. Az illat persze a popkultúra berkeibe is beszivárgott, kezdve Marilyn Monroe 1952-es kijelentésével, miszerint éjszaka, az ágyban kizárólag Chanel No. 5-ot visel, Andy Warholon át, aki a parfüm jellegzetes üvegét használta a nyolcvanas években néhány plakát erejéig, egészen olyan sorozatokban való megjelenéséig, mint például a Szívek szállodája. (Ebben egyébként Kelly Bishop karaktere, Emily Gilmore használta a parfümöt.) 

Chanel tehát nemcsak azért alkotott maradandót, mert a No. 5 az első, több komponensű parfümök között volt a világon, hanem mert „uralkodása” a mai napig tart: százéves évfordulóján például megállapították, hogy az összes No. 5 termékből (beleértve a parfümöt, tusfürdőt és kézkrémeket) percenként egy darabot adnak el a világon. Ehhez képest már csak hab a tortán, hogy a brit monarchia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója, II. Erzsébet is ezt az illatot viselte, így a parfüm története örökre összefonódott a királynő sorsával. 

Források: Glamourmagazine.co.ukHarpersBazaar.comFragrantica.comAventuraMall.com
Borítókép forrása: Bettmann/Getty Images