Barion Pixel Tudtad, hogy Dolly Parton gyerekek millióit ajándékozza meg minden hónapban? – Coloré

Tudtad, hogy Dolly Parton gyerekek millióit ajándékozza meg minden hónapban?

2023. 06. 09.

A 77 éves countrylegenda, Dolly Parton szívén viseli a gyerekek sorsát és oktatását, így hatalmas vagyonából mindig telik arra, hogy az ő útjukat egyengesse.

A country királynőjeként számontartott Dolly Parton 1995-ben hozta létre a Dolly Parton’s Imagination Library nevet viselő könyvadományozó programját, mely először szülőhelyén, Tennessee-ben működött. Majd a kétezres évekre akkora sikere lett, hogy egész Amerikára kiterjesztette annak elérhetőségét, később Kanadában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Írországban is regisztrálhattak rá a szülők.

A program célja, hogy a család anyagi helyzetétől függetlenül a regisztrált gyerekek születésüktől fogva egészen ötéves korukig minden hónapban postán kapnak egy-egy jó minőségű könyvet. Parton fontosnak tartja az olvasás szeretetét, és a projekt ma már olyan népszerű, hogy minden tizedik amerikai kisgyerek Dolly által küldött könyvet talál a postaládájában havonta.

A Dolly Parton’s Imagination Library a hetekben új mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a Kalifornia államban történt sikeres terjeszkedésnek hála az állam összes öt év alatti gyereke részesülhet majd ajándékban. Gavin Newsom kormányzó így fogalmazott egy sajtóközleményben: „Dolly Parton zenéjének segítségével egyesít minket – és azzal az elhatározásával, hogy minden gyerekkel segít megszerettetni az olvasást”. A politikus elmondta azt is, hogy a terjeszkedést a következő öt évben tervezik véghezvinni, így „fiatal elmék millióit juttatják hozzá egy végtelen lehetőségekkel teli világhoz”.

Dolly Parton's Imagination Library Donates 100 Millionth Book To Library Of Congress
Forrás: Shannon Finney / Contributor / Getty Images

Az énekesnő édesapja tiszteletére hozta létre könyvtárát. „Nem tudott sem írni, sem olvasni, és ez nagyon megviselte, mivel rendkívül okos volt” – mesélte a CNN-nek 2019-ben. A program indulása óta 50 államban több mint kétszáz millió kötet talált gazdára.

Greg Lucas, a kaliforniai Állami Könyvtár könyvtárosa elmondta, hogy úgy hiszi, akik sokat olvasnak, „nagyobb eséllyel fognak sikereket elérni az iskolában és az életben is”, majd hozzátette, az Imagination Library kezdeményezése „olyan kihívás, ami kedvünkre való itt a könyvtárban, vagyis helyi partnerekkel való együttműködés annak érdekében, hogy minél több könyvet rakhassunk a lehető legtöbb gyerek kezébe”.

Dolly Parton szerint még sok dolguk van, de együtt képesek lesznek elterjeszteni az olvasás szeretetét egész Kaliforniában, aminek hatása életre szóló lesz. Az 1946-os születésű énekesnő tehetségén és hangján túl karizmatikus színpadi jelenlétéről, hatalmas frizurájáról és extravagáns outfitjeiről is híres. Sikerei a hatvanas években kezdődtek olyan slágerekkel, mint a Jolene, és sokan nem tudják, de a Whitney Houston által híressé vált I Will Always Love You-t is ő énekelte eredetileg. A zenei sikereken túl a vásznon is megmutatta magát, szerepelt a 9 to 5 sorozatban és az Acélmagnóliákban. Ő Miley Cyrus keresztanyja.

Forrás: CNN
Borítókép forrása: Omar Vega / Stringer / Getty Images