Barion Pixel Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az olvasásra? – Coloré

Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az olvasásra?

2022. 12. 25.

Bizonyára sok szülőnél rendszeresen felmerülő kérdés, hogy hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az olvasásra. A válasz összetett, hiszen függ gyermekünk személyiségétől és a példától is, amit mutatunk nekik.

Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az olvasásra? Rendszeresen felmerülő kérdés szülők és tanárok körében egyaránt. Az olvasás azontúl, hogy tágítja a látókört és gazdagítja a fantáziát, segít a koncentrációban, bővíti a szókincset és a mentális egészséget is elősegíti. Az olvasás felnőttkorban is rendkívül előnyös és élvezetes kikapcsolódási forma, de gyerekek esetében is hasonló hatásai vannak, akkor is, ha mi olvasunk fel nekik! Az olvasás megszerettetése ugyanis úgy kezdődik, hogy mi magunk is gyakran olvasunk, gyermekünknek pedig hangosan mesélünk, mert úgy is sokat tanulhat, hogy a mi hangunkon hallja a meséket.

Miért fontosak a mesék?

A mesék szóljanak akár tündérekről, boszorkányokról, hercegről vagy beszélő állatokról, segítenek megérteni a gyerekeknek a világot. Természetesen nem úgy tanulnak belőle, hogy ők is köveket varrnak a farkas gyomrába, mint Piroska és a nagymamája, de megtanulnak különbséget tenni jó és rossz között, illetve segítséget kapnak abban, hogy megkülönböztessenek számukra ismeretlen élethelyzeteket.

Ma már számtalan könyv áll rendelkezésre kisgyerekkortól egészen tinikorig, amik az élet különböző szakaszaiban segítik át a gyerekeket. Akár olyan specifikusabb meséket is találhatunk, amik egy kistestvér érkezéséről vagy a vécéhasználatról szólnak, de olyan komolyan témákat is feldolgoztak meseírók, mint a válás és a halál.

Idővel a mese iránti igény átalakul, és olyan történeteket fognak keresni, amiknek főszereplői hozzájuk hasonló diákok. Ezért is lehet hatalmas a sikere a Harry Potter-sorozatnak is, mert kirántja a diákokat a megszokottból, és míg olvasnak, ők is a Roxfortban képzelhetik magukat.

Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az olvasásra?

Mint minden esetben, itt is fontos a példamutatás: gyermekünknek látnia kell, hogy sokat olvasunk, és érzékelnie kell, hogy szeretünk is olvasni. Ennek jelét adhatjuk úgy, ha elmesélünk egy számára is értelmezhető vicces vagy érdekes részletet az aktuális könyvünkből, és úgy is, ha gyakran lát újabb könyvet a kezünkben, mert ezáltal jelezzük, hogy élvezzük az olvasást. Az ő napi rutinját is megalapozhatjuk azáltal, hogy fürdés után az ágyban olvasunk egy mesét, sokat jelent, ha azt látja, hogy mi magunk nem a telefonunkat nyomkodjuk szabadidőnkben, hanem egy könyvbe feledkezve múlatjuk az időt.

Ha nem tudjuk, hogyan szoktassuk rá a gyerekeket  az olvasásra, mutassuk meg, mi mennyire szeretünk olvasni!
Ha nem tudjuk, hogyan szoktassuk rá gyermekünket az olvasásra, mutassuk meg, mi mennyire szeretünk olvasni! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha gyermekünk már tud olvasni, de nem teszi, sokat segíthetünk a helyzeten, ha elvisszük magunkkal a könyvesboltba, és az érdeklődési körének megfelelően engedjük, hogy válasszon magának egy könyvet. Ez esetben figyeljünk, hogy ne a borító adja el a könyvet, hanem a történet. Ez különösen az első könyvnél fontos, mert ha sikert arat a mű, legközelebb céltudatosan kereshetünk kötetet az adott szerzőtől.

A könyvtárba járás is hatékony megoldás lehet, ez esetben pedig annak a felelősségét is megtaníthatjuk, hogy más tárgyára jobban vigyázunk, mint a sajátunkra, és hogy a határidőket tartani kell. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy nem kell mindenáron elolvasni egy könyvet akkor is, ha nem tetszik neki, de türelemre is taníthatjuk azáltal, hogy nem szabad mindent rögtön félbehagyni, ami nem tetszik, mert még valami jó is kisülhet belőle!

Bár a kötelező olvasmányokat nehéz megúszni, bátran adjunk gyermekünknek könyvet a saját korosztályából, hogy megértse: az olvasás nem felesleges tevékenység, amit végigszenved az ember, hiszen vannak jó könyvek, csak meg kell találni őket! Ha gyermekünk nagyon ellenkezik, sokat segíthetünk a különböző képregényekkel. A szuperhősös képregények rendkívül népszerűek mostanában, de az egyik klasszikust, a Garfieldot fiúk és lányok egyaránt szeretik. Előnye, hogy nem kell mindent a képzeletükre bízni, hiszen segítenek a rajzok, a szöveg pedig nem sok, ezért nem fáradnak el olyan hamar az olvasásban.

Ha gyermekünk nem szeret olvasni, ne erőltessük!
Ha gyermekünk nem szeret olvasni, ne erőltessük! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Semmiképp se erőltessük rá gyermekünkre a mi gyerekkori kedvenceinket! Ahogy Winnetou története nagyon népszerű volt a ’70-es évek gyermekeinek, ma már sokkal kevésbé olvassott, mert a gyerekeket egészen más ingerek érik, így nem feltétlenül tudnak azonosulni az indiánokkal.

Az idők során nemcsak a gyerekek, hanem a könyvek is változtak. Bár rengeteg könyv kapható, sok e-bookon is elérhető, ezért nem érdemes ódzkodni attól, hogy gyerekünk ezen olvasson, különösen azért, mert a mai gyerekek számára sokkal természetesebb a képernyő, mint a papír, és az e-bookok monitora nem veszi úgy igénybe a szemet, mint a számítógép.

Előfordulhat az is, hogy gyermekünk egészen egyszerűen nem szeret olvasni. Amennyiben ez a helyzet, felesleges erőltetni, mert büntetésként fogja megélni, és annál inkább nem fogja szeretni. Ez nem jelenti azt, hogy műveletlen lesz, vagy hogy nem fog ráérezni az olvasás ízére, mert sok gyerek csupán fiatal felnőttként találja meg az örömöt az olvasásban.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix