Barion Pixel Személyre szabott munka, avagy mit is csinál egy coach? – Coloré

Személyre szabott munka, avagy mit is csinál egy coach?

2022. 04. 10.

Coaching: egy elterjedt és gyakran használt kifejezés. Van, akinek hivatás, mások számára hatékony segítség.

A coach kifejezés nemcsak egy jól hangzó, az angol nyelvből és a sport világából átvett szó, hanem egy igazán emberi szakmát rejt maga mögött. Angolul edzőt jelent, de nemcsak a sportban szükséges az edzettség: a coach az életre edz. Egyre nagyobb szerepe van a munka világában, de a magánéletben, a szerelemben, a mindennapi életben is nagy segítség.
A koronavírus megjelenésével párhuzamosan megnövekedett a home office munkavégzés. Ezzel egyidejűleg pedig sokan veszítették el állásukat, ezért a tanulásban, átképzésben, új szakma megszerzésében látták a megoldást.

Fitness,concept:,coaching,key,on,the,computer,keyboard
Számos online képzés létezik és interneten elérhető szakember dolgozik / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Lehet, hogy te is coachingre születtél? Szerencsére ezer tanfolyam közül választhatsz (nézz körül ITT ) , amelyek felkészítenek és tanúsítványt adnak, hogy később hivatásszerűen egyengethesd olyanok életét, akik felkeresnek téged. De ki is a coach és pontosan mit csinál?

Segítő szakember megfelelő módszerekkel

A coach olyan szakember, aki megfelelő szemlélettel, hozzáértéssel és módszerekkel segít az őt felkereső embereknek, hogy azok tisztábban lássák saját életüket, helyzetüket. Egy olyan segítő tevékenységről van szó, amely által megvalósíthatjuk céljainkat, ha eddig nem sikerült, mert elakadtunk bennük. Rámutat a siker és a sikertelenség okára is, ezáltal a kiteljesedéshez vezető útra léphetünk. Az élet bármely területén jelentkező elakadás oldásában segíthet, azonban nagyrészt két területét különböztetjük meg: üzleti (business) és magánéleti (life).

Business coaching

Egy cég működésének lényege a profittermelés, hatékonyság, ezt számos külső és emberi tényező befolyásolhatja. Az üzleti coaching arra hivatott, hogy a vezetők és dolgozók esetében segítse a teljesítmény növelését, a fejlődést. Eleinte ugyan kimondottan csak a vezetők számára nyújtott segítséget, de mára már az eredmények felvirágoztatás érdekében alsóbb szinteken is működik.

Life coaching

A magánélet nemcsak akkor lehet jó, ha a múltból eredő, fel nem dolgozott szálakat elvarrjuk, hanem akkor is, ha a jövőbe tekintünk. A hozzáértő abban segédkezik, hogy ügyfelében felismertesse a saját, benne rejlő lehetőségeit. Ha az életünk ezen része rendben van, akkor sokkal egyszerűbb és könnyebb más területekre koncentrálni.
Támogatja az egyén önértékelését, segít a családon belüli konfliktusok megoldásában, a párkapcsolati problémákban, életmódbeli változásban, munkahelyi gondokban, életközépi válságban, a motiválatlanság leküzdésében, az akarat és alkalmazkodás erősítésében.

Magánéleti coaching
A magánélet segítőjeként is megoldás lehet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Érezhető, hogy élesen elválnak egymástól a területek, ugyanakkor átfedések lehetnek két fajtája között. Egyre inkább elmosódik a határ és a szakemberek aszerint alkalmazzák módszereiket, hogy ügyfelük életében mi áll éppen a középpontban. Mindig az aktualitásra fókuszálnak, a hogyanok megválaszolása a fő elv. Nem terápiát jelent, hanem tanácsadást. Nem igényel éveken át tartó segítséget és nem a múltban történeket egyengetik el. Ez az, amiben eltér a pszichoterápiától vagy a pszichológushoz járásról. Előbbi esetén akár éveken át elhúzódó kezeléssorozatról beszélünk és mentális problémák megléte feltételezett, valamint ezek megoldására keresik a gyógymódot. Ha pedig azon gondolkozol, hogy pszichológust keress fel, olvasd el ezt a cikkünket, amiben az ezzel kapcsolatos tévhiteket oszlattuk el szakember segítségével: „A legtöbben egészen „hétköznapi” nehézségekkel keresnek fel szakembert: legyen az egy párkapcsolati nehézség, családi problémák, vizsgadrukk és lámpaláz, kommunikációs készségek fejlesztése, vagy egyszerűen önmaga jobb megismerése„.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix