Olimpikonok másodállásban: 7 élsportoló, aki munkába jár

Az olimpikonok oroszlánrésze kizárólag a sportnak szenteli az életét, de vannak olyan „részmunkaidős” élsportolók is, akik valamilyen civil foglalkozást is űznek. Az idei tokiói olimpia versenyzői között például akad matematikus, rohammentős, farmer és kockázatelemző is.

Azt gondolhatnánk, hogy a világ élvonalában lévő sportolók, akik például hazájukat képviselik az ötkarikás játékokon, minden egyes percüket a felkészülésre szánják: folyamatosan feszített tempóban edzenek, versenyekre járnak, fizikálisan és mentálisan csak a céljaik elérésére koncentrálnak, miközben alig marad idejük „élni”.

Ezzel valószínűleg az idei tokiói olimpia közel 12 ezer versenyzőjének többsége így is van, azonban akadnak amolyan „részmunkaidős” élsportolók is, akik a sport mellett valamilyen civil foglalkozást űznek, és bizony bejárnak dolgozni. Az előző ötkarikás játékokon ügyvédek, újságírók, tanárok, rendőrök, modellek, színészek vagy séfek is képviseltették magukat, a 2016-os olimpia egyik sztárja pedig a japán buddhista szerzetes, Kazuki Yazawa volt, aki szabadidejében annyit kenuzott, hogy meg sem állt Rióig.

Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, kik azok, akik idén „másodállásban” vesznek részt a világ legnagobb sporteseményén.

Anna Kiesenhofer – kerékpáros, kutató matematikus

Kiesenhofer nevét nemcsak azért ismerte meg egy csapásra a világ, mert mindenki meglepetésre ő nyerte múlt vasárnap a női országúti kerékpárversenyt, hanem azért is, mert a győzelemről szóló tudósítás minden sporthíradóban kiemelt helyen szerepelt. A nagy médiavisszhang egy félreértés miatt keletkezett, miután a versenyen másodikként beguruló holland Van Vleuten a célba éréskor úgy ünnepelt, mintha ő nyerte volna az olimpiai bajnoki címet. Az extázisával a szervezőket is sikerült megtévesztenie, olyannyira, hogy egy pillanatig talán ők is elhitték, hogy a hollandé az arany.

(tokyo2020)japan Shizuoka Oly Cycling Road Women
Anna Kiesenhofer ért be a célba elsőként 2021. július 25-én, Tokióban. Kép forrása: Northfoto.

A dobogó felső fokára persze az osztrák Anna Kiesenhofer állhatott, aki több szempontból sem egy átlagos élsportoló. Az Olympics.com adatai alapján alig 7 éve kezdett el kerékpározni, versenyszerűen pedig csak 4 éve űzi a sportot, ráadásul a munkája mellett – gyakorlatilag amatőrként – készült fel az olimpiára. A kutató matematikusként tevékenykedő bringás Bécsben tanult matematikát is fizikát, mesteri diplomáját Cambridge-ben, a PhD-fokozatot pedig Barcelonában szerezte meg. Ezt követően a svájci Lausanne-ban dolgozott kutatóként, ahol egyébként jelenleg is él.

Tufte Olaf Karl evezés, farmer, márkatulajdonos

A Farmer becenévre hallgató norvég igencsak sokoldalú sportoló. Tinédzserként rajongott a motorokért, majd norvég és svéd sífutó maratonokon vett részt, végül megállapodott az evezésnél. „Szerintem minden sport érdekes, mindegyikben lehet fejlődni és teljesíteni, de az evezés az, ami mindent ötvöz: technika, erő és kitartás egyaránt kell hozzá” – indokolta meg választását.

A 45 éves olimpikon régebben tűzoltóként is dolgozott, ma Tufte Gard nevű farmját menedzseli a norvégiai Nykirke-ben. Állítólag már gyerekként is szeretett a farmon dolgozni, a fizikai munkára edzésként tekint. A farm mellett 14 éve alapított egy céget is: a Tufte Wear egy fenntartható és környezettudatos ruhamárka, amely többek közt bambuszból állítja elő termékeit.

Tufte Olaf Karl Olimpia
Tufte Olaf Karl saját ruhamárkáját viseli. Kép forrása: Instagram / @tufteolaf

Adams Paul – lövő, ápoló

Az ausztrál lövőnek két munkahelye is van: főállásban a queenslandi Redcliffe Hospital betegeit ápolja, emellett 2017 óta az Ausztrál Haditengerészet ápoló tisztjeként is tevékenykedik. Tízévesen a nagyapjától tanult meg lőni, első világbajnokságán 2013-ban vett részt. Minden verseny előtt zenét hallgat, példaképei Arnold Schwarzenegger és Novak Djokovics.

Adams Paul Olimpia
Adams Paul Tokióban. Kép forrása: Instagram / @triggerhappynurse

Brigden-Jones Jo – kenus, rohammentős

Ápoló képesítése mellé a rohammentős diplomát is megszerezte 2014-ben az ausztráliai Charles Sturt University-n, és 2016 óta a New South Wales Ambulance munkatársaként dolgozik. „Imádom a munkámat, mert másokon segíthetek, de nem kis kihívás összeegyeztetni a munkát az edzésekkel” – nyilatkozta a sportoló, aki egyébként régi motoros, pontosabban régi evezős a pályán, hiszen már 20 éve, 13 éves kora óta szeli a vizet. Instagram posztjai alapján szeret sütni, mottója: „Merj nagyot álmodni!”

Jo Brigde Jones Olimpia
Olimpikon szolgálatban. Kép forrása: Instagram / @jobrigdenjones

Meinhardt Gerek – vívó, kockázatelemző, orvostanhallgató

Meinhardt Gerek véletlenül lett sportoló. Eredetileg zongorázni akart megtanulni, de végül a zenetanárnő vívásoktató férjének edzésén kötött ki.

Öt évvel ezelőtt még arról cikkeztek az újságok, hogy az informatikus végzettségű profi vívó sajátos módon készül a harmadik olimpiájára, Rióba: minden reggel két órát edz, mielőtt bemenne dolgozni a Deloitte & Touche San Franciscó-i irodájába, ahol kockázatelemzéssel foglalkozik. A nap végén pedig tart egy második edzést. A terve az volt, hogy Rió után visszavonul, és teljes állásban folytatja a Deloitte-nál. Valószínűleg végül nem maradt a cégnél, hanem újabb karriercélokat tűzött ki maga elé, hiszen tavaly óta a University of Kentucky orvostanhallgatója.

Az viszont biztos, hogy a sportot nem adta fel, hiszen idén Tokióban is ott van, ráadásul a feleségével együtt utazott az olimpiára, aki – ugyancsak vívóként – szintén az USA olimpiai keretét erősíti. Együtt szoktak edzeni is, minden bizonnyal sokat vívódnak…

Gerek Meinhardt Feleseg Vivo
Feleségével, Lee Kieferrel, miután az aranyat szerzett Tokióban. Kép forrása: Instagram / @gerekmeinhardt

Aggefors Mikael – kézilabdázó, informatikus

A 36 éves svéd kétgyerekes apuka saját bevallása szerint soha nem akart kizárólag profi kézilabdázó lenni. Azt mondja, neki kifejezetten jót tesz, ha egyébbel is foglalkozhat, és a kézilabdán kívül másra is koncentrálhat. Ilyen meggondolásból dolgozik részmunkaidőben fejlesztőként egy svéd IT vállalatnál.

Mikael Aggefors Kezilabda Wikipedia
Aggefors Mikael a kapuban. Kép forrása: Wikipedia

Willis Nick – atléta, menedzser

A 38 éves új-zélandi atlétának sorban ez az ötödik olimpiája. Érdekesség, hogy edzője nem más, mint Sierra Willis, aki egyben a felesége is.

Közgazdász diplomáját a Michigani Egyetemen szerezte; szakmai tudását az üzleti szférában szerette volna kamatoztatni, ezért tavaly menedzserként csatlakozott az amerikai Tracksmith futó ruházati márka csapatához. „Amellett, hogy atletizálok, kerestem annak lehetőségét, hogy nagyobb hatással lehessek erre a sportágra” – nyilatkozta kinevezésekor.

Willis Nick Csalad Atleta
Willis Nick egy családi nyaraláson. Kép forrása: Instagram / @willisnick

Még nem tudni, a fenti olimpikonok közül kik léphetnek fel a dobogóra Tokióban, de egy biztos: időmenedzsmentben már mindannyian világbajnokok.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!