Barion Pixel Dubaji hercegné is lehetett volna, végül Roger Federer feleségeként ismerte meg a világ – Kicsoda valójában Mirka Federer? – Coloré

Dubaji hercegné is lehetett volna, végül Roger Federer feleségeként ismerte meg a világ – Kicsoda valójában Mirka Federer?

2022. 10. 03.

Több mint húsz év után idén szeptemberben véget ért a világklasszis teniszező, Roger Federer pályafutása. Köszönőbeszédében a sportoló háláját fejezte ki a rajongóknak és családjának, különösképp feleségének, Mirka Federernek, aki már „akkor is vele volt, amikor még egyetlen trófea sem díszítette a falat.” Kicsoda valójában Mirka Federer, s mi lehet az összeszokott páros húszéves kapcsolatának titka?

Szeptermber 15-én hivatalosan is visszavonult versenysportolói karrierjétől a világklasszis svájci teniszezőRoger Federer, akit minden idők legkiválóbb teniszjátékosaként tartanak számon. Elképesztő eredményei mellett (310 héten át vezette az ATP világranglistáját, 103 címet szerzett, ebből húszat Grand Slam tornán, 28-at ATP Masters Series-versenyen, hatot pedig évzáró ATP-világbajnokságon) utólag azt is az ő érdemének tartják, hogy játékstílusa miatt vált a tenisz újra (akárcsak Björn Borg és John McEnroe időszakában) közkedvelt sporttá, ami végső soron rengeteg támogatáshoz segítette hozzá az összecsapások szervezőit. 

Federer mindenféleképpen beírta magát a sporttörténelembe, hiszen pályafutása során mind a négy Grand Slam tornát megnyerte, így teljesítette az úgynevezett karrier-Grand Slamet: nyolcszor győzedelmeskedett kedvenc center pályáján, Wimbledonban, hatszor az Ausztrál Openen, ötször a US Openen, míg egyetlen egyszer: 2009-ben nyert a francia Roland Garroson, ugyanakkor összesen 30 Grand Slam-döntőbe jutott be. 

Federer szerencsére nemcsak a pályán, hanem a való életben is igazi úriember, hiszen minden egyes győzelmekor megemlítette: szülei és kiváltképp felesége, a komoly teniszező múlttal rendelkező Mirka támogatása nélkül nem tartana ott, ahol. 

Miroslava „Mirka” Vavrinec, a teniszezőből lett sportmenedzser

Való igaz, a cseh származású Miroslava „Mirka” Vavrinec felbukkanása fenekestől felforgatta Federer életét. A Mirkánál három évvel fiatalabb Federer (aki a korkülönbség miatt egyébként fél évvel idősebbnek hazudta magát első találkozásukkor) a sydney-i olimpián figyelt fel a teniszezőnőre, akivel aztán „rengeteget nevettek együtt”. Eleinte csak kölcsönös vonzalmat tápláltak egymás iránt, majd elcsattant egy csók is köztük az olimpia végének ünneplésekor, ám ekkor még nem tudták, mit rejt számukra a jövő. 

Talán Federer sem számított arra, hogy nemcsak egy társsal, hanem egy „példaképpel” is gazdagodik, mivel Mirka fegyelmezett edzés- és munkamorálja nagy hatással volt a fiatal sportolóra. A teniszező többször is elismerte: korábban úgy vélte, a tehetsége elegendő muníciót biztosít majd számára a győzelmekhez, Mirkát megismerve azonban rájött, hogy az edzésbe is bele kell adnia apait-anyait. 

Mirka Federer, Roger Federer
Mirka és Roger házasságkötésük évében. Kép forrása: Northfoto

A sportot illetően ugyanis Vavrinec sem mondható gyenge képességűnek, sőt! Mirka kilenc éves korától kezdve teniszezett, a kezdő lökést pedig a teniszcsillag Martina Navratilova adta meg neki, akivel akkor találkozott, amikor édesapjával nézőként egy németországi tenisztornára látogatott el. Navratilova azt tanácsolta neki, próbálja ki a teniszt, mivel kiváló hozzá az alkata, s a lány innentől kezdve lecserélte a balettcipőt teniszütőre, majd meg sem állt a profi karrierig. 

Dubaji herceg helyett Mrs. Federer

Ahogy az lenni szokott, Mirka a tenisznek köszönhetően bejárta a világot. Így történt, hogy 14 éves korában megismerkedett egy dubaji herceggel, akivel majdnem összekötötték az életüket, mindössze egy dologban nem értettek egyet: a herceg kikötötte, hogy Mirkának abba kell hagynia a teniszt. Hiába a mérhetetlen luxus és gazdagság, Mirkát nem lehetett eltántorítani az elhatározásától, így inkább a dubaji férfit utasította el a teniszütő helyett. 

Mirka Federer, Roger Federer
Mirka Federer férje minden meccsét végignézte a lelátóról. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Mirka és Federer közel két évig távkapcsolatban éltek (hiszen aktív teniszezőkként folyamatosan versenyről versenyre jártak), s ennek köszönhetően sikerült titokban tartaniuk a kapcsolatukat. 2002-ben aztán vegyes párost játszottak egy versenyen, s amikor az őket ért vereség után is kacagva nyilatkoztak a sajtónak, mindenki számára egyértelművé vált, hogy több van köztük futó viszonynál. Ugyanebben az évben Mirka végleg visszavonult a tenisztől hosszú ideje fennálló lábsérülése miatt, ami bizonyos tekintetben kapóra is jött, hiszen innentől kezdve párja mellé szegődött és segítette, ahogy és amiben csak tudta. 

Mirka Vavrinec és Roger Federer 2009. április 11-én házasodtak össze a bázeli anyakönyvi hivatalban, szűk családi környezetben, s Mirka „sportmenedzseri karrierje” ekkor indult be igazán. Mirka ugyanis a frontvonalba állt, különösen, ami a médiát illeti, Federer ugyanakkor egy idő után kivonta ebből a szerepből, mivel úgy érzékelte, Mirkát felőröli az újságírókkal való folyamatos huza-vona, s mindannyiuknak jobb, ha ezt a terhet leveszik a válláról. 

Mirka Federer, Roger Federer
Federerék egyik legkedvesebb pályája egyértelműen a wimbledoni center pálya, ahol a teniszező összesen nyolcszor győzedelmeskedett. Kép forrása: Northfoto

Az újságírókat leszámítva viszont Mirka intézett mindent: a nevezéseket, az utazásokat, és férje teljes csapatát ő menedzselte, emellett gyakran ő melegített be a férjével. (Federer egyik győzelme után például lencsevégre kapták Mirkát, ahogy fehér pólókat rendel a telefonján, s a kérdésekre válaszolva elmondta: muszáj beszereznie az „ellátmányt”, hisz mindjárt itt van Wimbledon.) Vavrinec egyébként többször is kihangsúlyozta: azért működnek közöttük ilyen jól a dolgok, mert tudja, mivel jár a tenisz, és egy teniszező életmódja.  

Dupla gyermekáldás és nehézkes szülővé válás

Ahogy minden kapcsolatot, úgy az övéket is megviselte a gyermekeik érkezése: házasságkötésük évében Mirka egy lány ikerpárnak – Myla Rose és Charlene Riva – adott életet, 2014-ben pedig egy fiúkból álló ikerpár – Leo és Lenny – született frigyükből. 

A „duplázás” híre nagy derültséget váltott ki a sportolótársadalomban, hiszen többen megjegyezték: Federerék valószínűleg a 2030-as vegyes párosra gyúrnak, ám ahogy mindig, a páros rendkívül józanul áll a kérdéshez: „Nem tudom, fognak-e a gyerekek valaha teniszezni, vagy legalábbis ilyen magas szinten. Mindenesetre úgy gondolom, bármilyen gyerekről is beszélünk, az a fontos, hogy élvezze, amit csinál, bármilyen sportágban” – mondta Federer gyermekei jövendőbeli „karrierjéről”. 

Mirka Federer, Roger Federer
A népes szurkolótábor: bal oldalon Federer édesanyja, középen két ikerlánya és ikerfia, jobb oldalon pedig felesége, Mirka. Kép forrása: Northfoto

A gyermekneveléssel kapcsolatos (ritka) nyilatkozataikból arra következtethetünk, hogy Federerék nem az a típusú páros, akik a szőnyeg alá seprik a promlémáikat. Elmondásuk szerint az első ikerpár születésekor Roger még aktívan vett részt a gyermeknevelésben – fürdetett, pelenkázott és altatott –, ám a fiainál már nem tudta végigcsinálni ugyanezt, egyre komolyabb hátproblémái miatt és egyéb, a teniszezés során szerzett sérüléseinek. A gyerekek körüli teendők minden bizonnyal Mirkát is megviselhették, mivel Federer egy nyilatkozatában úgy fogalmazott:

Néhány éve nyíltan megbeszéltük, élvezi-e még ezt. Boldog vagyok, hogy mindenben segít nekem, s hogy ilyen sokat átvesz tőlem a gyerekekkel kapcsolatban. Nem szeretném, ha két hétnél hosszabb időre el kellene szakadnom tőlük. Ez az élet nem működne Mirka nélkül.

Nehézségek ide vagy oda, Mirka maradt és kitartott, sőt, az elmúlt néhány évben már nemcsak egyedül, hanem gyermekei társaságában követte végig férje gigászi küzdelmeit a teniszpályán. Nem véletlen, hogy búcsúbeszédében Federer kiemelte: „Mirka sokszor segített nekem a bemelegítésben, számtalan meccsemet végignézte (még több mint nyolc hónapos terhesen is) és húsz éven át tűrte, hogy utazzak a csapatommal. Végtelen hálával tartozom neki.”

Források: ITTITTITTITTITT
Borítókép forrása: Northfoto