Barion Pixel Gigászok küzdelme Wimbledonban: a pálya legsikeresebb női teniszezői – Coloré

Gigászok küzdelme Wimbledonban: a pálya legsikeresebb női teniszezői

2021. 07. 06.

A wimbledoni tenisztorna a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Az évek során számtalan kiváló női teniszező tette le névjegyét a Grand Slam versenyen, sok-sok izgalmas pillanattal megörvendeztetve a hálás közönséget.

A wimbledoni tenisztorna a világ legrégebbi és egyben legnagyobb presztízzsel bíró teniszversenye. 1877 óta, vagyis 144 éve minden év június-júliusában megrendezik, ám női sportolók csak 1884-től indulhatnak a tornán. 

A versengés a Grand Slamek – vagyis a négy legrangosabb teniszverseny: az Australian Open, a Roland Garros és a US Open – közül a harmadik a sorban, és az egyetlen, amit füves pályán játszanak.

A torna center pályája 1922-ben nyílt meg, jelenleg 15 ezer ember befogadására képes. A lelátó déli oldalán található a Royal Box, ahol a királyi család tagjai rendszerint tiszteletüket teszik. 2003-ig a versenyzőknek meg kellett hajolniuk a királyi család tagjai előtt, abban az évben viszont Kent grófja megszűntette ezt a hagyományt, és a meghajlást kizárólag akkor tette kötelezővé, amikor a királynő, vagy Károly walesi herceg is jelen vannak a tornán. 

A wimbledoni tenisztorna igen szigorú dresscode-dal rendelkezik: a versenyzők kizárólag fehér összeállításban játszhatnak, ez az évek során már több sportolónak sem tetszett: emiatt bojkottálta a versenyt például a kilencvenes években Andre Agassi. 

Az 1884-ben hozott engedmény a pályára csábította a gyengébbik nem képviselőit, s azóta szerencsére női versenyzőkből sincs hiány a rangos megmérettetésen. A hölgyek közül egyébként Maud Edith Eleanor Watson volt az első nő, aki trófeát szerzett.

Maud Watson Wimbledon Tenisz Karrier
Kép forrása: Instagram/@tennistileggendari

Ahogy az látható, Watson még hosszú, meglehetősen zárt ruhában lépett a pályára. (Rejtély, hogy nem esett el a hosszú szoknyában.) A jobbkezes játékos kétszer nyert a torna döntőjében, harmadik alkalommal korábbi kihívójával szemben vérzett el.

Martina Navratilova

Kicsivel több, mint száz évvel később a füves pálya szerencsét hozott a cseh származású Martina Navratilovának is. A teniszező 1978-ban először a wimbledoni pályán szerzett Grand Slam győzelmet. 

The 30th Annual Chris Evert Pro Celebrity Tennis Classic
Martina NavratilovaKép forrása: Northfoto

1994-ben, nem sokkal azután, hogy Conchita Martinez megverte a brit döntőben, bejelentette visszavonulását, ám ez nem tartott sokáig, ugyanis 2000-ben visszatért, jobbára párosban. 2003-ban, 47 éves korában vegyes párosban újra győzelmet aratott Wimbledonban, s ezzel rekorder lett. 50. születésnapja után mindössze egy hónappal megnyerte 59. Grand Slam trófeáját, végül 2006-ban vonult vissza végérvényesen. Navratilova nem csak győzelmei számát tekintve számít úttörőnek: 1981-ben elsők között vállalta fel nyíltan homoszexualitását. 

Steffi Graf

Navratilova első visszavonulásához nagyban hozzájárult a német származású Stefanie Maria Graf, vagy ahogy a világ ismeri, Steffi Graf is. A sportoló 1987-ben bukkant fel a női palettában, s sokszor vérre menő csatákat vívtak Navratilovával. 

50th Birthday Of Steffi Graf.
Steffi Graf Kép forrása: Northfoto

Steffi Graf 22 egyéni Grand Slam-címet szerzett, ebből hetet a wimbledoni pályákon. Összesen 377 hétig tartotta előkelő világelső helyezését, ez azóta is mind a férfi, mind a női mezőnyben világrekordnak számít. 2001-ben ment hozzá a korábban már említett Andre Agassihoz, akivel azóta is boldog házasságban élnek.

Grafhoz fűződik az egyik legviccesebb wimbeldoni jelenet. Amikor egy szurkoló bekiabálta neki, hogy „Hozzám jössz Stefi?”, Graf elnevette magát, és visszakiáltott: „Mennyi pénzed van?”

Serena Williams

Serena Williams lekörözte Grafot az egyéni Grand Slam címek megszerzésével, ugyanis 23 alkalommal nyert egyéniben ezeken a tornákon. Serena mindössze ötévesen fogott először teniszütőt a kezébe, kilenc éves volt, amikor a floridai akadémia edzője, Rick Macci felfedezte tehetségét. 

A jelenleg 39 éves teniszező az egyike azon keveseknek, akiknek sikerült a „Non-Calendar Year” karrier Grand Slamet teljesíteniük, azaz mind a négy nagy tornán diadalmaskodni tudott. Williams 2017-ben adott életet Olympia nevű kislányának. A szülés nem volt egyszerű menet: a császármetszés következményeként Serena tüdőembóliát kapott, és csaknem meghalt. Rehabilitációját követően viszont újult erővel, és ha lehet, még harciasabban tért vissza a pályára. 

(sp)britain London Tennis Wimbledon Championships 2019 Women's Singles Final
Serena Williams Kép forrása: Northfoto

A jelenlegi állás szerint Williams 6 alkalommal győzedelmeskedett a wimbledoni döntőben. Az idei tornát viszont sajnos fel kellett adnia: egy sérülés miatt a korai szakaszban búcsúzott a pályáktól. 

Venus Williams

Nem feledkezhetünk meg a másik Williams lányról, Venusról sem. Venus Williams ötször hozta el a trófeát Wimbledonból, húgához hasonlóan szintén sikerült a „Non-Calendar Year” karrier Grand Slamet teljesítenie. 

A 185 centiméter magas Venus összkeresetét mintegy 42 millió dollárra taksálják. Venus, Serenával ellentétben, gyakran tartózkodik a hálónál: ügyesen röptézik, azaz röptében üti el a labdát, nem várja meg, amíg az egyet pattan. 

Pályafutásuk alatt többször előfordult, hogy a testvérek egymás ellen játszottak. Legendásnak számít a 2008-as egyéni wimbledoni döntő, ahol csaknem két órán keresztül küzdöttek egymással. 

Babos Tímea

Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki az egyik legjobb női teniszjátékosunk, Babos Tímea sem. A soproni tehetség párosban már magáénak tudhat egy Australian Open, illetve egy Rolland Garros győzelmet, de 2014-ben és 2016-ban is döntőt játszott a wimbledoni pályákon. 

Kepernyofoto 2021 07 04 21.04.14
Babos Tímea Kép forrása: Instagram / @timeababos

Sajnos az idei tornától hamar búcsúzott: a francia Kristina Mladenovic-csal kikaptak a torna első körében. 

Ezek a nők kiváló eredményeikkel végérvényesen beírták magukat a történelemkönyvekbe. Példájuk nyomán érezhetjük, hogy elegendő kitartással és munkával bármit elérhetünk, amit csak akarunk. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

0 /eletmod/karrier/gigaszok-kuzdelme-wimbledonban-a-palya-legsikeresebb-noi-teniszezoi/