Ezek voltak a legjövedelmezőbb gazdasági ágak 2020-ban

2021. 03. 08.

Mindig nagy érdeklődés övezi, hogy melyek azok a szakmák, ahol az emberek a legmagasabb fizetést vihetik haza.

munka
Forrás: unsplash.com

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján megannyi fontos és érdekes információt találhatunk országunkról és az állampolgárok életéről. A hivatal statisztikái között találhatjuk meg a “A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete nemzetgazdasági áganként” címre hallgató táblázatot is, melyben 2009-ig visszamenőleg évekre és gazdasági ágakra lebontva szerepelnek a dolgozók havi bruttó átlagkeresetei.

  • 5. hely: Közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás: 2020-ban az ebben a szektorban dolgozók havi átlagkeresete bruttó 478969 forint volt.
  • 4. hely: szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: havonta átlagosan bruttó 566602 forintnyi összeget kaptak az ebben a szférában dolgozók
  • 3. hely: villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: nekik bruttó 651764 forintnyi összeg járt havonta
  • 2. hely: információ, kommunikáció: 676573 forint – átlagosan ennek a bruttójával lett gazdagabb a IT-szektorban és a médiában karriert építő
  • 1. hely: pénzügyi, biztosítási tevékenység: a tavalyi évben – nem meglepő módon – ennek a szektornak lett a legmagasabb a havi bruttó átlagkeresete, hiszen a szám 709341 forint volt a KSH adatai szerint.

Mivel azonban továbbra is átlagokról beszélünk, ezért a becsült számok alatt és fölött is jócskán vannak összegek, de a gazdasági ágak megfizetettsége kiderül a táblázatból. Az ágakon belül pedig rengeteg szakmát találunk, a közigazgatásba tartoznak például a tanárok, az orvosok, a honvédelemben dolgozók és a közhivatalnokok is, akiknek fizetései között nyilván vannak különbségek.