Barion Pixel Így neveli gyermekeit egy milliárdos: Bill Gates lánya, Jennifer 106 milliárd dolláros örökségre számíthat, de addig sem ül a babérjain – Coloré

Így neveli gyermekeit egy milliárdos: Bill Gates lánya, Jennifer 106 milliárd dolláros örökségre számíthat, de addig sem ül a babérjain

2023. 03. 16.

Bill Gates lánya, Jennifer március 4-én jelentette be az Instagramon, hogy egészséges gyermeknek – mint azóta kiderült, egy kislánynak – adott életet. Az újszülött érkezése kapcsán megkezdődtek a találgatások: vajon Jennifer is ugyanolyan szigorú szabályok szerint neveli majd csemetéjét, ahogy azt szülei, a Microsoft-vezér Bill Gates és volt felesége, Melinda Gates tették?

Bill Gates lánya, Jennifer nemrég adott életet első gyermekének, aki a Microsoft-vezér legelső unokája is egyben. Annak ellenére, hogy a kicsi a világ egyik leggazdagabb családjába született, nem biztos, hogy olyan pazar neveltetésben részesül majd, mint amilyenre számítanánk, hiszen édesanyja, Jennifer sem ezüstkanállal a szájában nőtt fel. 

Bill Gates és a szigorú nevelési alapelvek

Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy Bill Gates nevelési alapelveiről könyvet lehetne írni, hiszen több ízben is megbotránkoztatta velük a nyilvánosságot. Egy milliárdostól ugyanis ritkán hallani, hogy nem szeretné túlzottan elkényeztetni a gyermekeit, mi több, igyekszik őket megtanítani a pénz tiszteletére: akár egy, akár száz dollárról van szó. 

„Szeretnénk megtalálni az egyensúlyt, hogy azt érezzék, bármit megtehetnek, mert van rá lehetőségük, de tudják, hogy a kiváltság felelősséggel is jár” – foglalta össze nevelési alapelvét Gates egy interjúban. 

Bill Gates lánya, Jennifer Gates
Bill Gates lánya, Jennifer a Microsotf-vezér elsőszülött gyermeke. Kép forrása: Northfoto

Kétségtelen, hogy feleségével nem volt egyszerű dolguk: legidősebb lányuk, Jennifer jócskán azután született, hogy Bill megalapította a Microsoftot, mondhatjuk tehát, hogy beleszületett a jóba. Valószínűleg épp ez a tény sarkallta arra az üzletembert és Melindát (akitől 2021-ben, 27 év házasság után vált el), hogy gyermekeiknek olyannyira normális gyermekkort biztosítsanak, amennyire az a körülményekhez képest lehetséges. (A házaspárnak összesen három gyermeke van, Jennifer, Rory John és Phoebe Adele.) 

Mindhárom gyermeküktől elvárták, hogy besegítsenek a ház körüli munkákban, s igyekeztek azokat egyenlően elosztani közöttük. „A mai napig vannak olyan dolgok, amelyekkel kapcsolatban meg akarok győződni arról, hogy a gyermekeim tudják, mit jelent a felnőtt lét és az azzal járó felelősség” – nyilatkozta Melinda Gates a gyermekneveléssel kapcsolatban. 

A feladatok mellett a szülők a szórakozásban is határokat szabtak: legendás például, hogy 14 éves koráig egyik gyerek sem kapott telefont, később pedig limitálták a képernyő előtt töltött idejüket. A legmeghökkentőbb dolog azonban az örökséggel kapcsolatban hangzott el: Gates többször is azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha gyermekei megtalálnák a saját útjukat a világban, ezért kilátásba helyezte, hogy óriási vagyonát inkább a szegények megsegítésére ajánlja majd fel, semmint, hogy gyermekei örököljék azt. (Véleménye szerint pont a gazdagsággal tenné tönkre a törekvéseiket, hiszen a vagyon elvakítaná őket.) 

Jennifer, a szorgalmas elsőszülött 

A jótékonykodás mellett Melinda és Bill még egy dologra nem sajnálták a pénzt: csemetéik edukációjára. Akárcsak az édesapja, úgy Bill Gates lánya is a Lakeside High School gimnázium tanulójaként érettségizett (az intézmény Seattle top privát középiskolái között szerepel), majd 2018-ban a Stanford Egyetemen diplomázott humán biológia alapszakon. 

„Úgy nőttem fel, hogy a vacsoraasztalnál a gyermekhalandósági rátáról, a gyermekbénulásról és az AIDS-ről beszélgettünk. Persze, hogy ez befolyásolta a pályaválasztásom!” – nyilatkozta egyszer a tanulmányaival kapcsolatban(Az említett problémák állnak a Bill and Melinda Gates Foundation fókuszában.) Jennifer tanulmányai azonban még nem értek véget: jelenleg a New York-i illetőségű Mount Sinai’s Icahn School of Medicine orvostanhallgatója.

Bill Gates lánya, Jennifer Gates
Jennifernek lételeme a mozgás. Kép forrása: Northfoto

Azt mondják, a mozgás nemcsak szép testet, hanem szép lelket is nevel, s ez Jennifer kapcsán igazolódni látszik: Bill Gates lánya hatéves kora óta lovagol, több trófeát is szerzett már díjugratásban. A sors furcsa fintora, hogy Jennifer egy időben Steve Jobs lányával, Eve-vel versenyzett az első helyért, így életük egy ponton ugyanúgy összegabalyodott, mint édesapjuké. Ugyanígy összehozta már a szerencse Michael Bloomberg lányával, GeorginávalBruce Springsteen lányával, Jessicával és Steven Spielberg lányával, Destry-vel is.

Élete szerelmét is a sportnak köszönheti, hiszen egy versenysorozat alatt ismerkedett meg a szintén lovas, egyiptomi-amerikai Nayel Nassarral, aki 2020-ban kérte meg a kezét. „Alig várom, hogy életem hátralévő részét veled töltsem, s együtt tanuljunk, növekedjünk, nevessünk és szeressünk” – írta Jennifer az eljegyzésről szóló Instagram-bejegyzésében. 

Gates és Nassar 2021-ben kötötték össze az életüket egy dupla menyegzőn, kezdve az iszlám házasságkötési cemeróniával, a katb el kitabbal, amit egy szabadtéri szertartás és villásreggeli követett. Jennifer egy Vera Wang menyasszonyi ruhában, káprázatos gyémántkiegészítőkkel sétált az oltár elé.

Túlkapások

Bármennyire is igyekezett a Gates házaspár normális életet biztosítani csemetéiknek, nehezen tudták meghazudtolni az életkörülményeiket. A három gyermek egy 131 millió dolláros otthonban nevelkedett a washingtoni Medinában: a villa 24 fürdőszobával, 6 konyhával, saját, tóparti stranddal, házi mozival, edzőteremmel és trambulin szobával rendelkezik. 

Noha Gates többször is hangsúlyozta, hogy szeretné, ha gyermekei saját jogukon érdemelnék ki helyüket a világban, azért nem fukarkodott velük, különösen, amikor ingatlanvásárlásról volt szó. Jennifernek például nemcsak egy, hanem két otthont is vásárolt az évek során, beleértve egy 16 millió dolláros (5,6 milliárd forint) farmot New York felső részén, továbbá egy 51 millió dolláros (18 milliárd forint) penthouse-t Manhattanben, nem messze Jennifer munkahelyétől, a Mount Sinaitól. 

Gates egyébként már az örökség ügyében is visszakozni látszik: egy 2011-es Forbes-interjúban azt nyilatkozta, gyermekei mindössze egy csekély összeget örökölnek majd 106 milliárd dollárra (37 billió 530 milliárd forint) becsült vagyonából, pontos részleteket azonban nem tudni arról, ez mit jelent a gyakorlatban. 

Ha ehhez még hozzávesszük a két évvel ezelőtti esküvő 2 millió dolláros (kicsivel több, mint hétszázmillió forint) költségeit, érzékelhető, hogy Gates nevelési elvei ellentmondásosak, hiszen szigorról beszél, ugyanakkor nem fukarkodik, ha gyermekeiről szól. Más kérdés persze, mennyire lágyul el a Microsoft-vezér szíve elsőszülött unokájától. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: DailyMail.com, Scmp.com, Economictimes.com, Businessinsider.com