Barion Pixel Bankban keresel munkát? Jobb, ha elrejted a tetoválásokat és a piercingeket – Coloré

Bankban keresel munkát? Jobb, ha elrejted a tetoválásokat és a piercingeket

2023. 01. 16.

Egyes munkahelyeken még manapság sem mindegy, hogy hogyan jelenünk meg az állásinterjún. A bankszektorban továbbra is szigorú szabályok írják elő a megfelelő öltözködést.

Ahogy a világ fejlődik és egyre inkább elfogadóvá válik, a munkahelyeken is lazulnak a munkatársak külsejét érintő szabályok. Aztán beütött a covid, ami még inkább felgyorsította a változást. Azonban egy új kutatás szerint, amit Franciaországban végeztek 2022-ben, a bankszektor még mindig előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akiknek konzervatívabb a megjelenése.

Ezeket ne vedd fel a bankba

Akadnak bizonyos dolgok, amiket nem javasolt felvenni, ha valaki banki tanácsadóként szeretne dolgozni, beleértve a látható tetoválásokat, a piercingeket, a miniszoknyákat, az elhasználódott ruhákat vagy a farmert a tornacipővel kombinálva. Ha az interjún ezeket viseled, valószínűleg nem fogsz pozitív választ kapni.

Azért a The Conversation szerint minimálisan itt is hígultak az öltözködési szabályok, a farmerek például szóba jöhetnek, de csak akkor, ha nincsenek rajta lyukak, nem kifakultak, valamint kabáttal és/vagy inggel párosítják őket.

Toborzás általában explicit és implicit kritériumokat is tartalmaz. Az előbbiek olyanok, mint a diplomák, a képzettségi szint, a szakmai tapasztalatok száma és a fizetés. Az implicit kritériumok általában verbális információkra (szavakra) és non-verbális információkra (gesztusok, hang vagy ruházat) utalnak. Így az öltözködés is egy paraméter a toborzásban.

Az interjúalanyok megfelelő öltözködése a banki kultúra megértését, értékeinek tiszteletét mutatja, valamint bizalmat sugároz, ami közvetlenül kapcsolódik a pénzhez és a hitelhez a bankvilágban. A dress code egyértelműen jelzi a jelölt szakmai hitelességét az ügyfelek előtt, amire a toborzók különös figyelmet fordítanak.

bank
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit szűrnek le a megjelenésedből?

A kutatásunk arra is kitérnek, hogy a toborzók hogyan teszik egyenlővé az öltözködési szabályok tiszteletben tartását a jelölt bizonyos személyes tulajdonságaival. Egyrészt, ha megfelelő ruhában jelenik meg valaki a munkahelyén, az a kommunikációs képességet jelzi. Másrészt az öltözködési konformitás megmutatja motivációjukat és a banki környezethez való alkalmazkodási képességüket. 

Az ilyen ítéletek azonban könnyen a külsőn alapú diszkrimináció kategóriájába kerülhetnek. Egy 2018-as, az esélyegyenlőség megítélésével foglalkozó felmérés kimutatta, hogy a megjelenés, a szépség és a testsúly továbbra is diszkriminatív kritériumokként hatnak például az egyenlőtlen fizetések terén. A diszkriminációt büntető törvények ellenére az előítélet továbbra is jelen van a munkahelyeken, már a felvételtől kezdve. Becslések szerint 2001 és 2021 között megduplázódott az ilyen esetek száma.

bank
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: The Conversation

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix