A gyakornoki munkák előnyei

Az egyetem elvégzése közben és az azt követő években sokszor találkozhatunk gyakornoki pozíciók álláshirdetésével. Mielőtt rávágnánk, hogy "ingyenmunka", nézzük meg, milyen előnyei lehetnek, ha elvállalunk egy ilyen feladatot.

laptop
Forrás: Unsplash

Magától értetődő, hogy az ember pénzért cserébe adja oda szaktudását, idejét és energiáját a munkavállalóinak. De sok esetben, főleg korunknál fogva nem rendelkezünk elegendő szaktudással a kívánt pozícióhoz, hiába van a zsebünkben egy szakképzés vagy diploma.

A cégek előszeretettel keresnek az egyetemi éveik végén járó, vagy frissen végzett embereket bizonyos feladatok ellátására. Ha megtehetjük, hogy (jó eséllyel) fizetetlen pozícióra jelentkezünk, sok tapasztalatot gyűjthetünk vele. Lássuk, miért is jó ötlet gyakornoknak jelentkezni?

Egyrészt a legtöbb diplomához szükség van valamennyi gyakornokként eltöltött időre, de nem csak ezért érdemes böngészni az ilyen hirdetéseket-

A főiskolai években megszerzett tudást itt hasznosíthatjuk a leghamarabb. Mind tisztában vagyunk vele, hogy rengeteg olyan kiegészítő dolgot tanulunk az iskolapadban, amit később a munkaerőpiacon nem biztos, hogy hasznosítunk majd – emellett pedig kimaradnak olyan dolgok, amiket csak egy éles helyzetben tehetünk magunkévá. Milyenek a meetingek, az irodai dinamika, mely munkafolyamatok mennek jól és melyek kevésbé? Itt mindegyik kiderülhet.

meeting
Forrás: Unsplash

Ha már az egyetem alatt sikerül elhelyezkedni egy, a szakunkkal és érdeklődésünkkel egybevágó profilú munkahelyen, a diplománk kézhezkapása után nem nulla tapasztalattal vágunk neki az álláskeresésnek. Sokat viccelődünk némely cég irreális “legyen 25 éves, 10 év munkatapasztalattal” – típusú elvárásaival, de kiküszöbölhetjük ezt, ha már fel tudunk mutatni egy legalább féléves gyakornoki pozíciót.

Az is megeshet, hogy rájövönk, nem is ez a mi utunk. Az egyetemen még így gondoltuk, de élesben kiderült, hogy inkább másfelé kellene keresgélnünk. Ezzel semmi baj nincs, sőt! Sokkal jobb így, hiszen ennek tudatában alakíthatjuk a karrierünket, és időt is spóroltunk vele, mert nem az állásinterjú, a sikeres felvétel és pár hónapnyi irodában ücsörgés után döbbentünk rá, hogy nem érezzük jól magunkat.

Ha olyan helyet találtunk, ahol érdekes a munka, szimpatikusak a kollégák, és ez a kölcsönös szimpátia a főnökkel is megvan, van rá esély, hogy teljes munkaidőre is felvesznek minket az egyetem után. Ez pedig a lehető legjobb dolog, ami az álláskeresésben történhet, hiszen egy már “kipróbált” cégnél fogjuk elkezdeni a karrierünket, és nem idegenként esünk be az utcáról. Ha mégsem vennének fel minket, akkor is értékes kapcsolati tőkét alakíthatunk ki az ott töltött hetek-hónapok alatt.

Bónusz pont, ha nem fizetés nélküli pozícióról van szó, hiszen így egyszerre tapasztalathoz és zsebpénzhez is jutunk, vagy akár a havi költségeink egy részét is fedezhetjük belőle.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Dress code karácsonyi partykhoz