Gépesített kávéfőzés vagy kotyogós? Most kiderül, melyik a jobb! (X)

Sokan a mai napig a szülőktől vagy nagyszülőktől örökölt kotyogóssal főzik a napi feketét, míg mások haladva a kor kávézási szokásaival kávéfőzőgépre váltanak. Valójában mi a helyzet? Melyik mit tud, és pontosan hogyan működnek ezek a gépek? Megfér egymás mellett a kettő, vagy egyiknek mindenképpen jobbnak kell lennie a másiknál?

Így isztok ti

A kávé ősidők óta ismert, ám fogyasztásával hosszasan kísérleteztek, amíg megtalálták az ideális főzési eljárást. A vadnyugaton például a kávébabot bögrébe tették, leöntötték forró vízzel, kicsit hagyták ázni, és így itták meg. Idővel ez nem bizonyult hatékonynak, így fejleszteni kényszerültek a technikát.

Nagyjából az 1900-as években kezdték el úgy fogyasztani a kávét, ahogy manapság mi is. Ehhez fel kellett találni a megfelelő gépet, amely nemcsak őrli a kávét, hanem meg is főzi azt. Ugyan 1865-ben megjelent az első espresso gép, ez még sok javításra szorult. Az áttörést végül Luigi Bezzera 1902-es újítása hozta el: különlegessége abban rejlett, hogy a gép hordozható méretű lett, és fél perc alatt lefőzött egy adag espresso kávét.

A ’70-es évekre már minden háztartásban megjelent az elektronika, így egyre többen szereztek be elektromos kávéfőzőt. Manapság már mind több és többet tudnak a kávéfőzők, sokan mégis ragaszkodnak a kotyogós verzióhoz, sőt, van, aki csak akkor hajlandó kávét inni, ha ez utóbbival készül.

Delonghi
Mindkettőnek megvan a maga előnye / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kotyogós vs. Gépesített kávéfőzés

A kotyogós kávéfőzőt senkinek nem kell bemutatni, hiszen ezzel az eszközzel a legtöbben találkoztunk. A gépesített kávéfőzők között vannak olyanok, amelyek igényelnek bizonyos emberi szakértelmet, de a legtöbb, köztük az automata és a kapszulás kávéfőzők egy gombnyomásra készítik el a kívánt kávét.

A kotyogós amilyen egyszerűnek tűnik, annyira bonyolult. 1933-ban jelent meg a háztartásokban, hogy kávégépek és elektromosság híján otthon is elkészíthessék a fogyasztók a fekete nedűt. Mivel nem tartozik hozzá őrlési funkció, mint a legtöbb kávégéphez, külön program ledarálni a babokat – ráadásul, ha frissen szeretnénk inni, akkor minden egyes főzés előtt a darálóval kell kezdenünk, vagy választhatunk előre őrölt kávét. Kérdés azonban, hogy mennyire érdemes megőrölni: porszerűre vagy inkább durvábbra? Hiszen, ha túldaráljuk, akkor a víz nem tud átjutni a sűrű őrleményen, így a kávé rendkívül tömény és keserű lesz. Kotyogós esetében mindenképp érdemes durvábbra őrölt kávét választani, hiszen a víz alacsony nyomáson halad át a kávén, így minimalizálni kell a szűrőben lévő ellenállás mértékét. Ugyan jó fekete főzhető a hagyományos módon is, a hiedelmekkel ellentétben rendkívüli szakértelmet igényel: nem mindegy, hogy milyen vízből, milyen és mennyi kávéból készítjük. A jó kávé nem érzésre készül, hanem minden egyes hozzávaló pontos kimérésével.

Delonghi
Szakértői kezekben csodákra képes a kotyogós / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akárcsak a kotyogós esetében, a gépesített kávéfőzők között is több változatot találhatunk: hagyományos karos kávéfőzőt, beépített őrlővel ellátottat, tejhabósítóval felszereltet, hogy akár meleg tejet vagy tejhabot készítsünk vele. A kávégépek nem forralják fel száz fokra a vizet, csupán a 90-95 fok között intervallumon belül melegítik (bizonyos gépeket esetében ez is beállítható), majd így nyomják át a vizet a fekete őrleményen. Főzési eljárástól függően 9-19 bar közti nyomással dolgoznak, minek köszönhetően a kávé nemcsak testes, hanem krémes is lesz, olyan ízvilágot idézve ezzel elő, amit karos kávéfőző esetében csak némi gyakorlás révén lehet előcsalogatni.

További előnye, hogy nem igényel akkora időbefektetést és szakértelmet, hiszen ha saját őrlővel rendelkezik, így ezt a feladatot is elvégzi helyettünk– ráadásul főzés előtt közvetlenül, hogy a kávébabok legfrissebb formájukban jelenhessenek meg a csészében. A kényelmen túl nem elhanyagolható szempont, hogy a legmodernebb kávéfőzőket már digitális kijelzővel is felszerelték, ahol nemcsak majdani italunk erősségét és az esetleges tej mennyiségét állíthatjuk be, hanem a tisztítást is automatikusan elvégeztethetjük. Bármennyire is automata, az alkalmankénti vízkőtelenítést ez esetben sem ússzuk meg. Általánosságban elmondható, hogy a kávégépek egyetlen, ám nem elhanyagolható hátránya, hogy több helyet foglalnak, mint a tűzhelyen működő társaik.

Delonghi
Több helyet foglal, de használata rendkívül kényelmes / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kotyogós illetve karos kávéfőzőket olyan felhasználóknak ajánljuk, akik a kávéfogyasztás mellett a kávékészítés rituáléját is szeretik, míg az automata vagy kapszulás kávéfőzők azoknak nyújtanak megoldást, akik gyors, konzisztens és automatikus eredményeket várnak. Természetesen kávéfőző vásárlás során az ár sem utolsó szempont, a lehetőségek tárháza manapság végtelen, így mindenki megtalálja ízlésének és pénztárcájának megfelelő kávéfőzési eljárást.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!