Barion Pixel A tökéletes kávé titka: ha így csinálod, éppoly finom lesz, mint a kávézóban (x) – Coloré

A tökéletes kávé titka: ha így csinálod, éppoly finom lesz, mint a kávézóban (x)

2022. 05. 17.

Ha az ember jó kávét szeretne készíteni, akkor elsőként az espresso készítés alapjait kell elsajátítani. A barista elárulja hogyan.

Talán nincs is olyan kávérajongó, akiben ne merült volna fel a gondolat, hogy milyen jó lenne otthon is kávéházi minőségben elkészíteni kedvenc kávéját, ami nemcsak isteni finom, de a lakást is betölti ínycsiklandó illatával. A témában Varga Kata, a Budapest Baristas specialty kávézó üzletvezetője kalauzol bennünket. Az alábbiakban az ő tippjeit olvashatod.

Van pár dolog amire espresso készítés során ügyelni kell. Mivel a kávé jelentős százalékban víz, így a megfelelő kávé kiválasztása mellett a víz minősége és hőmérséklete is mérvadó. Minden esetben fontos, hogy lágy vagy szűrt vizet használjunk. A boltokban már bárhol lehet alacsony ásványianyag tartalmú vizet venni, de egy vízszűrős kancsó beszerzése hosszú távon még olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, és nem mellesleg a kávéfőző élettartamát is növelhetjük vele.

Espresso Kávéőrlemény
Ha isteni kávét szeretnénk készíteni, akkor célszerű frissen őrölt kávét használnunk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kávé esetében a jó minőség mellett lényeges, hogy minél frissebb legyen az őrlemény, tehát a legjobb, ha frissen őrölt kávét használunk. Manapság már otthoni felhasználásra is elérhetőek az áruházak polcain őrlők, de választhatunk akár olyan karos vagy automata kávéfőzőt melyek integrált őrlővel rendelkeznek. A kávéválasztás során érdemes figyelembe venni a zacskón a gyártó által feltüntetett felhasználási javaslatokat és pörkölést. Ha espressót vagy espresso alapú tejes italt készítenénk otthon, akkor használjunk espresso pörkölésűt.

A tökéletes espresso titka

A megfelelő kávé és vízválasztás mellett az espresso készítés során elengedhetetlen a magas nyomás, így tökéletes espressót otthon karos, automata vagy kapszulás kávéfőzővel készíthetünk. Fontos, hogy konzisztens őrleményt kapjunk, hiszen ha különböző a szemcseméret egy adagon belül, a kioldódás is változhat. A következő fontos lépés az espresso készítés során a tömörítés vagy más néven tamperálás. Esszenciális, hogy egyenletesen tömörítsünk, mert így biztosítjuk, hogy a főzési ciklus során a kávén áthaladó vízmennyiség mindenütt egyforma ellenállással találkozzon. Sok múlik a megfelelő szemcseméret kiválasztásán is, mert ha túl finomra őrölt kávéval dolgozunk, kesernyésebb lehet a kávé, ha pedig túl durvára, akkor csak átfolyik rajta a víz és nem lesz ideje kioldódnia az italnak.

Szuper trükkök a légiesen könnyű tejhabhoz

Sokan kedvelik a tejes italokat is és próbálkoznak a tökéletes tejhab otthoni elkészítésével. A tejhab a tej melegítésének és gőzölésének eredménye, és bár az igazán tartós és sűrű tejhab elkészítése nem egyszerű, de ha nem a tökéletes latte art a célunk, akkor akár otthon is percek alatt kivitelezhetjük.

Zsírtartalom és hőmérséklet: minél magasabb a tej zsírtartalma, annál szilárdabb tejhabot kapunk. Kísérletezhetünk sovány és növényi tejjel is, de ez esetben ne számítsunk ugyanolyan végeredményre. Szintén fontos, hogy a tej legyen meleg, de ne forrásban lévő.

Tejhab kézi habverővel: kézi habverővel addig verjük a meleg tejet, míg habos és sűrű tejhabot kapunk. Az így készített tejhab némileg szilárdabb lesz, mint a befőttesüveggel készült verziója.

Tejhab elemes tejhabosítóval: bizonyára senkinek sem kell bemutatnunk a kis elemes tejhabosítót, amivel szép tejhabot készíthetünk. A lényeg, hogy addig kell fel-le mozgatnunk az eszközt a meleg (de semmikép sem forró tejben), amíg el nem érjük a megfelelő állagot.

Tejhab turmixgéppel: öntsünk meleg tejet a turmixgépbe, majd közepes fokozaton turmixoljuk, míg habos és sűrű nem lesz. Arra figyeljünk, hogy mindenképp tegyünk tetőt a gépre, különben szétfröccsen a tej.

Tejhab botmixerrel: a botmixeres tejhabosítás végeredménye hasonló, mint a turmixgépes változaté. Öntsünk meleg tejet egy mély tálba, majd alacsony fokozaton habosítsuk fel. Ezzel a módszerrel elég szép tejhabot kapunk, de vigyázzunk, mert ha nem elég mély az edény és/vagy túl magas fokozatot használunk, akkor tejhab helyett káoszt teremtünk a konyhában.

Tejhabositas
Ha nem a tökéletes latte art a célunk, akkor akár otthon is percek alatt elkészíthetjük a tejhabot (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Tejhab karos kávéfőzővel: a karos kávéfőzők manuális tejhabosítóval rendelkeznek, amelyek használata kényelmes és gyors. A gőzkart elmerítjük egy tejjel felöntött fém tejes kancsóba, vagy akár kedvenc bögrénkbe, és így készítjük el a tejhabot.

Tejhab automata kávéfőzővel: az automata kávéfőzők nemcsak kávét készítenek egy gombnyomásra, de segítségükkel a tejhab elkészítési is pofonegyszerű. Töltsünk a tejtartályba tejet, válasszuk ki a tejhab keménységet, nyomjuk meg a gombot, és már kész is.

A legnépszerűbb tejes kávéitalok

Cappuccino: az egyik legismertebb és legkedveltebb olasz kávévariácó 1/3 rész espresso, 1/3 rész forró tej, 1/3 tejhab, és esetleg kakaópor hozzáadásával készül. A capuccino koffeintartalma kevesebb, mint a hagyományos tejeskávéé, több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szervírozzák.

Espresso macchiato: espresso, kevés tejhabbal a tetején. Az espresso macchiato alapanyagai ugyan megegyeznek a cappuccinóéval, előbbi ízhatása mégis erőteljesebb, koncentráltabb. Az espresso macchiatot általában kisebb üvegpoharakban kínálják.

Latte macchiato: a latte macchiato sokak kedvence, melynek elkészítéskor a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tej kerül, ezután 1-2 percet várni kell, és végül belecsorgatni egy adag espressot. Ezáltal megkapjuk a réteges italt, vagyis: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab. A latte macchiatot jellemzően magas falú üvegpohárban szolgálják fel, hogy szépen látszódjanak az elkülönülő rétegek.

Flat White
A flat whitera kerülő tejhab hígabb és lágyabb, mint mondjuk a cappuccinónál – ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Café latte: a café latte lényege a latte machiatóval ellentétben, hogy egy homogén italt kapunk, amelyben a tej elvegyül a kávéval, így az ital színe bézsre vált. A tökéletes café lattehoz 2/3 rész gőzölt tej és 1/3 rész espresso szükséges, az ital tetejét pedig krémes tejhab díszíti.

Flat white: manapság ez az egyik „legtrendibb” kávéital, amely 1/3 rész espressóból és 2/3 rész tejhabból áll. Utóbbi ezúttal sokkal hígabb és könnyedebb, mint mondjuk a cappuccinónál – ám ennek köszönhetően tudják a baristák különféle mintákkal díszíteni a kávé tetejét.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix