Barion Pixel Ártatlan szórakozás, vagy valami rosszabb? – Ezért káros, ha túlzottan hiszel az asztrológiában – Coloré

Ártatlan szórakozás, vagy valami rosszabb? – Ezért káros, ha túlzottan hiszel az asztrológiában

2023. 02. 10.

Sokan olvassák a napi horoszkópjukat, nézik meg, hogy passzol-e csillagjegyük az épp aktuális kiszemeltjükkel, vagy megnézik, hogy megéri-e elmenni az adott napon egy állásinterjúra a csillagok alapján. Egyesek szerint ez ártalmatlan szórakozás, de vannak, akik úgy gondolják, hogy komoly károkat is okozhat az asztrológiába vetett túlzott hit.

Ez a mai a te napod, lovagold meg a szerencsés időszakod, hiszen csodás dolgokra lehetsz képes!” – lényegtelen, hogy mikor születtünk, ha olvasunk horoszkópot, alighanem a mi csillagjegyünknél is találkoztunk már hasonló mondattal. Nincs semmi gond azzal, ha egyfajta mantraként gondolunk erre, mert a pozitív hozzáállás normális keretek között motiválóan hat ránk. De van egy határ az asztrológiában is.

Egy korábbi interjúnkban Lázár Gergely pszichológust kérdeztük meg arról, hogy vajon érdemes-e túlzottan beleélni magunkat abba, amit az aktuális horoszkópunk jósol számunkra. A szakember szerint az ezotéria “nem feltétlenül rossz dolog, mert szerencsés esetben erősítheti akár elköteleződésünket és közös dolgaink, a jövőnk irányába pozitív elvárást támasztva, lehet, hogy teljesen másképp állunk a megpróbáltatásukhoz, mintha kudarcra számítanánk”. De azt ő is megerősíti, hogy a csillagokra való túlzott támaszkodás káros lehet. Lássuk ennek a rétegeit!

Tudomány-e az asztrológia?

Egy 2014-es kutatás alapján az amerikaiak 40%-a gondolja, hogy az asztrológia tudomány (és nem azért, mert összekeverték az asztronómiával). A kutatást készítő National Science Foundation szerint ez jól jelzi, hogy a lakosság mennyire tudja elkülöníteni az áltudományokat az igazi tudományoktól. Ha megnézzük a demográfiai mutatókat, a 40%-ban főleg 18 és 24 év, valamint 35 és 44 év közötti amerikaiakat találunk. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a nők hajlamosabbak hinni az asztrológiában, mint a férfiak, és ezt kihasználja a mainstream média is, hiszen nagyobbrészt őket célozzák meg ilyen témájú termékekkel, szolgáltatásokkal és cikkekkel. 

Veszélyes végzetesség

Az asztrológia magában hordozza a kritikát nélkülöző gondolkodást is. Phil Plait szerint “minél inkább arra tanítjuk az embereket, hogy gondolkodás nélkül fogadjanak el történeteket, hallomásokat, véletlenszerűen kiválasztott adatokat tényeket, és – hogy legyünk őszinték – hazugságokat, annál nehezebb lesz az embereknek tisztán gondolkodniuk. A kritikátlan gondolkodás darabokra tépi ezt a világot, és bár lehet, hogy ennek nem az asztrológia a fő okozója, megvan a maga szerepe.”

asztrológia
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Vagyis azt mondhatjuk, hogy “az asztrológiába vetett hit magában foglalja a csillagok általi elrendeltségbe vetett hitet; ez pedig a determinizmus egy formája – de teljesen fiktív alapokon nyugszik.” Hiszen az asztrológia sokszor sugallja azt, hogy az életünkben zajló események a „sors kérdései”, és bizonyos dolgoknak csak „meg kell történniük”. Ahogy Lázár fogalmaz: “könnyebb azt mondani a másikra, hogy „nárcisztikus vagy borderline”, mint megvizsgálni, hogy nekem lehet-e részem a köztünk lezajló folyamatokban. Meglehet, hogy arra jutok, partnerem személyiségproblémája okán valóban bánt engem, de ezt a következtetést azután is levonhatom, hogy megvizsgáltam a felelősségemet a kapcsolatban.”

Az előítéletek gerjesztése

Áh, ő egy Skorpió, sose randiznék vele!”. “Azt írta a horoszkóp, hogy nem illünk össze, úgyhogy inkább nem adok neki egy esélyt sem”. “A Kosok mindig makacsok és megbízhatatlanok, nem? Akkor ő is tuti ilyen lesz”. Az asztrológia rossz hatással van a személyes kapcsolatainkra és ránk is, mivel azzal, hogy azt sugallja, hogy előre ítéljük meg az embereket csillagjeleik szerint, alapvetően seggfejekké tesz minket. Benjamin Radford szerint a rassz és a csillagjegy szerinti sztereotípiák ugyanabból a hozzáállásból táplálkoznak: “Anélkül, hogy találkoznék veled, elhiszek valamit rólad. Ezt a fajta viselkedést vagy tulajdonságot várom el ennek a bizonyos embercsoportnak a tagjaitól is.” Így amikor egy asztrológiában hívó megtudja valaki csillagjegyét, az adott személy viselkedésével, személyiségével és jellemével kapcsolatos feltételezések (előítéletek) terjedelmes listáját kapja elő gondolatban. Az előítéletek pedig mindig arra késztetik az embereket, hogy keressék és megerősítsék a fejükben lévő képet, ahelyett, hogy a másik valós személyiségét néznék.

A döntések befolyásolása

Azt is fontos megjegyezni, hogy az asztrológia káros lehet önérzetünkre is. Ha úgy érezzük, hogy egy bizonyos módon kell viselkednünk vagy éreznünk (hiszen “egy Halak ezt sosem tenné” vagy “ma azt írta az újság, hogy rossz napom lesz”), az összeütközésbe kerülhet saját, igazi viselkedésünkkel, személyiségünkkel. A csillagokba vetett túlzott hit önbeteljesítő jóslathoz is vezethet, amely megváltoztatja személyiségünket, viselkedésünket, sőt döntési folyamatainkat is abba az irányba, amely összhangban van asztrológiára alapozott elvárásainkkal. Sőt, vannak olyanok – köztük jó néhány híresség – akik a napjaikat is a csillagok állása szerint szervezik, például Lady Gaga odafigyel erre turnéi szervezésénél, és az egykori amerikai elnök felesége, Nancy Reagan is gyakorta konzultált asztrológusával.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix