Barion Pixel Valóban létezik a tavaszi fáradtság? Hogyan kezelhetjük? – Coloré

Valóban létezik a tavaszi fáradtság? Hogyan kezelhetjük?

2023. 03. 06.

Ha a tél elmúltával kókadtnak érezzük magunkat, jogosan gondolhatjuk, hogy tavaszi fáradtság van rajtunk. Valóban létező jelenség ez, vagy csak gyűjtőnév a mással nem magyarázható fáradtságra?

Március környékén ahelyett, hogy a medvével együtt kimásznánk a barlangunkból, olyan tavaszi fáradtság lesz úrrá rajtunk, hogy az ébren maradás is kihívást jelenthet. Sokszor a jelenség nem merül ki az erőtlenségben; sokat fájhat a fejünk és akár ingerlékenyebbek is lehetünk.

E mögött jó eséllyel nem más, mint a tavaszi fáradtság áll, ami egy teljesen normális jelenség. Bár szervezetünk alapvetően nem reagál az évszakok változására, a téli és a tavaszi váltás korántsem csak a hőmérséklet emelkedését jelenti, hanem a nappalok hosszabbodását is, ami igencsak igénybe veszi a testünket. A fő ok két hormon ingadozása, melyek az alvásért és a boldoságérzetért felelősek. Télen a kevesebb fény hatására megnő a melatoninszint és így az alvásigény is, ám tavasszal kevesebb melatonin termelődik, ami kellemetlen tüneteket produkál, amikor aludni próbálunk.

A tavaszi fáradtság ellen van megoldás, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk, hogy túllegyünk rajta
A tavaszi fáradtság ellen van megoldás, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk, hogy túllegyünk rajta / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A hosszú tél során a szerotoninszintünk is csökken, a nehéz évszak végére pedig különösen leapad, ami kedvtelenséget produkál. A világos órák számának növekedésével bár idővel elkezd emelkedni a szeretoninmennyiség a szervezetünkben, ez lassú folyamat, így az alvás felborulásával együtt testünk sok energiát elhasznál arra, hogy képesek legyünk funkcionálni.

Mi magunk nehezítjük a saját munkánkat, mert ha télen elhanyagoljuk a megfelelő vitaminbevitelt, raktáraink lemerülnek, ezért ez is hozzátesz ahhoz, hogy különösen fáradtnak érezzük magunkat.

Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen?

Ha mással nem magyarázható fáradtság jeleit érezzük magunkon, akkor némi változtatással hamar visszatalálhatunk régi formánkhoz.

Próbáljuk meg bevezetni a mindennapjainkba a mozgást! Ez lehet séta, könnyed biciklizés, kocogás vagy úszás, hiszen ezáltal izmaink ismét elkezdenek élni. Ha mozogni járunk, könnyebben fogjuk kezelni a stresszt és az alvásunk minőségére is pozitívan hathatunk!

Ügyeljünk a vitaminbevitelre is, amit lassanként nemcsak különböző tablettákból, hanem gyümölcsökből és zöldségekkel is bevihetünk. Próbáljuk meg elkerülni, hogy egyszerre többet együnk, ezzel megakadályozva, hogy eluralkodjon rajtunk az úgynevezett ,,kajakóma”, amikor is egy laktató ebéd után álomra hajtanánk a fejünket.

Ha fejfájást tapasztalunk, a több alváson túl a fokozott vízfogyasztás lehet a gyógyír, ezáltal anyagcserénket is serkenthetjük, amely segít megszabadulni a tél során felgyülemlett salakanyagoktól.

Használjuk ki a tavaszias időt és menjünk el kirándulni, ezáltal testünket és lelkünket is támogatva. Találkozzunk barátainkkal és családtagjainkkal, próbáljuk meg a gondokat és a stresszt hátrahagyni, míg velük vagyunk, ezáltal kicserélve érezhetjük magunkat.

Legyünk minél többet a napon, és otthonunkban és munkahelyünkön is gondoskodjunk a szellőztetésről, hogy a friss oxigéntől újabb erőre kaphassunk.

A tavasz elején jelentkező, kórosnak tűnő fáradtság teljesen normális, és ha odafigyelünk pár apróságra, hamar a legjobb formánkban élvezhetjük az új évszakot.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix